Διαφωνίες και αντιδράσεις στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Σε γενικό πλαίσιο προτείνει την καθιέρωση ορίου δύο θητειών για δήμαρχο και περιφερειάρχη, υποχρεωτική κατάθεση «πόθεν έσχες» όλων των υποψηφίων των συνδυασμών που θα υποστηριχθούν από το ΠΑΣΟΚ και περικοπή κατά 50% της αποζημίωσης των αιρετών. Αξίζει να περιμένουμε τις τελικές ρυθμίσεις του νόμου, ώστε να δούμε τι θα υιοθετηθεί από αυτά. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή των νέων. Προτείνουν ποσόστωση νεολαίας 20% στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, χωρίς να συμφωνούν μεταξύ τους αν αυτή η πρόταση πρέπει να αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ (εσωτερική διαδικασία) ή όλα τα ψηφοδέλτια (νομοθετική πρωτοβουλία). Επίσης προτείνουν ισχυροποίηση των ΤΟΣΥΝ, θεσμοθέτηση Περιφερειακών Συμβουλίων Νεολαίας (ΠΕΣΥΝ;) και παράλληλη εκλογή την ίδια ημέρα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ξεχωριστή κάλπη. Τέλος, προτείνουν όλοι οι συνδυασμοί που θα υποστηριχθούν από το ΠΑΣΟΚ να έχουν την υποχρέωση να καταρτίσουν, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, ξεχωριστό πρόγραμμα για τη νέα γενιά στην περιοχή τους. Επί όλων αυτών δεν βλέπουμε σχετικές προβλέψεις στο νομοσχέδιο του «Καλλικράτη», αλλά ούτε καν συζήτηση στα κομματικά όργανα. Απ’ όσες πληροφορίες συγκεντρώνουμε, φαίνεται ότι δεν πρόκειται για διαφωνία ΠΑΣΟΚ και Νεολαίας αλλά για διαφορετικές προτεραιότητες. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε αν η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να πείσει την κυβέρνηση για την αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών. Θα είναι και ένα βαρόμετρο της επιρροής της. Ίσως μάλιστα το θέμα των ΤΟΣΥΝ να έρθει με ξεχωριστό νομοσχέδιο, από την αρμοδιότερη ΓΓΝΓ. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Δεν είδαμε καμία αναφορά στο δικαίωμα ψήφου στα 16 έτη για την αυτοδιοίκηση…

Αντιδράσεις
Το κλίμα στη βάση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε ομάδες στελεχών είναι πολύ βαρύ για τα θέματα οικονομίας. Οι αντιδράσεις
απέναντι στην πολιτική του πρωθυπουργού και του ΠΑΣΟΚ αυξάνονται. Το κείμενο που υιοθετήθηκε κεντρικά πριν από ενάμιση μήνα περίπου για την οικονομική κρίση φαίνεται ήδη ξεπερασμένο, σε επίπεδο αποδοχής τουλάχιστον, και δεν είναι βέβαιο αν θα συγκέντρωνε ικανοποιητική πλειοψηφία σε ενδεχόμενη ψηφοφορία. Εν όψει μάλιστα και της Εθνικής Συνδιάσκεψης που προγραμματίζουν μέσα στον χρόνο, προχωρούν οι ζυμώσεις και οι ομαδοποιήσεις, όχι με οργανωτικό αλλά με πολιτικό ζητούμενο. Ήδη κινείται και πάλι πολιτικά το Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών, ενώ εντύπωση προσπαθεί να κάνει και η Προοδευτική Κίνηση Νέων Αριστερών. Επιπλέον, φαίνεται ότι αυξάνεται το ποσοστό των δυσαρεστημένων πράσινων νεολαίων με την κυβέρνηση και φτιάχνεται σιγά σιγά κίνημα από τη βάση κατά των μέτρων, με μπροστάρηδες νυν και παλιότερα μέλη οργάνων του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας που δεν ελπίζουν πλέον στο Κίνημα αλλά στον λαό και στις κινητοποιήσεις. Είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια που καταβάλλουν ο γραμματέας της Νεολαίας και άλλα κεντρικά στελέχη, ώστε να μην εκτροχιαστεί με «έντονες» παρεμβάσεις το όλο θέμα. Μάλιστα ο Κώστας Πανταζής έχει συγγράψει κείμενο που βρίσκεται κοντά στις απόψεις και πολλών νεολαίων του κόμματος, για το περιεχόμενο μιας νέας πατριωτικής πολιτικής, και το επικαλείται συχνά, μαζί με την ιστορική του προέλευση, ώστε να κάμψει αντιρρήσεις κάποιων νεολαίων. Ωστόσο εμείς βλέπουμε μια διαρκώς διογκούμενη τάση οργής, που δεν ξέρουμε αν είναι αναστρέψιμη.
Κομφούζιο
Όλα τα είχαν στο ΠΑΣΟΚ και στη Νεολαία οι άκαιρες αντεγκλήσεις τούς έλειπαν. Στα μέσα περίπου της εβδομάδας έγινε αντιληπτή η συγκρότηση μιας διαδικτυακής ομάδας μελών, φίλων και υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ με τον τίτλο «ΠΑΣΠ – ΠΑΣΟΚ Μειονοτήτων και Μεταναστών». Η συγκεκριμένη ομάδα έγινε στόχος δικαιολογημένων ίσως λεκτικών επιθέσεων, καθώς δηλώνουν βασικά μειονοτικοί, κατηγορούν όσους διαφωνούν μαζί τους (ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και σκεπτικού) ως εθνικιστές και εμφανίζονται υποστηρικτές δικτυακών σελίδων όπως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Φίλοι και μέλη της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης». Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας φιγουράρει τόσο ο κ. Παναγιώτης Δημητράς (Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι) όσο και το «Μακεδονικό Αναγνωστικό Abecedar»! Η ομάδα αυτή ξεσήκωσε σε λίγες ώρες κύμα διαμαρτυρίας από στελέχη και μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που επικαλούμενα την ιστορική διαδρομή και τις θέσεις του Κινήματος ζητούν άμεσα την παύση λειτουργίας της ομάδας, η οποία ωστόσο στον διαδικτυακό της χώρο δεν φιλοξενεί τις αντίθετες απόψεις. Όλα τα είχαμε, τα «μειονοτικά» θέματα μας έλειπαν τώρα…

