Στο τούνελ του ΔΝΤ

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης (Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) έχει ξεκινήσει και είναι πλέον θέμα ημερών να κατατεθεί το σχετικό αίτημα. Από την Τετάρτη έχουν ξεκινήσει τα «σκληρά παζάρια» με την «τρόικα» με αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο μιας τριετούς συμφωνίας δανεισμού. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν ένα δεκαήμερο, οπότε και θα ανακοινωθεί επίσημα η ενεργοποίηση του μηχανισμού. Κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις πρώτες κιόλας επαφές οι ξένοι αξιωματούχοι θέτουν ζήτημα (και νέων) περικοπών στο Δημόσιο, αλλά και… μαζικών απολύσεων. Τις προηγούμενες ημέρες αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες με διαδοχικές δηλώσεις τους προετοίμαζαν το έδαφος για την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε πάνω-κάτω ότι η λύση αυτή είναι μονόδρομος, προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί δεν θα διστάσουμε να προσφύγουμε στο Ταμείο». Παράλληλα, η κυβέρνηση καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών και ως εκ τούτου αποκλείεται η λήψη νέων επώδυνων μέτρων στη διάρκεια του 2010. Ωστόσο είναι διάχυτη η αίσθηση, συγκλίνουν και οι εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, ότι τα νέα μέτρα είναι περίπου αναπόφευκτα. Τα spreads και τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκαν ψηλά και ξεπέρασαν για πρώτη φορά στα χρονικά τις 500 μονάδες, ενώ το Χρηματιστήριο ακολουθεί καθοδική τροχιά. Αντίθετα, η ανεργία κινείται ανοδικά και τον Ιανουάριο έφθασε το 11,3% με προοπτική να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση-κατάργηση οργανισμών και φορέων σε τέσσερα υπουργεία. Στις περιπτώσεις αυτές οι μεν μόνιμοι υπάλληλοι θα μεταταγούν προαιρετικά ή υποχρεωτικά, ενώ οι συμβασιούχοι θα απολυθούν.
Αντιδράσεις
ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ προσφυγής στο ΔΝΤ συναντά την κατηγορηματική αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με τον νεοφιλελεύθερο σοσιαλισμό οδηγεί τη χώρα στο ΔΝΤ, ενώ προειδοποιεί ότι έρχονται νέα μέτρα με περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και απολύσεις. Επιπλέον επισημαίνει ότι σημασία δεν έχει το ποσοστό με το οποίο θα μας δανείσει το ΔΝΤ, αλλά με ποιους όρους θα μας δώσει τα χρήματα. Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η προσφυγή στο Ταμείο σηματοδοτεί μια προσπάθεια βίαιης ανατροπής της κοινωνίας σε όλους τους τομείς. Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να κατέβει στους δρόμους κατά των μέτρων της κυβέρνησης. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις, από την κυβέρνηση επιδόθηκαν σε μια «επικοινωνιακή αντεπίθεση», ισχυριζόμενοι ότι δεν πρόκειται περί προσφυγής στο ΔΝΤ και ότι βασικό ρόλο στον μηχανισμό στήριξης παίζει η Ευρώπη. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν και θα συμβούν είναι η Νέα Δημοκρατία που έφερε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας.
Αναταράξεις
Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ του ΔΝΤ προκαλεί αναταράξεις τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός για το πολιτικό κόστος, λόγω των επώδυνων μέτρων. Στη ΝΔ η επίσημη γραμμή είναι κατά του ΔΝΤ, ωστόσο δεν λείπουν οι διαφορετικές φωνές. Όπως της Ντ. Μπακογιάννη, που έχει ζητήσει να μη «δαιμονοποιείται» το ΔΝΤ, αλλά και του Δ. Αβραμόπουλου που δήλωσε ότι η προσφυγή στο Ταμείο είναι πλέον μονόδρομος, ενώ ο Μ. Κεφαλογιάννης ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ανάλογη πρόταση του Αλ. Τσίπρα δεν εγκρίθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, όπου σημειώνονται σοβαρές διαφωνίες ως προς την οικονομική πολιτική.
Στο απεργιακό μέτωπο: Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενη για τα οικονομικά μέτρα (περικοπές κ.ά.), αλλά και τις προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Αντίστοιχα η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται σε απεργία για το τέλος Απριλίου-αρχές Μαΐου κόντρα στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Επιφυλάξεις
ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ «γιάφκα» του
Επαναστατικού Αγώνα εντόπισε η Αστυνομία σε γκαρσονιέρα στην Κυψέλη, όπου βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου της οργάνωσης. Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός μεγάλης ποσότητας εκρηκτικής ύλης στον Καρέα, ενώ από στοιχεία που βρέθηκαν στον χώρο προέκυψε ότι ο ΕΑ ετοίμαζε μεγάλα χτυπήματα στο κέντρο της Αθήνας, πιθανότατα με παγιδευμένα οχήματα. Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους προέκυψε ότι ορισμένα από τα όπλα που βρέθηκαν στη «γιάφκα» είχαν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις των τρομοκρατών. Συγχαίροντας την ηγεσία της ΕΛΑΣ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι… όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται έχουν αποτελέσματα! Η
Αντιτρομοκρατική εντείνει τις έρευνες για τη σύλληψη και των άλλων μελών της οργάνωσης.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ στο κυπριακό πρόβλημα δημιουργεί η νίκη του εθνικιστή Ντερβίς Έρογλου στις εκλογές του «ψευδοκράτους». Πάντως, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που σταμάτησαν και προσδιόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών για το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Στο παρελθόν ωστόσο είχε ταχθεί κατά της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης. Στη Λευκωσία επικρατεί προβληματισμός και από την Αθήνα επισημαίνεται ότι το πλαίσιο των συνομιλιών έχει καθορισθεί, είναι συγκεκριμένο και ο κ. Έρογλου πρέπει να προσέλθει στον διάλογο με θετική διάθεση.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ συνεχίστηκε το «μπρα ντε φερ» των δύο μεγάλων κομμάτων γύρω από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να καταθέσουν πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο Γ. Αγγέλου, ενώ από την πλευρά της η ΝΔ ζήτησε να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Όλα τα πολιτικά πρόσωπα θα κληθούν να καταθέσουν τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αφού ομόφωνα η Επιτροπή αποφάσισε να προηγηθούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί κ. Σανιδάς και Καρούτσος.


Σχολιάστε εδώ