από το Περιστύλιο…

mΤις μεγάλες θυσίες στις οποίες υποβάλλονται οι μοναχοί περιέγραψε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ο ηγούμενος Εφραίμ. Στη γιορτή λέει του Ευαγγελισμού είχαν 670 άτομα και βγήκαν 60 μοναχοί από τα κελιά τους για τρεις ημέρες. «Ξέρετε ότι φέραμε 1.300 κιλά ψάρια σε δύο μέρες για τον κόσμο που ήλθε εκεί; Μόνο να πλύνεις αυτά τα σεντόνια, μόνο να τους διακονήσεις, ξέρετε τι θυσία κάνουν οι πατέρες; Κάναμε δέκα νταβάδες μεγάλους ψάρι και όλο το βράδυ υπήρχαν δεκαπέντε πατέρες και έψηναν φαγητό».
Όσο για τον ίδιο, εξομολογούσε, λέει, κόσμο επί δώδεκα ώρες συνέχεια και με το αζημίωτο… Διότι όπως είπε επί λέξει «εάν ήμουν ψυχολόγος θα έπαιρνα 50 ευρώ τουλάχιστον το ραντεβού! Και τα κάνω αυτά δωρεάν».
Απίστευτο; Και όμως αυτό το είπε ένας ιερέας, ο περίφημος Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου. Και ξέρετε γιατί; Αναγκάστηκε, λέει, να τα πει αυτά διότι τον έχουν ταυτίσει με τον υπόκοσμο!

mΔεν είναι προφήτης αλλά το τόνισε στην κατάθεσή του. «Έρχεται πείνα στην Ελλάδα». Και… άνοιξε την καρδιά του ο Εφραίμ: «Εγώ έβλεπα αυτό το πράγμα κι έλεγα να έχουμε χρήματα, για να μπορέσουμε να δώσουμε στον πεινασμένο που θα έρθει στο Μοναστήρι. Θα έρθει πείνα στην Ελλάδα. Και ήδη την απολαμβάνουμε. Και θα το δείτε κι εσείς».
Όπως και να ʼχει δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες το Μοναστήρι να πεινάσει…

mΜε έναν στίχο του Καβάφη περιέγραφε την αισιοδοξία των ημερών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης. «Τι νόμους, πια, θα κάνουν οι συγκλητικοί; Οι βάρβαροι σαν έρθουν, θα νομοθετήσουν».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι
εδώ, και ο βουλευτής ομολογούσε ότι αισθάνεται άβολα. Όπως όλοι τις μέρες τις αβεβαιότητας που πέρασαν, αλλά και της δυστυχίας που ακολουθεί τώρα που ο κύβος ερρίφθη.

mΑποφασισμένη να παίρνει τον Ανδρέα Λοβέρδο τηλέφωνο κάθε φορά που τα προβλήματα υγείας της, της επιβάλλουν εξετάσεις αξονικής τομογραφίας, δήλωσε από το βήμα της Βουλής η Αλέκα Παπαρήγα: «Για να κάνουμε δηλαδή μια αξονική τομογραφία θα πηγαίνουμε στον κ. Λοβέρδο. Θα τον παίρνουμε τηλέφωνο, θα του λέμε θέλω να κάνω μια αξονική, υπόγραψέ μου», είπε σχολιάζοντας τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Ο Πέτρος Ευθυμίου στη συνέχεια της συνέστησε, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, να διαβάσει το βιβλίο του ιστορικού Γιάννη Γιαννουλόπουλου με τίτλο «Η εθνική ημών τύφλωσις». Εξήγησε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλές τυφλώσεις. Και υπάρχει τύφλωση των φίλων του λαού που γίνονται αντικειμενικά εχθροί του λαού.
Προς υπεράσπιση έσπευσε όχι κάποιος βουλευτής του κόμματος, αφού το ΚΚΕ είχε ήδη αποχωρήσει από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, αλλά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ. «Λυπάμαι πάρα πολύ για το επίπεδο της αντιπαράθεσης που επέλεξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβερνητικής παράταξης», είπε. «Ποιος έχει τύφλωση, κύριε Ευθυμίου; Η Αριστερά έχει τύφλωση; Δεν βλέπετε πού οδηγήσατε τον τόπο; Δεν βλέπετε πού τον φτάσατε αυτήν την ώρα; Δεν βλέπετε ότι έχει περιέλθει υπό κατοχή, ότι έχει γίνει μπανανία και προτεκτοράτο; Ότι έχετε μετατραπεί σε υπαλλήλους και αθύρματα των υπαλλήλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των «κομισάριων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν το βλέπετε αυτό;»
«Είναι πολύ βαρύ αυτό που λέτε», παρατήρησε σε ήπιους τόνους ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Προφανώς κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν είχε διάθεση να ακολουθήσει στο ατόπημα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος…


Σχολιάστε εδώ