***

Η διαγενεακή δικαιοσύνη
ως κριτήριο διαμόρφωσης δημόσιων επιλογών

= Μήνυμα του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς Γιάννου Λιβανού, με αφορμή τη 2η Ευρωπαϊκή Ημέρα Διαγενεακής Αλληλεγγύης (29 Απριλίου 2010)

Η τοποθέτηση της διαγενεακής δικαιοσύνης στο επίκεντρο του δημόσιου πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος αποτελεί βασικό στόχο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Η αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης συνίσταται στη δίκαιη διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ των γενεών ή διαφορετικά στη δίκαιη κατανομή πόρων, ευκαιριών και κοινωνικών βαρών μεταξύ των γενεών.
Γιατί η διαγενεακή δικαιοσύνη ενδιαφέρει τη νέα γενιά;
Η διαχρονική απουσία της διαγενεακής δικαιοσύνης από τον σχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών και των κοινωνικών επιλογών έχει επισωρεύσει σημαντικά κοινωνικά βάρη στους νέους. Κατά μία έννοια, υπάρχει
ένα «τριπλό χρέος» που -κυρίως- επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές: το δημόσιο χρέος που μεταφέρει δυσβάστακτα οικονομικά βάρη στο μέλλον και υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές των νέων, το «κοινωνικοασφαλιστικό χρέος» και η αντινεανική αγορά εργασίας που υπονομεύουν την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και το διογκούμενο οικολογικό έλλειμμα που παραδίδει στους νέους ένα περιβαλλοντικά υποβαθμισμένο, χαμηλής ποιότητας δημόσιο χώρο.
Η ανισοκατανομή των κοινωνικών βαρών εις βάρος των νέων έχει αναδείξει ένα σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα: τον υψηλό κίνδυνο η νέα γενιά να αντιμετωπίσει το φάσμα της στασιμότητας ή και της κοινωνικής καθόδου.
Για να αποτρέψουμε αυτόν τον κίνδυνο, οφείλουμε στη νέα εθνική μας προσπάθεια για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης να ενσωματώσουμε στις επιλογές μας το κριτήριο της διαγενεακής δικαιοσύνης, ώστε να κατανείμουμε το κοινωνικό κόστος και τα μελλοντικά κοινωνικά οφέλη δίκαια τόσο μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων όσο και μεταξύ των γενεών. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι η διαγενεακή δικαιοσύνη πρέπει να αποτελέσει βασική συνιστώσα της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς επιθυμεί να ανοίξει έναν ευρύ δημόσιο διάλογο για το ζήτημα της διαγενεακής δικαιοσύνης και της δίκαιης διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ των γενεών. Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις σκέψεις και τις πρωτοβουλίες μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

