ΦΩΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ
Σημειώνουν δε ότι η ακραία λιτότητα που θα επιβάλει το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση, θα επιφέρει «έκρηξη» της ανεργίας και θα οδηγήσει ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. «Οι πολίτες θα μπουν αναγκαστικά σε ένα βαθύ τούνελ και είναι χρέος της Νέας Δημοκρατίας να ανάψει ένα φως ελπίδας» λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του κόμματος, σκιαγραφώντας με τον τρόπο αυτό την τακτική που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Να προβάλλουν δηλαδή μια εναλλακτική πολιτική διακυβέρνησης, όπου θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να… «ακουμπήσει» τις προσδοκίες του για την επιβίωσή του.
Στις ιδιωτικές συνομιλίες του ο Αντ. Σαμαράς δεν κρύβει τις ανησυχίες του για τις… επερχόμενες εξελίξεις στη χώρα («δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής αναταραχής»), ενώ στην επίσημη δήλωσή του -το μεσημέρι της Παρασκευής- επιχείρησε να καλλιεργήσει αυτό το κλίμα προσδοκιών, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει και τα μέσα και τους πόρους και τους ανθρώπους, να βγει από τη κρίση με τις δικές της δυνάμεις».
Τους αμέσως προσεχείς μήνες και μέχρι… νεωτέρας, η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα εξελίσσεται σε δυο κατευθύνσεις: Κατά πρώτον, θα επιχειρήσει να αποδώσει προσωπικά και ολοκληρωτικά στον Γ. Παπανδρέου τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει η οικονομία και η χώρα μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ. Θα υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία το «κατόρθωμά» του να θέσει τη χώρα, για πρώτη φορά στα χρονικά, υπό την οικονομική εξάρτηση του Νομισματικού Ταμείου. Κατά δεύτερον, θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε τομείς (ανεργία, αγορά κ.ά.) που θα πληγούν περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας που θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Μέχρι προχθές (Παρασκευή) η Ρηγίλλης είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την προσφυγή στο ΔΝΤ, καλώντας σταθερά και επίμονα την κυβέρνηση να αναζητήσει διαφορετικό δρόμο και άλλες λύσεις. Παράλληλα, μέσα σε ένα δύσκολο επικοινωνιακά περιβάλλον, επεδίωξε να κάνει τον διαχωρισμό των ευθυνών στη βάση ότι, ναι μεν η Νέα Δημοκρατία φταίει για το υψηλό έλλειμμα, αλλά για την «κρίση δανεισμού» ευθύνεται αποκλειστικά το
ΠΑΣΟΚ με τα «εγκληματικά λάθη» και τις ολιγωρίες του τελευταίου εξαμήνου. Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής παράγοντες του κόμματος σημειώνουν ότι είχε θετικά αποτελέσματα. Επικαλούνται προς τούτο τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, όπου παρατηρείται σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης. Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πριν από δύο μήνες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πίστευε ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα το κλίμα έχει πλήρως ανατραπεί. Το γεγονός αυτό προκαλεί, όπως είναι φυσικό, ικανοποίηση στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά, ενώ κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για τα… πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι προϊόντος του χρόνου, λόγω και των επώδυνων μέτρων που θα υλοποιηθούν, η απήχηση της κυβέρνησης θα μειώνεται σταθερά, ενώ αντίθετη ακριβώς πορεία θα ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Οι πλέον αισιόδοξοι από αυτούς φθάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι προς το τέλος του έτους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία!
Πάντως, σε κάθε ευκαιρία ο κ. Σαμαράς συνιστά υπομονή, ψυχραιμία και συντεταγμένη δράση, τονίζοντας ότι η προσπάθεια θα είναι μακρά και επίπονη, μέχρι η κοινωνία να πιστέψει ξανά και να εμπιστευθεί τη Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό θα επιμείνει στην απόφασή του να μην επιτρέψει την ανακύκλωση εσωκομματικών προβλημάτων ελάσσονος σημασίας, τα οποία πυροδοτούν την εσωστρέφεια και λειτουργούν ανασταλτικά στην προσπάθεια ανάκαμψης. Μέχρι το συνέδριο θα έχει δώσει οριστική λύση στο θέμα των στελεχών που «πλήγωσαν» την κοινωνία με τη συμπεριφορά τους και τα οποία δεν θα έχουν θέση στην επόμενη μέρα της παράταξης. «Ο κόσμος της παράταξης που με ψήφισε, μου ανέθεσε μια εντολή και είμαι αποφασισμένος να την κάνω πράξη» υπογραμμίζει. Στο «μέτωπο» με την Ντ. Μπακογιάννη, είχαμε ύφεση τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Σαμαράς μάλιστα ανέφερε ότι δεν έχει πρόβλημα να συνυπάρξει μαζί της. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διατεθειμένος να ανεχθεί «αυτονομιστικές κινήσεις» που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.