XΡΗΜΑτιστήριο

Να γιατί πρέπει ντε και καλά να ξεπουληθούν τα φιλέτα μας! Ο όμιλος συμφερόντων των κυρίων Κούτρα και Μπόμπολα, ήτοι ο Ελλάκτωρ, δήλωσε ήδη παρών στην απόκτηση του ποσοστού που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο στο Καζίνο της Πάρνηθας.

> Πώς είναι δυνατόν οι Παπανδρεϊκοί του Ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, πολιτικοί με ιστορία στον δημόσιο βίο, να μην έχουν ακόμη εναντιωθεί στο «νομοσχέδιο-έκτρωμα» σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις εκπόνησης μελετών και τη μαζική είσοδο των ιδιωτών; Μπορεί λοιπόν χρήματα να μην υπάρχουν, όμως υπεγράφη η σύμβαση με τους διεθνείς οίκους PriceWaterhouseCoopers, Ernest & Young και McKinsey για τον έλεγχο των προμηθειών σε νοσοκομεία – ταμεία, ενώ συγκροτείται ομάδα δράσης με τη συμμετοχή ελεγκτικών εταιρειών, ανεξάρτητων δικηγόρων, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και στις εφορίες.
> Οι πολιτικοί δεν κρίνονται στις εύκολες στιγμές, αλλά στις σκληρές ώρες της μάχης! Από τη μια οι επιφανείς χρηματοδότες των «κονδυλοφόρων», οι «διεκπεραιωτές αποστολών» παραπληροφόρησης, οι «κανιβαλιστές» της ενημέρωσης, το «πριγκιπάτο» των λαμογίων, και από την άλλη οι «εκλεκτοί» της πράσινης διακυβέρνησης, οι «φατρίες των απολιτίκ» πολιτικάντηδων, οι «μανούλες» στην ίντριγκα, οι λομπίστες «μαϊντανοί», οι «γιαλαντζί» σοσιαλιστές. Και στη μέση η κ. Λούκα Κατσέλη που το μόνο που έκανε ήταν να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, να κοντραριστεί με το τραπεζικό καρτέλ προς όφελος της κοινωνίας και να υπερασπιστεί τις αριστερές καταβολές της ενώπιον των «ακροδεξιών» του Υπουργικού Συμβουλίου. Περί της συνάντησης της υπουργού με στέλεχος της Goldman Sachs ο λόγος.
>Είναι πολλά τα χρήματα… πατριώτες! Αν και εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμα σταθερότητας, τότε σε βάθος τριετίας η χώρα μας θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 116,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την τρύπα του προϋπολογισμού και τις λήξεις των χρεογράφων της. Πάντως, μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat αυξάνεται κατά 2,4 δισ. ευρώ η προσπάθεια περιορισμού που πρέπει φέτος να επιτύχουμε, έτσι ώστε να είμαστε σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ και στους δανειστές μας.
> Ποια είναι επιτέλους τα όρια προσβολής της νοημοσύνης μας; Με εισήγηση του δικαστή Ν. Λεοντή και απόφαση του Αρείου Πάγου, οι τράπεζες μπορούν πλέον να προσδιορίζουν τα επιτόκια και τις αναδρομικές επιβαρύνσεις στις πιστωτικές κάρτες «όπως αυτές γουστάρουν», καθώς εφεξής δεν είναι καταχρηστικός ο όρος που τους δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλουν επιτόκια υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν από την αύξηση των αντίστοιχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
> Χάρισαν δημόσιο χρήμα και ουδείς ενδιαφέρεται! Με αφορμή 1) την έκθεση απολογισμού 2009 της ΑΤΕ ΑΧΕΠΕΥ, βάσει της οποίας «… οι αγωγές της εταιρείας κατά των πελατών απορρίπτονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία… επειδή ΔΕΝ ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΩΣ…» και 2) το από 19/6/2001 πρακτικό του ΔΣ της εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο «…κάθε αξίωση που πηγάζει από χρηματιστηριακή συναλλαγή παραγράφεται μετά την πάροδο έτους…», ρωτάμε τη νέα διοίκηση της θυγατρικής επιχείρησης της κρατικά εποπτευόμενης τράπεζας αν σκοπεύει να αναζητήσει αυτούς που ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ…
> Από Εμπορική Asset Management AEΔAK σε Amundi Ελλάς ΑΕΔΑΚ! Ελπίζουμε οι αλλαγές στην
ονομασία να μη συνοδευτούν από «κύμα» απολύσεων ελλήνων υπαλλήλων, όπως έκανε και συνεχίζει να πράττει η Credit
Agricole.
>Εκ των υστέρων, χάριν εντυπωσιασμού και διά πάσαν νόσον! Δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία τα αρχικά πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, όσο τα τελικώς καταβληθέντα ποσά, καθώς τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία προσφεύγουν οι εμπλεκόμενοι είτε τα απορρίπτουν είτε τα περικόπτουν σημαντικά.
> Σαν πολύ περίεργα δεν μας τα λέει η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής ως προς την απομείωση του Πόρτο Καρράς; Για ποιον λόγο η αξία του τουριστικού συγκροτήματος εκτιμήθηκε μέσα σε ένα έτος κατά 440,5 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα;
> Εξαρτάται με ποιες αποδόσεις τις συγκρίνεις! Αν τις βάζεις στην ίδια «ζυγαριά» με αυτές των καταθέσεων ταμιευτηρίου, που είναι σχεδόν χωρίς τόκο, τότε έχει καλώς, αν τις τοποθετείς όμως δίπλα στις πρόσφατες των ομολόγων, τότε η «χασούρα» είναι μεγάλη. Περί των προθεσμιακών ο λόγος.
>Πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν; Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος ελέγχει τους «απανταχού» ελεγκτές μας; Ποιος παρακολουθεί τα πόθεν έσχες τους; Ποιος έχει την υποχρέωση να το κάνει και δεν το πράττει; Και άμα απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα ποτέ… «ελάτε να μας γράψετε».