***

Φοιτητικές εκλογές
Ήμασταν οι πρώτοι που σας είπαμε ότι οι φοιτητικές εκλογές δεν θα γίνουν στις 28 Απρίλη, όπως φαινόταν αρχικά, και ότι η στάση ΔΑΠ και ΠΚΣ οδηγεί σε εκλογές στις 19 Μαΐου. Επιβεβαιωθήκαμε, καθώς το διαπαραταξιακό όργανο που έχει αντικαταστήσει το ΚΣ της ΕΦΕΕ αποφάσισε να γίνουν οι εκλογές σε τρεις εβδομάδες. Εκεί θα έχουμε μια αναμέτρηση που θα βγάλει πολιτικά συμπεράσματα, αν και είναι πολύ κοντά σε εξεταστική περίοδο και φοιτητικές εκδρομές, και πολλοί συνδικαλιστές φοβούνται μειωμένη συμμετοχή. Η ΔΑΠ ως πρώτη δύναμη θα δώσει ιδιαίτερα δύσκολο αγώνα, καθώς προέρχεται από την εκλογική συντριβή του κόμματος της ΝΔ, μια ετήσια σχεδόν περίοδο εσωστρέφειας, μειωμένη δράση σε κεντρικό επίπεδο και έναν πολύ πρόσφατο διχασμό λόγω των εκλογών προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Η ΠΑΣΠ, από την άλλη, ξεκίνησε τον αγώνα για τις φοιτητικές εκλογές με μεγάλη αισιοδοξία. Παρατηρούμε όμως ένα μούδιασμα τελευταία, το οποίο οφείλεται στο δυσμενές οικονομικό κλίμα και κυρίως στην προσφυγή στο ΔΝΤ και στα οικονομικά μέτρα που ανακοινώνει συνεχώς η κυβέρνηση, τα οποία δεν είναι καθόλου δημοφιλή στη βάση της ΠΑΣΠ. Για την ΠΚΣ το κυρίαρχο θέμα είναι η εγκαθίδρυση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που συγκρότησε και η συνακόλουθη «εγκόλπωση» ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε αύξηση της δύναμής τους ελπίζουν η Αριστερή Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ) και τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), καθώς θεωρούν ότι οι φοιτητές που διαμαρτύρονται θα προτιμήσουν τα δικά τους ψηφοδέλτια. Σημαντικό ρόλο σε επιμέρους αποτελέσματα θα παίξουν και οι τοποθετήσεις των παρατάξεων στο θέμα των πρυτανικών εκλογών. Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.

Σφήνες
«Πανσπουδαστικές σφήνες» είναι το όνομα της τελευταίας εκδοτικής (ηλεκτρονικής και έντυπης) προσπάθειας της ΠΚΣ, υπό την προμετωπίδα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Η παράταξη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια (ΠΚΣ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ως ο μαζικός φορέας εκπροσώπησης των ορθόδοξων κομμουνιστικών δυνάμεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναπτύσσουν τη διαδικτυακή τους παρουσία και αξίζει να τους επισκεφθείτε στη διεύθυνση www.spoudastes.gr. Θα βρείτε εκεί το σύνολο του σκεπτικού για τη συγκρότηση του ΜΑΣ, τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης και φυσικά τις «σφήνες» που σας αναφέραμε. Η προεκλογική στόχευση των πρώτων κειμένων είναι σαφής: Πρέπει να αποδυναμωθεί κυρίως η ΠΑΣΠ και οι φοιτητές να ενισχύσουν το ΜΑΣ. Ακούμε ότι σειρά παίρνουν τόσο η ΔΑΠ όσο και οι άλλες αριστερές παρατάξεις. Η ΠΚΣ/ΜΑΣ άλλωστε τους καταλογίζει, εκτός από τις «αντιδραστικές» πολιτικές θέσεις, την ευθύνη για τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα:
ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ, διοικητικά συμβούλια, συλλόγους φοιτητών κ.λπ. Και, όπως σας έχουμε εγκαίρως ενημερώσει, φιλοδοξεί μέσα από την πάλη να συγκροτήσει μια αξιόμαχη και αξιόπιστη πανελλήνια αντιπροσωπευτική φοιτητική συλλογικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι ο γραμματέας της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, σε ομιλία του στο ΕΜΠ, κάλεσε όλους το βράδυ των φοιτητικών εκλογών, επειδή την ίδια ημέρα καλούνται να καλυφθούν βαριές οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας, να πλημμυρίσουν τους δρόμους της Αθήνας μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ώστε «να είναι η άμεση απάντηση: να γυρίσει ο φοιτητόκοσμος την πλάτη σε όλους εκείνους που τον κοροϊδεύουν ανοιχτά». Ο γραμματέας της ΚΝΕ απευθύνθηκε στα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και που, όπως είπε, «ήρθαμε σε αντιπαράθεση και προεκλογικά», όταν το ΚΚΕ έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει και ότι έρχεται θύελλα. «Αυτόν τον κόσμο τον καλούμε, την επιλογή που έκανε το προηγούμενο διάστημα, που ήταν και καταστρεπτική επιλογή, να την πάρει πίσω στον δρόμο, με τη συμμετοχή του στη γενική συνέλευση στον σύλλογο, με τη συμμετοχή του στο κίνημα, στο ΜΑΣ».

