Επιχειρηματίες δικτύων οπτικών ινών θέλουν να γίνουν οι δήμαρχοι!

Η αξιοποίηση των δικτύων οπτικών ινών που
έχουν αναπτυχθεί σε 69 μεγάλους δήμους με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργός!
Η προσπάθεια που γίνεται, από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, για την αξιοποίηση αυτών των ήδη ανεπτυγμένων δικτύων, που ξεπερνάνε τα 1.000 χιλιόμετρα και διασυνδέονται με πάνω από 5.000 φορείς, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, μουσεία κ.λπ., σκοντάφτει στις αντιδράσεις ορισμένων δημάρχων, που θέλουν να γίνουν… επιχειρηματίες! Προσπαθούν συγκεκριμένα να συστήσουν διαδημοτικές εταιρείες και ζητούν να τους ανατεθεί απευθείας από το κράτος η διαχείριση των δικτύων αυτών! Την προσπάθεια αυτή, που προωθείται μέσω της επιτροπής νέων τεχνολογιών της ΚΕΔΚΕ και κυρίως του προέδρου της, δημάρχου Τρικάλων κ. Ταμήλου, υποστηρίζουν και πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές προσδοκώντας προσωπικά οφέλη, στοχεύοντας π.χ. σε ενεργό ρόλο στο μέλλον στη διοίκηση ή στην υποστήριξη των νέων διαδημοτικών εταιρειών. Η συγκεκριμένη μεθόδευση όμως, ανεξάρτητα από τα κίνητρά της, αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι δήμοι δεν είναι σε θέση να παίξουν τον δύσκολο ρόλο διαχειριστή σύγχρονων και πολύπλοκων υποδομών.
Όταν μάλιστα είναι κοινό μυστικό ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι δημοτικές επιχειρήσεις εξελίχθηκαν σε μαγαζάκια διαφθοράς και διαπλοκής, οδήγησαν σε καταχρέωση τους δήμους και συνέβαλαν και αυτές στη δημιουργία των τεράστιων ελλειμμάτων που σήμερα απειλούν τη χώρα και τους πολίτες με πτώχευση. Και αποδείχθηκε πόσο λαθεμένη απόφαση ήταν η ανάθεση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους δήμους, αφού όπου δραστηριοποιήθηκαν, εκτός εξαιρέσεων μετρημένων στα δάχτυλα, απέτυχαν.
Αυτή θα είναι και η κατάληξη της ανάμειξης των δήμων στο δίκτυο οπτικών ινών, όπου δεν έχουν καμία εμπειρία και καμία τεχνολογική υποδομή, στην περίπτωση που ενδώσει η κυβέρνηση, αν και εντελώς διαφορετική είναι η πρόθεσή της, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις που έκανε σε ειδική ημερίδα που έγινε στην Πάτρα ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Α. Μαρκόπουλος και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο (www.opengov.gr και www.infosoc.gr) για τη σχετική διαβούλευση.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται να παραχωρηθεί για χρονικό διάστημα 25 ετών η αξιοποίηση των οπτικών δικτύων με την υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσίας σε έναν ή περισσότερους
ιδιώτες επενδυτές (διαχειριστές) που θα διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία και κεφαλαιακή επάρκεια και θα επιλεγούν μέσω ανοικτής ανταγωνιστικής διαδικασίας. Από τους υποψήφιους διαχειριστές αποκλείονται οι αδειοδοτημένοι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών (ISP’s), οι οποίοι θα είναι κατά βάση και οι πελάτες χρήσης των δικτύων αυτών.
Οι διαχειριστές των δικτύων αναλαμβάνουν την υποχρέωση επέκτασης, ανάπτυξης και συντήρησης των δικτύων και δεν θα τους επιτρέπεται να παρέχουν οποιαδήποτε ευρωζωνική τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία λιανικής πάνω από τα δίκτυα αυτά, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τα διαθέτουν στους ISP’s με όρους ισότητας, διαφάνειας και με διασφαλισμένο επίπεδο ποιότητας παροχής της υπηρεσίας – SLA. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει ο διαχειριστής (ουσιαστικά η χρήση των υποδομών) θα χρεώνονται με κοστοστρεφή τρόπο και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που τυχόν δημιουργούνται θα επανεπενδύεται στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του δικτύου.
Επίσης προβλέπεται η διάθεση μέρους των εσόδων του διαχειριστή προς την τοπική αυτοδιοίκηση, για την προώθηση ενεργειών διάδοσης της ευρυζωνικότητας.
Η εμπλοκή των κατάλληλων ιδιωτικών σχημάτων σίγουρα θα συμβάλει στην αποδοτικότερη λειτουργία των δικτύων, θα αποτελέσει ευκαιρία για νέες επενδύσεις. Και δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και τους πολίτες,
ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει άμεση ανάγκη για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας και η αγορά χρειάζεται ενέσεις για να περιοριστεί η ύφεση. Διασφαλίζονται άλλωστε καλύτερες ταχύτητες πρόσβασης και πιο ανταγωνιστικές τιμές για τους τελικούς καταναλωτές και το ελληνικό Δημόσιο (χρήστες)
Η σχετική διακήρυξη από το υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα είναι έτοιμη μέχρι τέλος Μαΐου, ώστε να έχει εγκατασταθεί ο διαχειριστής μέχρι το τέλος του 2010.
Εξάλλου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας έχει ζητήσει από το ΥΠΟΙΑΝ να επισπευσθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο οπτικών ινών όλα τα σχολεία των δήμων αυτών στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος για τη λειτουργία της ψηφιακής τάξης.


Σχολιάστε εδώ