>Δύσκολα τα πράγματα για τη μετοχή του κ. Λαυρεντιάδη! Τι κι αν ο επιχειρηματίας εμφανίζεται «ως αγοραστής κάθε πωλητηρίου», τι κι αν η Alapis υποτίθεται ότι αποτελεί μια από τις ισχυρότερες του κλάδου, τι κι αν εξακολουθεί να λαμβάνει διάφορα «άνευ λόγου και ουσίας» βραβεία, εντούτοις η ραγδαία πτώση της τιμής, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό μετοχών, αναμένεται να οδηγήσει το «χαρτί» σε χαμηλότερη κατηγορία διαπραγμάτευσης.
> Αρκούν δύο χρόνια μετοχικής παρουσίας, με ποσοστό τουλάχιστον 10%! Με δεδομένο ότι οι εταιρείες με έδρα τη χώρα μας, που είναι θυγατρικές ομίλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα καταβάλλουν φόρο για τα μερίσματα που δίνουν στη μητρική, τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ακολουθήσει κύμα ιδρύσεων τέτοιου είδους επιχειρήσεων από Έλληνες «έχοντες και κατέχοντες».
> Εκτός κι αν η πρόταση του ΔΝΤ για την επιβολή φόρων στις τράπεζες
επί του συνόλου των κερδών και των αμοιβών «έπαιξε ρόλο»! Δεν είναι τόσο ο «κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η μετοχή της Εθνικής να χάσει προσωρινά την πρωτιά στις εταιρικές κεφαλαιοποιήσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όσο η συνεχιζόμενη πτώση της σε ένα περιβάλλον που δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε «εχθρικό».
>Όποιος αντέξει και έχει περισσότερο λίπος για κάψιμο! Η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για την έκδοση διαταγών πληρωμής «αντικατοπτρίζει» πλήρως την πραγματική εικόνα της αγοράς, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να κατατίθεται από τράπεζες και να ακολουθούν εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες.
> Σε κρίση έχει εισέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος, με πολλές εταιρείες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας! Το φαινόμενο είναι έντονο όχι μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και στις μεγάλες, αφού η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων έχει οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και στο κλείσιμο πολλών εταιρειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Προοδευτική, που προχώρησε στη ΜΕΙΩΣΗ του προσωπικού της σε 15 άτομα έναντι 41 κατά το τέλος της χρήσεως 2008, καθώς τις εργασίες εκτελούν πλέον ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΙ με τους οποίους η εταιρεία έχει υπογράψει σχετικές συμβάσεις.
>Απαράδεκτη αλλά όχι παράτυπη… ενέργεια! Ποια από τις εισηγμένες επενδυτικές εταιρείες μοίρασε τεκμαρτό μέρισμα παρότι εμφανίζει ζημίες; Ποια «κόκκινη» δηλαδή εταιρεία αποφάσισε να επιστρέψει στους μετόχους της ένα πολύ μικρό μέρος των τεράστιων επενδυμένων κεφαλαίων τους;
> Προσέγγισαν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με νεοπασοκική κουτοπονηριά, με τους καιροσκόπους και τους κερδοσκόπους να φτιάχνουν μια ωραία για πάρτη τους ατμόσφαιρα! Είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα μεγαλοστελέχη των αιολικών εταιρειών έχουν «αλώσει» τα καίρια πόστα των κρατικών υπηρεσιών που προωθούν και αποφασίζουν αυτού του είδους τις επενδύσεις;
> Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη! Ποια η θέση της EFG Eurobank Ergasias SA Bank, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαπραγματευτών Πρωτογενούς Αγοράς Ομολόγων, στο επιτακτικό αίτημά τους για το «άνοιγμα του σορταρίσματος» και κατ’ επέκταση της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας επί των ελληνικών τίτλων;
>Είναι να μη σε πάρει η κάτω βόλτα! Προθεσμία μίας εβδομάδας έδωσε στον πρώην ισχυρό άντρα της Aspis Bank Παύλο Ψωμιάδη ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση των αποθεματικών της Ασπίς Πρόνοια. Και όλα αυτά ενώ «αυξάνονται και πληθύνονται» οι επισφάλειες της πρόσφατα εξαγορασθείσας Aspis Bank (ψώνισαν από σβέρκο), καθώς ολοένα και περισσότεροι δικαιούχοι στρέφονται και εναντίον της τράπεζας.
>Ο εξευτελισμός, ο διασυρμός, η ειρωνεία και ο εμπαιγμός… χτύπησαν κόκκινο! Με απόδοση υψηλότερη ακόμη και από το επιτόκιο του Ιανουαρίου, πώς είναι δυνατόν ο «ανακυκλωμένος εκσυγχρονιστής» επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ να δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόσφατη δημοπρασία των εντόκων;
> Πολυτέλεια αποδεικνύεται πλέον το ΧΑ για τις εισηγμένες! Υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες οι διοικήσεις των εταιρειών «υποχρεούνται», μεταξύ άλλων, 1) να διαθέτουν τμήματα μετόχων, εταιρικών ανακοινώσεων, εσωτερικού ελέγχου πλήρους απασχόλησης, 2) να καταβάλλουν ετήσια συνδρομή στο ΧΑ και την ΕΚ, 3) να πληρώνουν αμοιβή για την ενημέρωσή του και 4) να δημοσιεύουν λογιστικές καταστάσεις ανά τρίμηνο, εκ των οποίων δύο από τις τέσσερις πρέπει να είναι ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή.
> Αέρας… καμαρίλας και κρατικοδιαιτισμού! Για αποτελεσματική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ακούμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε, καθώς η καθ’ ύλην αρμόδια Κτηματική Εταιρεία το μόνο που κάνει είναι να αλλάζει διοικήσεις, να υπόσχεται την καταγραφή των ακινήτων και να εξαγγέλλει επιχειρησιακά προγράμματα, αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών.