Κινητοποιήσεις
Εξαιρετικά μεγάλη είναι η κινητοποίηση στις αριστερές νεολαίες και στις φοιτητικές παρατάξεις τόσο για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς όσο και για τις απεργίες που ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα. Όλοι επιθυμούν να δώσουν αγώνες στο πεζοδρόμιο, να μαζικοποιήσουν το κίνημα και να λάβουν τη σχετική πολιτική αναγνώριση. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η στάση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, της ΠΑΣΠ και νεαρών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που παγίως συμμετέχουν στις σχετικές πορείες και εκδηλώσεις, αλλά τώρα καλούνται να υπερασπιστούν και την κυβερνητική πολιτική.

Απαράδεκτες νεολαίες
Είναι απαράδεκτη, και χαρακτηρίζει τη δράση των κομματικών νεολαιών, κυρίως των δύο μεγάλων, η εκκωφαντική σιωπή τους για το μείζον θέμα της ανεργίας των νέων. Αν μπείτε στις ιστοσελίδες τους, δεν θα δείτε ούτε ένα σχετικό πρόσφατο κείμενο! Και επιπλέον ούτε καν έχουν ασχοληθεί πραγματικά και πολιτικά με το θέμα. Δεν φιλοτιμήθηκαν να πουν την άποψή τους ούτε μετά την ανακοίνωση του τραγικού ποσοστού
ανεργίας (30,4%) για την ηλιακή ομάδα 15 ως 24 ετών που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και σας παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Όχι ότι υποβαθμίζουμε τα άλλα προβλήματα, αλλά εδώ υπάρχει ουσιώδες και άμεσο, βιοποριστικό για πολλούς, ζήτημα. Καλές οι εκλογές και οι διαδικασίες, συνάδελφοι, αλλά οι νέοι έχουν και πραγματικά προβλήματα. Αν δεν επηρεάσετε εσείς τα κόμματά σας, από ποιους περιμένετε;

