Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Μέχρι πρότινος το στοίχημα ήταν να διατηρήσει το ΧΑ το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων. Στοίχημα που χάθηκε νωρίς. Τώρα το πλέον αρνητικό είναι πως και οι πιο έμπειροι από τους παράγοντες της αγοράς ΔΕΝ μπορούν να βρουν ένα νέο ορόσημο, ένα νέο επίπεδο που τυχόν διάσπαση ή διατήρησή του θα σήμαινε κάποια πράγματα για την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Μηδέν, ζερό που λένε και στο καζίνο, τίποτε δεν φαίνεται στον ορίζοντα ως σημείο αναφοράς.
δ Δεν είναι τόσο οι συντριπτικές απώλειες που καταγράφουν οι περισσότεροι τίτλοι. Δεν είναι ούτε ο ανησυχητικά ισχνός τζίρος που τρομάζει. Είναι η βεβαιότητα που εκφράζουν πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι πως το «παιχνίδι» έχει ξεφύγει πια από τα χέρια τους, έχει ξεφύγει ακόμα και από τις κινήσεις και τις στρατηγικές θεσμικών παικτών της αγοράς και συνδέεται ευθέως με τις καθημερινές εξελίξεις στο μέτωπο των spreads, των δανείων που θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε, με δυο λόγια εξαρτάται από την καθημερινή ροή των ειδήσεων σε μακροοικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο… Βρυξελλών.
δ Κάπως έτσι οι επενδυτές αρνούνται να
αναλάβουν το ρίσκο να τοποθετηθούν. Και φυσικά μιλάμε για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, γιατί μικρομεσαίο και δη ιδιώτη επενδυτή δεν πρόκειται να βρει κανείς όσο κι αν ψάξει…
δ Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον η «επιβίωση» της ελληνικής οικονομίας μπορεί να συντελεστεί με κατακρημνισμένη τη χρηματιστηριακή αγορά. Γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία πως εφόσον η παρούσα κατάσταση συνεχισθεί για λίγους μήνες ακόμη, η σημερινή εικόνα «ασφυξίας» της αγοράς θα έχει δώσει τη θέση της σε μιαν άλλη εικόνα και πραγματικότητα: της πλήρως απαξιωμένης αγοράς, της ισοπεδωμένης αγοράς, που μπορεί ακόμα να προσφέρει ευκαιρίες, όμως λίγοι θα είναι ακόμα
«ενεργοί» για να επωφεληθούν από αυτές!
ΥΓ.: Το μέγεθος της κρίσης στην Αγορά και
ιδιαίτερα στην Περιφέρεια το αποτυπώνουν και τα στοιχεία που δείχνουν πως στον… προθάλαμο της υπαγωγής τους στην Κατηγορία Ειδικών Χαρακτηριστικών βρίσκονται σήμερα περίπου 40 εισηγμένες. Συν τις 43 που ήδη τίθενται σε διαπραγμάτευση στην κατηγορία, σε λίγο θα φτάσουμε να έχουμε περίπου τις μισές μετοχές στην «ανοιχτή» αγορά!


Σχολιάστε εδώ