Τα «σημεία τριβής» ΤΕΔΚΝΑ και κυβέρνησης
Σοβαρές αλλά και ουσιαστικές παρατηρήσεις διατύπωσε το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ στο προσχέδιο του «Καλλικράτη», το οποίο συζήτησε εκτενώς και διεξοδικά την περασμένη εβδομάδα.
Οι σημαντικότερες από τις παρατηρήσεις αυτές επιγραμματικά είναι:
= Η φιλοσοφία του σχεδίου είναι πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων, ενώ θα πρέπει να είναι πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ.
= Για τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες πρέπει να προβλέπονται και οι αντίστοιχοι πόροι.
= Να τίθεται σε αργία ο δήμαρχος μόνο εάν υπάρχει ζημία για τον δήμο και αυτή να επιβεβαιώνεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
= Να μεταφερθούν στους δήμους όλα τα ΝΠΔΔ που ασκούν κοινωνική πολιτική με τους αντίστοιχους πόρους τους.
= Να υπάρχει η δυνατότητα δανειοδότησης των δήμων και σε έκτακτες περιπτώσεις. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους δήμους που αντιμετωπίζουν
ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα και οι οποίοι είναι συνενούμενοι ώστε να βοηθηθεί ο νέος δήμος.
= Στο άρθρο 14 να διευκρινιστεί ότι η ιδιότητα του μέλους διοικητικού συμβουλίου δημοτικής επιχείρησης δεν αποτελεί κώλυμα και ασυμβίβαστο εκλογής. Αντιθέτως σκόπιμο θα ήταν να γίνει ενδεικτική απαρίθμηση των προϊσταμένων οργανικής μονάδας επιπέδου γενικής διεύθυνσης που αποτελεί κώλυμα και ασυμβίβαστο εκλογής (όπως π.χ. προϊστάμενος ΔΟΥ, πολεοδομίας, εκπαίδευσης υγειονομικών μονάδων του δημόσιου τομέα, ΙΚΑ κ.λπ. και να προστεθούν οι προϊστάμενοι και οι ελεγκτές τοπικών καταστημάτων, υποκαταστημάτων και παραρτημάτων υγειονομικών μονάδων του δημόσιου τομέα, ΙΚΑ, κ.λπ.).
= Προβλέπεται η παύση δημάρχων, δημοτικών συμβούλων στο άρθρο 237 για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι όμως δεν προσδιορίζονται. Πρέπει ή να διαγραφεί το άρθρο ή να προσδιοριστεί και να εξειδικευτούν οι λόγοι αυτοί.
= Προτείνεται να διαγραφεί η μεταβατική διάταξη του άρθρου 272 που απαιτεί ειδική πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων, οι οποίες αφορούν απευθείας αγορά ή μίσθωση ακινήτων.
= Να μην αναστέλλεται η επαγγελματική δραστηριότητα του δημάρχου.
= Να διατηρηθεί ο ΕΣΔΚΝΑ ως διαδημοτικό όργανο των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.
= Να μην εφαρμοστεί η αρχή «κάθε νησί και δήμος» στα μεγάλα νησιά.
= Προτείνεται μονοετής θητεία των αντιδημάρχων (όπως ισχύει σήμερα).
= Η Επιτροπή Διαβούλευσης και το Συμβούλιο Μεταναστών να συστήνονται εάν το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο.
= Να γίνει επανεξέταση του συστήματος αμοιβών των αιρετών. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο 50% (και όχι στο 40%).