«Υφίσταται ελπίς» για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες
«Υφίσταται ελπίς ότι η κατάσταση αυτή θα εξορθολογιστεί διά της μεταβάσεως στην ψηφιακή τηλεόραση και ραδιοφωνία». Η φράση αυτή αναφορικά με την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ανήκει στον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη, στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων για το 2009. Η έκφραση ευχών αντί για την κατάθεση συγκεκριμένου σχεδίου από την Πολιτεία και τα όργανά της αποκαλύπτει το μέγεθος του χάους 23 χρόνια μετά την έναρξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και 21 μετά την έναρξη των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
«Είναι γνωστή η απαράδεκτη κατάσταση που έχει προκύψει από τη λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών άνευ αδειών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και εντεύθεν άνευ ελέγχου της συνδρομής των προϋποθέσεων της λειτουργίας αυτών», παραδέχεται η Αρχή. «Η λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κατά τις διατάξεις των νόμων 2644/1998 και 2778/1999, με μόνη προϋπόθεση την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής σε μη ολοκληρωθείσα διαδικασία αδειοδοτήσεως τηλεοπτικών σταθμών και τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών κατά την 1.11.1999 αντιστοίχως, δημιουργεί συνεχώς προβλήματα», σημειώνει ο Ι. Λασκαρίδης στην έκθεση. Θυμίζουμε πως η διαγωνιστική διαδικασία που
ανέλαβε να φέρει εις πέρας το Συμβούλιο το 2002, επί κυβερνήσεως Σημίτη, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς κατέπεσε στο ΣτΕ.
Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση προχωράει χωρίς άδειες, με καθεστώς προσωρινής λειτουργίας, δίχως να προστατεύονται οι πολίτες. Το καθεστώς λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών παρατάθηκε έως το τέλος του 2010 και μέχρι σήμερα, ενώ «τρέχει» η μετάβαση, η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει το ΠΔ για το σύστημα αποκωδικοποίησης, με την Digea να καλύπτει το κενό, της οποίας όμως το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξή της σταματάει στις 18 Ιουνίου με τη μετάδοση του σήματος στην Αττική. Ταυτόχρονα, δεν έχει εκδοθεί ούτε ο οριστικός χάρτης των ψηφιακών συχνοτήτων ούτε βέβαια έχουν προκηρυχθεί οι άδειες, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.