Απαντήσεις
Δυσαρεστήθηκαν στη Νεολαία του ΛΑΟΣ με το σχόλιό μας την περασμένη εβδομάδα και μας απάντησαν «αρμοδίως» μέσα από το φόρουμ τους. Μας εγκαλούν κατʼ αρχήν για «φιλοσαμαρική» διάθεση και αναφέρουν ότι δεν ήμασταν ακριβείς όταν λέγαμε ότι ο πρόεδρος της ΝΕΟΣ
υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό «πατριώτης» (εντός εισαγωγικών) για τον πρόεδρο της ΝΔ, επικαλούμενοι διάφορες διαδικτυακές συζητήσεις και άρθρα και επιχειρηματολογώντας για την πολιτική της ΝΔ. Η απάντησή μας είναι ότι δεν αναφερθήκαμε σε καμία συζήτηση αλλά στην υιοθέτηση και αναπαραγωγή βίντεο από τον πρόεδρο της ΝΕΟΣ, όπου αναφέρεται, ξεκάθαρα ειρωνικά, ο πρόεδρος της ΝΔ ως «πατριώτης» (εντός εισαγωγικών). Τα στοιχεία υπάρχουν και το ξέρουν,
όπως ξέρουν ότι τα ίδια έλεγαν και για τον ΓΑΠ – και αυτά γράψαμε.
Όσον αφορά τα περί φιλοσαμαρικής στάσης, είναι νομίζουμε έωλο να κατηγορείται η στήλη που προβάλλει όλες τις πολιτικές νεολαίες ως φιλο-κάτι… Ειδικά όταν είμαστε η στήλη που έχει προβάλει μάλλον περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ΜΜΕ τη δράση της ΝΕΟΣ μέχρι τώρα. Τώρα, όσον αφορά το αν είναι «γελοίο» το επιχείρημα της στήλης για το ότι οι επικεφαλής των πολιτικών νεολαιών δεν έχουν υπαλληλική σχέση, καλούμε ευθέως τη ΝΕΟΣ, αν έχει στοιχεία για αμειβομένη εργασία για έναν εν ενεργεία πρόεδρο ή γραμματέα νεολαίας των αστικών κομμάτων, οποιαδήποτε στιγμή την τελευταία 15ετία, να μας τα στείλει και υποσχόμαστε ότι θα τα βγάλουμε άμεσα στη δημοσιότητα. Ουδείς φυσικά αμφισβητεί ότι στελέχη των (δύο μεγάλων) πολιτικών νεολαιών αμείβονται από βουλευτικά ή υπουργικά ή κρατικά (αναλόγως) γραφεία για την προσωπική τους ανέλιξη, αλλά εμείς αναφερθήκαμε στους επικεφαλής με τη θεσμική τους ιδιότητα. Το γεγονός παραμένει (και αυτό καταγράψαμε) ότι από τα «αστικά» κόμματα μόνο ο νυν πρόεδρος της ΝΕΟΣ έχει υπαλληλική σχέση, ως μετακλητός υπάλληλος, στο γραφείο του προέδρου του ΛΑΟΣ.
Οπότε δεν αποδεχόμαστε τους χαρακτηρισμούς, αλλά και δεν τους επιστρέφουμε για λόγους ευπρέπειας…

Κόντρες
Πάντως οι κόντρες φαίνεται ότι βρίσκονται στο αίμα των φίλων της
ΝΕΟΣ. Από τη μια έχουμε αυτούς που θέλουν προσχωρήσεις στελεχών της ΝΔ που δεν κάνουν χωριό με τον
Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στελεχών της ΟΝΝΕΔ που δυσαρεστήθηκαν με την εκλογή Παπαμιμίκου, και από την άλλη έχουμε μέλη της ΝΕΟΣ που θέλουν συνεργασίες μόνο με τον εθνικιστικό χώρο και όχι με τους «συμβιβασμένους» πολιτικούς. Και στο τέλος έχουμε κάποιους που έχουν φύγει από τη ΝΕΟΣ και τον ΛΑΟΣ και έχουν πάρει εργολαβία την αντι-ΛΑΟΣ ρητορική, από τα δεξιά. Μάλιστα, στελέχη της ΝΕΟΣ φτιάξανε και ομάδα στο facebook, όπου ειρωνεύονται όσους εθνικιστές έχουν αντι-ΛΑΟΣ ρητορική. Όλα αυτά μοιάζουν εξαιρετικά με ενδοοικογενειακή διαμάχη. Άλλο πάντως είναι η οικογένεια και άλλο η πολυκατοικία, έτσι;
Νέες διοικήσεις
Νέες διοικήσεις φορέων που άπτονται θεμάτων της νεολαίας και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας. Για να γνωρίζετε με ποιους έχετε να κάνετε, σας ενημερώνουμε σχετικά. Το νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Νεολαίας που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά, βασικά, προγράμματα της ΓΓΝΓ, αποτελείται από τους Κυριάκο Πιερακκάκη, οικονομολόγο – ερευνητή ως πρόεδρο, Μιχάλη Γεωργακά, οικονομολόγο ως αναπληρωτή του προέδρου και ως μέλη τους Μαλαματένια Κατσομίτη, δικηγόρο – υπάλληλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, βιολόγο – ερευνητή – εκπαιδευτικό και Αναστασία Κορέντη, φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (19 ετών, πρώτη των πρώτων στις τελευταίες πανελλήνιες εξετάσεις). Επίσης ορίστηκε η διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, που διαχειρίζεται τις Εστίες (φοιτητικές, σπουδαστικές, μαθητικές), μαθητικά κέντρα, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την Εθνική Εστία Επιστημών. Πρόεδρος του ΕΙΝ διορίστηκε ο νομικός – οικονομολόγος Φίλιππος Λέντζας (πολιτευτής του
ΠΑΣΟΚ), αντιπρόεδρος ο χημικός Γιάννης Ράπτης, διευθύνων σύμβουλος ο φυσικός Παναγιώτης Μανούρης και μέλη οι Γιώργος Σιατής και Γιάννης Φίλανδρος.