> Χωρίς την εισροή φρέσκου χρήματος από πλευράς insiders! Mε την έκδοση νέων μετοχών υπέρ των δανειστών, καθώς και με τη λήψη τόσο κοινοπρακτικού όσο και ομολογιακού δανείου, αποφάσισε η διοίκηση του Ομίλου Μαΐλη να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων.
> Αυτήν τη φορά τούς έφταιγαν οι βροχοπτώσεις! Ούτε την εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων δεν κατάφερε να καλύψει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με αποτέλεσμα να καταφύγει στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων, «υποσκάπτοντας» ακόμη περισσότερο το μέλλον της.
> Σε πολίτες δύο ταχυτήτων διαχωρίζουν τους έλληνες εργαζομένους οι τράπεζες! Αυτήν την περίοδο είναι έτοιμες να «λανσάρουν» στην αγορά δάνεια που απευθύνονται σε δημόσιους υπαλλήλους με μείωση επιδομάτων, παρέχοντάς τους μειωμένα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια και προνομιακούς όρους.
>Όταν οι νόμοι προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των ισχυρών! Οι απώλειες από τις ομολογιακές τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ως επί το πλείστον λογιστικές, αφού το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στο επενδυτικό και όχι στο χαρτοφυλάκιο προς διαπραγμάτευση, άρα δεν υπόκειται σε mark to market αποτίμηση.
> Ας διαψεύδει το οικονομικό επιτελείο και ας «παραληρούν» οι τράπεζες! Η χρονική μετάθεση των υποχρεώσεών μας με την ανταλλαγή ομολόγων μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας – χαμηλότερου επιτοκίου και η αναδιαπραγμάτευση του χρέους μας υπό τη μορφή της μείωσης της αξίας κεφαλαίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύσεις σε κάθε ενδεχόμενο αποτυχίας του Προγράμματος Σταθερότητας.
>Προς εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχο τη δημιουργία μεγάλων ελλαδικών τραπεζικών σχημάτων! Η εξάρτηση του εγχώριου ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, το πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς και η μείωση των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν σαν καταλύτης για αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό κλάδο.
> Στις αγορές μετράει περισσότερο η φήμη και λιγότερο η αλήθεια! Μπορεί, σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να μην τίθεται θέμα πώλησης της Αγροτικής, ωστόσο η τροποποίηση του άρθρου 22 του καταστατικού της τράπεζας, που εμπεριέχει και την παροχή σε νομικό πρόσωπο της δυνατότητας μέλους στο διοικητικό της συμβούλιο, πιθανόν να δρομολογεί εξελίξεις.
> Από ό,τι φαίνεται η μεγαλύτερη μείωση έχει σημειωθεί στις εταιρικές καταθέσεις όψεως και όχι στις αντίστοιχες των ιδιωτών, καθώς λόγω της δύσκολης συγκυρίας οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για αποπληρωμή υποχρεώσεων, εξυπηρέτηση των εμπορικών τους αναγκών και αποπληρωμή των εισαγωγών.
>Είναι ένας συνδυασμός ανικανότητας και αφέλειας από μια άγνωστη που έγινε υπουργός λόγω της προσωπικής της σχέσης με τον George! Στη λογική μιας «κακώς εννοούμενης ανοιχτής» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υπό τον «μανδύα της πράσινης ανάπτυξης» η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού χάνει πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης, με εκτιμώμενη απώλεια εσόδων περί τα 160 εκατ. ευρώ.
>Σε μια περίοδο όπου τα «πολλά κακά» κυριαρχούν, τα «λίγα καλά» πρέπει να λέγονται και κυρίως να γράφονται! Η ANEK LINES, υπό τον κ. Βαρδινογιάννη, προσφέρει σε 300 μαθητές γυμνασίων των νομών Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου – Λασιθίου δωρεάν μεταφορά αφενός στον Πειραιά με καμπίνες και αφετέρου στο Μουσείο της Ακρόπολης με λεωφορείο και επιστροφή.
>Ο σώζων εαυτόν σωθήτω! Είναι κοινό μυστικό ότι στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά αρκετοί από τους ξένους «παίκτες ψάχνονται να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια», καθώς επί σειρά ετών έθεταν θέματα σωστής εποπτείας δίχως να υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση στα αιτήματά τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν με «νοθευμένους» κανόνες ανταγωνισμού.
> Τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας ενός κράτους στην οικονομία του είναι καταστροφικά! Οι τράπεζες υποχρεούνται να αποσβέσουν σημαντικό μέρος των ομολόγων του Δημοσίου, οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά το σύνολο των χρημάτων τους από τα πιστωτικά ιδρύματα, η παραγωγή συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός καλπάζει, το χρηματιστήριο καταρρέει.
> Δεν πρόλαβε «καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι μας»! Την προηγούμενη εβδομάδα ρωτούσαμε: «… Για ποιο συνταγματικό κώλυμα και για ποια Συνθήκη του Μάαστριχτ κάνουν λόγο οι “διασώστες – διαχειριστές – κερδοσκόποι φίλοι μας”; Το πρόβλημά τους δεν είναι αυτό, αλλά το πώς θα “οικονομήσουν” περισσότερα». Και ήρθε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτεν Σουλτς να μας επιβεβαιώσει πλήρως, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο τον μηχανισμό δανεισμού προς την Ελλάδα.
> Εδώ η χώρα καίγεται και κάποιοι χτενίζονται! Υπό αυτές τις συνθήκες ο θεσμός Superbrands περνά σε δεύτερη μοίρα, καθώς μια επιτροπή αξιολόγησης σε συνδυασμό με μια δημοσκόπηση, των οποίων η αντικειμενικότητα ελέγχεται, αναδεικνύει εταιρικές και προϊοντικές επωνυμίες.

