Από 9 μόνο κωδικούς μπορεί να γίνουν μειώσεις δαπανών στο Δημόσιο…

Γι’ αυτό και παραμένουν ασχολίαστα και αναπάντητα τα στοιχεία που διαπαραταξιακά (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ – Αυτ. Παρέμβαση – ΠΑΜΕ) δημοσιοποίησαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τα οποία:
1) Από 9 μόνο κωδικούς της Κεντρικής Διοίκησης (υπουργείων) μπορεί να υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών, από την οποία θα εξοικονομηθούν 198 εκατ. ευρώ – ποσόν που υπερβαίνει τη μείωση της δαπάνης που εξοικονομήθηκε από το πάγωμα των συντάξεων, η οποία, σύμφωνα με το Σταθεροποιητικό Πρόγραμμα, ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.
2) Από τον Κωδικό 217, που αφορά τη δαπάνη για την καταβολή του κινήτρου απόδοσης, το οποίο καταβάλλεται στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση γιατί αποτελεί δαπάνη προσδιορισμένη ώστε να υπάρχει και η νομιμότητα καταβολής της, προκύπτει ότι οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι 403.000 – αριθμός που συγκεκριμένα αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η μη απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην πραγματικότητα διαιωνίζει τη φιλολογία περί του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και λοιδορείται έτσι ο κλάδος συνεχώς, με συνέπεια τη σκόπιμη πλέον δημιουργία εχθρικής στάσης απέναντί του, ώστε να διευκολύνεται η εφαρμογή μέτρων που αφαιρούν δικαιώματα και κατεδαφίζουν κατακτήσεις.
Υπενθυμίζεται η αποκάλυψή μας για αποστολή επιστολής-διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου από τους επικεφαλής της ΠΑΣΚ/ΔΥ (Σπ. Παπασπύρο και Κ. Παπαντωνίου) επειδή συστηματικά αγνοείται η παράταξη από τους κυβερνητικούς παράγοντες που εποπτεύουν τον δημόσιο τομέα. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στην ηγεσία της ΠΑΣΚ/ΔΥ.
Σύμφωνα τώρα με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ (πέραν της ΠΑΣΚ/ΔΥ) οι προτάσεις που διατυπώνονται στο κρίσιμο θέμα της μείωσης των δημοσίων δαπανών προσυπογράφονται και από τους κ. Ηλ. Ηλιόπουλο (γενικός γραμματέας, ΔΑΚΕ), Ηλ. Βρεττάκο (αντιπρόεδρος, Αυτ. Παρέμβαση) και Δημ. Αγκαβανάκη (μέλος ΕΕ / ΠΑΜΕ). Έτσι δημοσίως η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ προτείνει στον υπουργό Οικονομικών πηγές εξοικονόμησης πόρων, περισσότερων από αυτούς που εισπράττονται από το πάγωμα των συντάξεων. Οι πηγές αυτές είναι συγκεκριμένα οι εξής:
• Ο Κωδικός 515 για Συμβούλια και Επιτροπές, όπου προβλέπονται 49 εκατ. ευρώ και μπορούν να μειωθούν σε 24 και να εξοικονομηθούν 25 εκατ. ευρώ.
• Οι Κωδικοί 840 – 845, όπου προβλέπονται για δημόσιες σχέσεις 26 εκατ. ευρώ και μπορούν να μειωθούν σε 12 και να εξοικονομηθούν 14 εκατ. ευρώ.
• Οι Κωδικοί 871 – 873 για αμοιβές φυσικών και νομικών προσώπων (αφορούν μελέτες, παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο κ.λπ.), όπου προβλέπονται 134 εκατ. ευρώ και μπορούν να μειωθούν στα 60 εκατ. (τουλάχιστον) και να εξοικονομηθούν 74 εκατ. ευρώ.
• Ο Κωδικός 899 για λοιπές λειτουργικές δαπάνες, όπου προβλέπονται 165 εκατ. ευρώ (δοχείο-μαξιλάρι για την υπέρβαση των άλλων προσδιορισμένων κωδικών των υπολοίπων λειτουργικών δαπανών) και μπορούν να μειωθούν στα 80 εκατ. ευρώ και να εξοικονομηθούν 85 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