Το ΔΝΤ χωρίζει το ΠΑΣΟΚ στα δύο

Πρόθεση να εκδηλωθεί αντίσταση στο εσωτερικό του Κινήματος από τις οργανώσεις που διαφωνούν με το ΔΝΤ, για λόγους όχι μόνο ιδεολογικούς αλλά και πολιτικούς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, καθώς δεν έχει βρεθεί η κοινή συνισταμένη και το κατάλληλο έδαφος ώστε να μορφοποιηθεί και να υπάρξει μια ενιαία αντίδραση μέσα στο ΠΑΣΟΚ που θα «απαγορεύει» στον πρωθυπουργό να λάβει αποφάσεις ερήμην τους.
Αυτήν την ώρα σε πολλές οργανώσεις ανά τη χώρα επικρατεί αναβρασμός. Στελέχη της περιφέρειας διασταυρώνουν τα ξίφη τους, κάνουν επαφές με το κεντρικό ΠΑΣΟΚ, τηλεφωνούν σε μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και επιδιώκουν να εκδηλωθεί κεντρικά μια αντίσταση κατά του ΔΝΤ ώστε όλοι μαζί να συμπορευτούν ζητώντας από τον Παπανδρέου συνέδριο για να ληφθούν αποφάσεις.
Αλλά δεν είναι μόνο τα μέλη των οργανώσεων. Και αρκετοί βουλευτές και πρώην υπουργοί εξετάζουν το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, συζητούν μεταξύ τους, αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει, αλλά μέχρις εκεί. Κανείς τους, υπό τον φόβο του Παπανδρέου, δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να βγει προς τα έξω η δυσαρέσκεια στις επιλογές της κυβέρνησης. Περιμένουν πρώτα να υπάρξει από άλλους, ίσως λιγότερο αδύνατους πολιτικά. Επίσης τα διάφορα ιδεολογικά ρεύματα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που εκφράζονται είτε από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, είτε από τον Παντελή Οικονόμου (Αριστερή Πρωτοβουλία, Έλληνες Σοσιαλιστές), προβληματίζονται αλλά δεν τολμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και περιορίζονται μόνο σε επίπεδο συζητήσεων. Το ίδιο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους γιατί δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία από την κοινωνία. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν σημαντικό κόσμο μαζί τους που αντιδρά στις επιλογές του ΔΝΤ, αλλά δέχονται πόλεμο από στελέχη της Ιπποκράτους που θέλουν να τους απαξιώσουν στην κοινωνία. Ο μοναδικός που έχει το πολιτικό σθένος να αντιδράσει στην κατάσταση νέας κατοχής από το ΔΝΤ είναι ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ενώ η κόντρα του Γιάννη Παναγόπουλου με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο οδηγεί τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ στην καλλιέργεια εντονότερης αντίδρασης των εργατικών σωματείων για το ασφαλιστικό, κι αυτό θα εκδηλωθεί αύριο Δευτέρα, στη συνάντηση της ΓΣΕΕ με το υπουργείο.
Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πολλοί βουλευτές βγάζουν την αντίδρασή τους στις κατ’
ιδίαν συζητήσεις τους, όχι δημόσια, κι αυτό γιατί φοβούνται ακόμη και τα χειρότερα σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία, αν όμως σημειωθούν εκδηλώσεις από άλλους παράγοντες τότε δεν αποκλείεται να συνταχθούν μαζί τους, κάτι που προέβλεψε, μιλώντας σε ραδιόφωνο, ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης, που τόνισε ότι το ΔΝΤ θα επιφέρει αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Υποψιάζονται πάντως ότι ενδεχομένως να παίζονται και πιο σημαντικά πολιτικά παιχνίδια.
Αρνητικά για την έλευση του ΔΝΤ μιλούν και πολλοί υπουργοί. Πριν καταστεί φανερό ότι η επιλογή του διεθνούς Ταμείου είναι αναπόφευκτη, οι περισσότεροι στις συνεντεύξεις τους το σχολίαζαν αρνητικά, θεωρώντας καταστροφική μια τέτοια λύση. Στη συνέχεια όμως
έκαναν όλοι τους ένα βήμα πίσω, φοβούμενοι για τις υπουργικές τους καρέκλες. Κανείς τους σήμερα δεν βγαίνει να μιλήσει κατά του ΔΝΤ.
Όσοι το πράξουν αντιλαμβάνονται ότι η κατάληξη είναι ο πολιτικός τους απαγχονισμός. Το μόνο που κάνουν είναι κάθε βράδυ που συναντώνται με συναδέλφους τους για φαγητό, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, να βγάζουν το σακάκι του υπουργού και να… αρνούνται να πιστέψουν πώς το ΠΑΣΟΚ, ένα προοδευτικό κόμμα, έφτασε εδώ που έφτασε. Δεν υπάρχει όμως λένε άλλος δρόμος. Ή πτωχεύουμε ή πάμε ΔΝΤ…
Ωστόσο μέσα σ’ αυτά τα αδιέξοδα υπάρχει ένας ακόμη πιο μεγάλος κίνδυνος που όλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ τον αντιλαμβάνονται. Ο ξεσηκωμός του κόσμου. Θα αντιδράσει όταν θα έρθουν η φτώχεια και η καταστροφή στην αγορά. Θα αντιδράσει και τότε όλους τους θα τους πάρει η μπάλα. Και αυτούς που έκαναν τις επιλογές και εκείνους που δεν αντιστάθηκαν. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, βαράει καμπανάκι για εκείνους που σκέπτονται πολιτικά. Αν τα μέτρα που θα ζητήσει το ΔΝΤ είναι περισσότερα από εκείνα που έχουν ήδη ληφθεί, τότε η αντίδραση του κόσμου θα είναι απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη. Το τρένο θα χαθεί και μαζί με το τρένο και οι ίδιοι.
Τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη η
Αριστερή Πρωτοβουλία και όσα στελέχη υιοθετούν τις απόψεις της για τις επιλογές της κυβέρνησης προετοιμάζουν εκδήλωση, με ομιλίες σ’ αυτό το κλίμα. Μήπως και βρεθεί κοινή συνισταμένη για όλους εκείνους που σήμερα οι ιδεολογικές αποστάσεις και η ατολμία τούς έχουν καθηλώσει σε απραξία και αφωνία μπροστά στην πιο σημαντική και κρισιμότερη για τη χώρα επιλογή.


Σχολιάστε εδώ