Εκτός υπουργείου «μαγειρεύεται» η ανατιμολόγηση των φαρμάκων!

Και ενώ είχε δεσμευτεί η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη ότι σε δύο μέρες θα είχε ολοκληρωθεί η ανατιμολόγηση, έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ μόλις το περασμένο Σάββατο ο γενικός γραμματέας κ. Κομνηνός, που χειρίζεται το θέμα, έστειλε άρον άρον τον πίνακα με την ανατιμολόγηση ενός μικρού μέρους από το σύνολο των φαρμάκων που υπόκεινται στην εν λόγω διαδικασία.
Ανατιμολόγηση που πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται εκτός υπουργείου από μια ιδιωτική εταιρεία, τη στιγμή που υπάρχει ειδική διεύθυνση στο υπουργείο Ανάπτυξης με πλούσια εμπειρία και ικανότητες και αδιάβλητους υπαλλήλους.
Στον πίνακα που δόθηκε στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος επισημάνθηκαν πολλά λάθη, οι τιμές συγκρίνονται με φάρμακα που κυκλοφορούν σʼ άλλες χώρες αλλά δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Θα υπάρξουν ελλείψεις φαρμάκων
Η διοίκηση του συνδέσμου ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με τον γενικό γραμματέα κ. Κομνηνό, γιʼ αυτό και την περασμένη Τρίτη αναγκάστηκε να αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία υποστηρίζει ότι η ανατιμολόγηση θα μπορούσε να είχε γίνει μέσα σε 30 μέρες και ότι «η επίπεδη μείωση στις τιμές των φαρμάκων στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση θα είναι παντελώς αναποτελεσματική». Και επισημαίνει ότι:
«Η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τη σπατάλη στον χώρο της υγείας ούτε και τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και δεν θα μπορέσει να εξοικονομήσει τα ποσά που έχει προαναγγείλει.
Αντιθέτως, το μέτρο αυτό είναι παντελώς άδικο και θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας, διότι αν οι τιμές μειωθούν παραπάνω από αυτό που ορίζει ο νόμος (3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης), τότε τα σχετικά φάρμακα και ειδικότερα αυτά με πολύ χαμηλή τιμή θα εξάγονται και θα εξαφανιστούν αμέσως από την ελληνική αγορά.
Η απόφαση αυτή θα πλήξει καίρια τις επιχειρήσεις οδηγώντας σε κύμα απολύσεων των εργαζομένων στον κλάδο και αύξηση της ανεργίας. Δεδομένου ότι το μέτρο αυτό προβλέπει μειώσεις σε όλο το φάσμα και όχι μόνο σε φάρμακα που διατίθενται στην κοινωνική ασφάλιση και τα δημόσια νοσοκομεία, θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του κράτους από ΦΠΑ και φόρους κερδών των επιχειρήσεων».
Υπάρχει λύση
Ο ΣΦΕΕ έχει τη λύση. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μπορεί σε διάστημα 15 ημερών, με τη συνεργασία του κλάδου, να εκδώσει σωστό δελτίο τιμών με ανατιμολόγηση όλων των 6.500 φαρμάκων με αυστηρή εφαρμογή της αγορανομικής διατάξεως.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία».
Να σημειωθεί ότι ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής Γ. Βλάχος, κατέθεσε ερώτηση με την οποία ρωτάει:
«Ποια είναι η εταιρεία που πήρε με απευθείας ανάθεση τη δημιουργία βάσης δεδομένων, αν η βάση δεδομένων με την οποία γίνονται οι κοστολογήσεις και οι επανατιμολογήσεις τηρείται εκτός υπουργείου και αν διαθέτει η συγκεκριμένη εταιρεία την απαιτούμενη τεχνογνωσία όσον αφορά τον τρόπο προσδιορισμού της τιμής ενός φαρμάκου».


Σχολιάστε εδώ