Αναγνώριση κολεγίων
από τη ΓΓΝΓ
Κοιτάζαμε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την ανακοίνωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου, την έκδοση του οποίου έχει χρηματοδοτήσει η ΓΓΝΓ. Αναρωτιόμαστε αρχικά για το βάθος της πολιτικής ανάλυσης που οδήγησε να ανακοινώνεται μέσα στις πιο μαύρες οικονομικά ημέρες της πατρίδας η παρουσίαση ενός κρατικά χρηματοδοτούμενου βιβλίου. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε στο διαδίκτυο, όπως
υποσχέθηκαν, όλες τις χρηματοδοτήσεις που θα κάνει η ΓΓΝΓ – και σε βιβλία… Μετά μας κινούν το ενδιαφέρον οι συνδιοργανωτές. Είναι η εταιρεία θεάτρου ΠΡΟΒΑ (δεν τη γνωρίζουμε, αλλά το βιβλίο αφορά αρχαίους ποιητές της τραγωδίας), το ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν (ίδρυμα είναι, δεν μας πέφτει λόγος) και το… Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης! Το University of Indianapolis είναι ένα υπαρκτό πανεπιστήμιο στην Αμερική, αλλά, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν αναγνωρίζεται ως πανεπιστήμιο το παράρτημά του στην Αθήνα. Μάλιστα τόσο ο νόμος της ΝΔ για τα κολέγια όσο και το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή απαγορεύει τη χρήση του όρου πανεπιστήμιο από οποιονδήποτε μη δημόσιο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό φορέα στην Ελλάδα. Η ΓΓΝΓ
όμως ανακοινώνει ότι συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης και μάλιστα δηλώνει ότι η εκδήλωση θα γίνει «στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης (κτίριο όπου στεγάζεται και η έδρα του
Ιδρύματος Γουλανδρή-Χορν)», στην Πλάκα. Ή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τι γράφουν ή υπάρχουν υπόγειες διαδρομές που δεν γνωρίζουμε ή απλώς υπάρχει άγνοια και σύγχυση στην
Αχαρνών. Αλλά άγνοια νόμου -και μάλιστα από δημόσιο φορέα του ίδιου υπουργείου- δεν συγχωρείται…

***

Μεγάλη κουβέντα μην πεις
Η Νεολαία ΣΥΝ έβγαλε πριν από 15 ημέρες ανακοίνωση που κατήγγελλε την Αστυνομία για κλίμα τρομοϋστερίας, υπονοώντας ότι οι συλληφθέντες για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα έχουν τεκμήριο αθωότητας και δεν γίνεται να προβάλλονται ως ένοχοι. Μετά τη δημοσίευση την Πέμπτη στο «Ποντίκι» κειμένου των συλληφθέντων που αναλαμβάνουν «πολιτική ευθύνη» συμμετοχής στον ΕΑ (στα πρότυπα Κουφοντίνα – 17Ν;), τι έχουν να μας πουν; Δεν είναι έγκλημα η συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, ακόμη κι αν δεν τεκμηριωθεί φυσική αυτουργία;

