Η Δυτική Ελλάδα τρίτος πόλος ανάπτυξης στη χώρα

Η ευθύνη όλων μας απέναντι σε αυτό το φιλόδοξο στοίχημα για τη χώρα και τους ανθρώπους της είναι μεγάλη, και από τη στάση, τις προτάσεις και τη δυναμική μας παρουσία θα κριθεί αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή η επιτυχία του.
O «Kαλλικράτης» απηχεί τις χρόνιες διεκδικήσεις μας για μια δυνατή τοπική αυτοδιοίκηση, για έναν νέο χωροταξικό-αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα συνεπάγεται
ισχυρές αυτοδιοικητικές ενότητες και θα δίνει ουσιαστικές διεξόδους ενεργοποιώντας τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας.
Δημιουργεί χωρικές ενότητες ικανές να προχωρήσουν σε ισχυρά και μακράς πνοής αναπτυξιακά σχέδια και θέτει τις βάσεις για ένα κράτος που, με τις νέες περιφερειακές δομές του, θα λειτουργεί σε καθεστώς εγγυημένης αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποδείξουμε
όλοι ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε με
όλες μας τις δυνάμεις στην πράξη αυτό το πρωτοφανούς όγκου και σπουδαιότητας πολυνομοσχέδιο, που ρυθμίζει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και επανακαθορίζει ουσιαστικά την έννοια και τη λειτουργία του κράτους, των δομών του και τις διοικητικές, εργασιακές και λοιπές σχέσεις, σε όλο τους το εύρος.
Μόνος αντίπαλος σε αυτήν τη διαδικασία είναι ο χρόνος. Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη με τον χρόνο και θα την κερδίσει με τη βοήθεια όλων των στελεχών που αγαπούν την αυτοδιοίκηση, που την υπηρετούν χωρίς δεύτερες σκέψεις και μεμψιμοιρίες.
Που σχεδιάζουν το μέλλον, που έχουν προτάσεις, που έχουν όραμα και εμπειρία.
Που έχουν πάνω απ’ όλα την τόλμη και τη γνώση για να προωθήσουν στην πράξη τη μεταρρύθμιση και να αναμετρηθούν με τον χρόνο που θέλει όλες μας τις δυνάμεις σε εγρήγορση.
Σε αυτήν την αναμέτρηση δεν χωρούν ούτε αναβλητικότητες ούτε προσωπικές στρατηγικές ούτε δισταγμοί. Δεν χωρούν λογικές διεκδίκησης τιμαρίων, εκβιασμοί ή παζάρια.
Το εγχείρημα πρέπει να πετύχει και πρέπει να πετύχει από την αρχή. Η εκκίνηση του «Καλλικράτη» θα είναι το άλφα και το ωμέγα για τη μετέπειτα επιτυχία του.
Όσοι δεν μπορούν, όσοι δεν έχουν σχέδιο και όραμα, όσοι έχουν δισταγμούς, ας αφήσουν χώρο σ’ αυτούς που μπορούν να προχωρήσουν μπροστά και να κάνουν πράξη τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων.
Εν όψει της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η απαίτηση της Δυτικής Ελλάδας για ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, ενώ μεγαλώνει και η ευθύνη όλων μας για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών και των νέων προκλήσεων που φέρνει μαζί του ο «Καλλικράτης».
Σε αυτό το νέο περιβάλλον, οφείλουμε να δούμε την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των μεγάλων έργων αλλά και τη δυνατότητα κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν και κατά συνέπεια ενώνουν μεταξύ τους πολλές περιοχές, ορίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την κοινή τους μοίρα.
Στόχος μας είναι μια Περιφέρεια που θα κινητοποιεί το ενδογενές δυναμικό της και θα συνεισφέρει σε μια πολυεπίπεδη και διατομεακή χωρική διακυβέρνηση.
Κάθε περιοχή, έτσι, αποκτά τον διακριτό της ρόλο, χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτόν η αναπτυξιακή της προοπτική, καθώς το σύνολο της χωρικής ενότητας πρέπει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες.
Στα πλαίσια αυτά, οι τρεις νομοί δικτυώνονται και κάθε περιοχή αναδεικνύει το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
Η Αιτωλοακαρνανία αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο και το πλούσιο υδατικό δυναμικό, επενδύει στις ΑΠΕ, εκσυγχρονίζει τη γεωργική της παραγωγή και μεταποίηση, αποκτά σημαίνουσα θέση όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές, αυξάνει την εμπορική/βιομηχανική της προσβασιμότητα.
Η Αχαΐα με το αστικό συγκρότημα της Πάτρας μετατρέπεται σε εθνικό πόλο ανάπτυξης, επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό όσον αφορά τους τομείς έρευνας και τεχνολογίας, αποτελεί συγκοινωνιακό και επικοινωνιακό κόμβο, αναδεικνύει την πολιτιστική της παράδοση, στρέφεται στον τουρισμό και αποκτά, στο ανατολικό της τμήμα, σύγχρονο και βιώσιμο οικιστικό προφίλ.
Η Ηλεία αναδεικνύει τη μοναδική –παγκόσμιας εμβέλειας– πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας Ολυμπίας και το φυσικό της περιβάλλον και επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό. Παράλληλα εκσυγχρονίζει τη γεωργική της παραγωγή και μεταποίηση.
Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε σοβαρά αυτήν τη συζήτηση και να αναλάβουμε από τώρα πρωτοβουλίες για μια Δυτική Ελλάδα που θα αποτελέσει τον τρίτο πόλο ανάπτυξης στη χώρα.


Σχολιάστε εδώ