Η άγνωστη πλευρά ενός μεγάλου…

Ένας μεγάλος έφυγε…

Έφυγε για να συναντήσει το όνειρό του. Την Άννυ του. Τη σύντροφό του, που έφυγε τον Απρίλιο του 2003.

Ο Δημήτριος Τσάτσος από τότε ζούσε μ’ αυτό το όνειρο. Δεν το έκρυψε ποτέ. Το έλεγε σε κάθε αγαπημένο φίλο του. Το είχε αποτυπώσει σ’ ένα μικρό βιβλιαράκι που έβγαλε το 2005 με τίτλο «Όνειρο. Μια υπέροχη βραδιά στο “Σπίτι της Άννυς”». Ήταν 12 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς…

«Το όνειρο αυτό θα ολοκληρωθεί όταν θα είμαι κάποτε όπως και όπου είσαι εσύ τώρα, εκεί κοντά σου. Λαχταρώ την υπέροχη, τη μεθυστική αυτή στιγμή που μας περιμένει…», έγραφε και σ’ άλλο σημείο χάραξε στο χαρτί που ζωντάνευε:

«Σκέπτομαι τη γιορτή που θα κάνουμε όταν ξαναβρεθούμε και γλυκάνει ο πόνος. Θα έχω πολλά να σου διηγηθώ. Πριν όμως από κάθε διήγηση -το ξέρω πως αυτό θέλεις κι εσύ- θα αγκαλιαστούμε. Τόσο σφιχτά, τόσο καθολικά, τόσο οριστικά όσο ποτέ… Ανυπομονώ, αγάπη μου…»

Είναι η άλλη, η άγνωστη πλευρά του καλοκάγαθου καθηγητή με πανευρωπαϊκή αποδοχή και κύρος Δημήτρη Τσάτσου, που έφυγε για το μακρινό ταξίδι να συναντήσει την Άννυ του, την περασμένη Παρασκευή.

Αυτήν την πλευρά, την απόλυτα ανθρώπινη, τη ζηλευτή από τον καθένα μας, θελήσαμε να φωτίσουμε. Το πόσο βαθιά ερωτευμένος ήταν. Κι αυτό το ‘βλεπες παντού στο όμορφο σπίτι του, στο στενό δρομάκι του Παλαιού Ψυχικού, ψηλά, πίσω από τη ρωσική πρεσβεία, στη Ν. Γύζη… Το δωμάτιό τους, η πολυθρόνα, η τουαλέτα, η ντουλάπα, τα πάντα έχουν μείνει όπως τ’ άφησε την ημέρα που έφυγε η Άννυ του.

Τα ρούχα της, τα καλλυντικά της. Λες και είναι εκεί. Δεν έφυγε.

Μέσα στα τρία δικά του κείμενα που δημοσιεύουμε θα ανακαλύψετε έναν άλλον Δημήτρη Τσάτσο, πίσω από τον καθηγητή, τον επιστήμονα, τον συνταγματολόγο, τον πολιτικό, τον ευρωβουλευτή, τον δάσκαλο, τον ασυμβίβαστο υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλά γράφτηκαν αυτές τις μέρες, πολλά ειπώθηκαν στους μακρόσυρτους επικήδειους. Τίποτε παραπάνω δεν θα μπορούσαμε να προσθέσουμε εμείς. Καταθέτουμε τον άγνωστο στους πολλούς Δημήτρη Τσάτσο που είχα την τιμή να με έχει φίλο. Και μου είχε αφιερώσει το «Όνειρό του», την εξομολόγησή του στη σύντροφό του,απ’ όπου κάποια όμορφα κομμάτια που ξεχειλίζουν από αγάπη δημοσιεύουμε.


Σχολιάστε εδώ