***

δΈνα ακόμη ιδεολογικό μανιφέστο της open διακυβέρνησης, με τη γνωστή κατάληξη του ΠΑΣΟΚόμετρου, όπου οι πράσινοι όλως τυχαίως προηγούνται! Μέσω «ανοιχτού διαγωνισμού» αναμένεται να πληρωθούν οι δύο θέσεις διευθύνοντος συμβούλου στις νέες θυγατρικές του ΟΛΠ με τις ονομασίες Logistics και ΝΑΥΣ.

δ Δείχνουν να παίζουν ΠΡΟΠΟ, ποντάροντας με βάση τις προβλέψεις τους! Ποιο από τα διορισμένα «πουλέν» του ΓΑΠ είχε τη φαεινή ιδέα να μετατρέψει σε «ανελαστικές» τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης;

δΓια ποιες επιχειρήσεις που δήθεν είναι «έτοιμες να γυρίσουν σελίδα» κάνουν λόγο τα «γιουσουφάκια της παραπληροφόρησης»; Σε ποιες εισηγμένες αναφέρονται τα «παπαγαλάκια εκτροφείου», όταν μιλούν για επικείμενο «ξύπνημα των γιγάντων»; Μήπως δεν «ανάγνωσαν καλά» τα οικονομικά τους αποτελέσματα; Δεν είδαν την αύξηση του αριθμού των μετοχών που ανήκουν στα ειδικά χαρακτηριστικά, που μπήκαν στην επιτήρηση, που είναι εκτός διαπραγμάτευσης;


Σχολιάστε εδώ