Έχει πολλά να ψάξει η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ

Ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες τα καθήκοντά της η νέα διοίκηση της αμαρτωλής ΔΕΠΑΝΟΜ, της οποίας την εποπτεία τώρα έχει αναλάβει ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ενώ πριν υπαγόταν στο υπουργείο Υγείας. Το έργο της νέας διοίκησης, σύνθετο και δύσκολο, θα εξαρτηθεί και από την αποφασιστικότητα που θα δείξει στην αντιμετώπιση των υπαρχόντων καταγγελιών για σοβαρότατες παρανομίες που παραμένουν στο χρονοντούλαπο και στην επαναφορά της νομιμότητας και της διαφάνειας στις διαδικασίες εκτέλεσης των έργων.
Στο πρόσφατο παρελθόν το «Π», με τρία δημοσιεύματα, στις 12/10/2008, 7/12/2008 και 11/1/2009, έχει αναφερθεί στο έργο του νοσοκομείου Σαντορίνης, όπου η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει… μεγαλουργήσει στην παρανομία. Η αρχή έγινε με την ανάθεση της μελέτης κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3316/07. Στη συνέχεια ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε από 5,5 εκατ. ευρώ σε 13 εκατ. και τελικά σε 13,9 εκατ. ευρώ. Η αύξηση μάλιστα των 900.000 ευρώ έγινε με την εισήγηση διευθυντικού στελέχους της υπηρεσίας και απόφαση του ΔΣ, για λόγους οι οποίοι πρέπει τουλάχιστον να… διευκρινιστούν. Παραβιάστηκε προκλητικά η νομοθεσία της ΕΕ (ΠΔ 60/07), διότι ο προϋπολογισμός του έργου υπερέβη το όριο των 5.278.000 ευρώ, με μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες, με τον χαρακτηρισμό του έργου ως… ειδικού. Οι επινοηθείσες διαδικασίες-μαϊμού είχαν στόχο την πρόσκληση πέντε εργολάβων (ουσιαστικά τριών) και την υποβολή εκπτώσεων με μόλις 1-5% λόγω του… σφοδρού ανταγωνισμού, επαναλαμβάνοντας πάλι τις αδιαφανείς διαδικασίες που εφαρμόστηκαν με… επιτυχία στο νοσοκομείου Αιγίου κ.λπ.
Επίσης, πρέπει να διερευνηθούν και οι διασυνδέσεις υπαλλήλων της υπηρεσίας με το εργολαβικό κατεστημένο και ιδιαίτερα του διευθυντικού στελέχους στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω με εργολάβο ο οποίος μπήκε σε κοινοπραξία εκτέλεσης έργου μετά την κατακύρωση. Θα περιμένουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις από τη νέα διοίκηση και θα επανέλθουμε με στοιχεία για νέες παράνομες ενέργειες.


Σχολιάστε εδώ