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Ανίερες συμμαχίες
Ισχύει ότι μερικοί ΔΑΠίτες, δυσαρεστημένοι με τις διαδικασίες της
ΟΝΝΕΔ, «προωθούν» ψηφοδέλτια της ΦΟΣ, αλλά και της ΠΑΣΠ, σε κάποιες σχολές; Δεν είναι γενικευμένο φαινόμενο, αλλά ακούμε διάφορες περίεργες συζητήσεις…
Αλλαγές;
«Παρέλαβε» η νέα ηγεσία την ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ, έστω με εβδομαδιαία καθυστέρηση, και είδαμε τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις.
Ακούμε ότι ετοιμάζεται σύντομα πλήρης ανασχεδιασμός, με στρατηγική στο διαδίκτυο και έντονη χρήση των νέων κοινωνικών μέσων. Έδωσαν άλλωστε διαπιστευτήρια στην προεκλογική εκστρατεία.
Ένταση
Ενώ η νέα στενή ηγετική ομάδα της ΟΝΝΕΔ, που άτυπα προς το παρόν συγκροτείται, φαίνεται να έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της περίστασης και, τουλάχιστον στη ΔΑΠ, δεν επιθυμεί συνέχιση της κόντρας,
ακούμε ότι οι υποστηρικτές της σε σχολές κινούνται με διαφορετικό
ήθος και ύφος. Προλαβαίνουν να τους μαζέψουν;
Καταιγισμός
Σημειώστε τα λόγια μας. Όπως σας προϊδεάσαμε την περασμένη εβδομάδα, η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ από τις 20 Μάη θα μπουν σε καταιγιστικούς ρυθμούς διαδικασιών, αλλαγών και νέων εκλογών οργάνων. Μέσα σε τριάντα ως σαράντα ημέρες θα
έχουν τελειώσει όλα και θα έχει αλλάξει η εικόνα. Ποιος ευνοείται από τις διαδικασίες εξπρές; Μα, φυσικά, ο πιο δυνατός!
Επόμενη μέρα
Μάχη συνεργατών, επιγόνων και
ομαδαρχών ετοιμάζεται εκ νέου στην ΟΝΝΕΔ, αυτήν τη φορά από την άλλη πλευρά. Η «κόντρα» σε νέα επεισόδια σύντομα. Έχει γνώση ο πρόεδρος;
Περιοδείες
Η έντονη κινητικότητα Παπαμιμίκου στην ΟΝΝΕΔ και των δύο γραμματέων της ΔΑΠ συνεχίζεται, όπως σας γράφαμε. Κάνουν συνεχείς περιοδείες σε σχολές και νομαρχιακές στην επαρχία. Προσπαθούν να κινητοποιήσουν τον κόσμο, να μάθουν και να λύσουν προβλήματα, να αφήσουν πίσω την εσωστρέφεια. Οι παράγοντες τι κάνουν όμως;
Στοιχήματα
Οι ανωτέρω δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καθώς οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν προσωπικό και πολιτικό στοίχημα για τον καθέναν τους. Και θα κριθούν για αυτά. Πάντα με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Πάντως ακολουθούν τον δικό τους προγραμματισμό και όχι το πρόγραμμα της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.
Πράσινο ραδιόφωνο
Ζήλεψαν την ΟΝΝΕΔ αλλά και παλαιότερες προσπάθειες του Κινήματος τα παιδιά της ΠΑΣΠ και ξεκίνησαν διαδικτυακό ραδιόφωνο. Εν
όψει φοιτητικών εκλογών κάνουν
τα πρώτα τους βήματα στο www.paspradio.gr. Αξίζει να τους
ακούσετε, αν μπορείτε.
Ξύλο
Δεν είναι και πολύ ήρεμη η κατάσταση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κάποιοι επενδύουν σε, επιμέρους, κλίμα έντασης, ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
Έχουμε μέσα στον τελευταίο μήνα πολλές επιθέσεις σε γραφεία ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε όλη την Ελλάδα αλλά και ορισμένους ξυλοδαρμούς στελεχών. Και δεν είναι μόνο οι φοιτητικές εκλογές η αιτία, είναι και ενδοπαραταξιακά θέματα…
Υποστήριξη;
Να ψάξουμε το θέμα της τεχνικής
υποστήριξης της ιστοσελίδας της Βουλής των Εφήβων; Δεν είναι περίεργο που την έχει αναλάβει εταιρεία που ασχολείται βασικά με εκπαιδευτικό λογισμικό; Δεν είναι περίεργο που τα σχολεία υποχρεώνονται να κάνουν ηλεκτρονικά μέσω αυτής της πλατφόρμας τις εγγραφές, αλλά και τον διαγωνισμό για τους έφηβους βουλευτές της επόμενης περιόδου;
Ψήφο στα 16
Μη χαίρεστε! Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που είναι η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Αγγλία, ανέδειξαν το δικαίωμα ψήφου στα 16 σε βασικό πολιτικό επιχείρημα. Για να δούμε εδώ τι θα γίνει…
Πρυτανικές
Άμεση σχέση με τις φοιτητικές εκλογές έχουν οι πρυτανικές. Οι ημερομηνίες είναι, μελετημένα, κοντινές. Και δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο δεν κατέθεσε νέα ρύθμιση για την εκλογή πρυτάνεων και τα εκλεκτορικά σώματα.

***


Σχολιάστε εδώ