Δεν κυβερνάω

Έως και εξουθενωμένος εμφανίστηκε ο κ. Παπανδρέου στην αποκαλυπτική πολιτική συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, κατά την οποία παραδέχθηκε πως η διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται (σ.σ.: έπειτα από δική του απόφαση) σε ξένα χέρια. Η ομολογία του πρωθυπουργού προέκυψε κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον γεν. γραμματέα της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλο, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για περικοπή μισθών και συντάξεων, κατάργηση της διαιτησίας, πάγωμα των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, περικοπή των αποζημιώσεων, που θα κατευθύνουν τεράστια ποσά προς τους μεγαλοεργοδότες και όχι προς την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η αποκαλυπτική στιχομυθία είναι σχεδόν επί λέξει η εξής:
Ηλ. Ηλιόπουλος, προς τον πρωθυπουργό: «Δεν είναι δυνατόν να κόβετε μέχρι και τις συντάξεις των γερόντων και να μην έχει προηγηθεί συνάντηση με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ».
Γ. Παπανδρέου: «Δεν έγινε πράγματι κάποια συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ».
Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η ηγεσία της
ΑΔΕΔΥ να πάει να αναπτύξει τα επιχειρήματά της στην “τρόικα”».
Ηλ. Ηλιόπουλος: «Εμείς δεν έχουμε πρόσκληση από την “τρόικα”, αλλά και να είχαμε, θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να υπερκεράσουμε την κυβέρνησή μας και να πάμε. Εκτός κι αν έχετε εκχωρήσει ως κυβέρνηση αρμοδιότητες που εμείς δεν γνωρίζουμε».
Γ. Παπανδρέου: «Βεβαίως, αρκετές αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί».
Πιεζόμενος από τους κ. Ηλ. Ηλιόπουλο και Γ. Παναγόπουλο, που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα, ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να επαναλάβει πως άλλοι κάνουν κουμάντο στη χώρα μας, αφού υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί του διαπραγματεύονται όσο μπορούν, όμως, όπως είπε με έμφαση, «τον τελευταίο λόγο τον έχει η “τρόικα”».
Πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την εφαρμογή των μέτρων εμφανίστηκαν οι κ. Δημ. Δασκαλόπουλος (ΣΕΒ), ο οποίος μάλιστα παρατήρησε ότι «θα μπορούσε να ήταν πιο πολλά τα μέτρα», και Ν. Αγγελόπουλος, εκπρόσωπος των ξενοδόχων. Αντίθετα, οι «μικροί» εργοδότες (έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες) διαμαρτύρονται προβλέποντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα οδηγήσουν σε μαζικά λουκέτα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ανακοίνωσαν πως την Τετάρτη θα κλείσουν τα μαγαζιά τους ως παράλληλη κινητοποίηση με τη γενική απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Αποχωρώντας από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε ότι τα συνδικάτα θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, ενώ απευθυνόμενος στην «τρόικα», υπογράμμισε ότι «σπέρνοντας ανέμους θα θερίσουν θύελλες».
Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της
ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος δήλωσε: «Η απάντηση στην πιο άγρια επίθεση θα δοθεί στον δρόμο. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες για τη χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική». Επίσης, με κοινή δήλωσή τους οι κ. Γ. Γαβρίλης, αντιπρόεδρος της
ΓΣΕΕ, και Ηλ. Βρεττάκος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αφού καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σφαγιάζουν τα δικαιώματα εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων για το κεφάλαιο και τις αγορές, καλούν όλο τον λαό τόσο στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά όσο και στη γενική απεργία της 5ης Μαΐου.


Σχολιάστε εδώ