Στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων σε κρατικό φορέα ερευνούν για υδρογονάνθρακες!

Καλή ενδεχομένως η πρόθεση, καλή η σκέψη, καλές και οι μελέτες – ειδικά εκείνες που γίνονται στη σωστή στιγμή, με τα κατάλληλα στελέχη και καταλήγουν σε ορθά αποτελέσματα. Και επειδή ο θυμόσοφος λαός κάτι έχει να πει για το στραβό κλήμα και τον γάιδαρο, αναρωτιέται κανείς εάν εδώ χρειάζεται να γίνει η διαχείριση της κακής αρχής.
Λέγεται ότι μεταξύ των ατόμων που συνιστούν την επιτροπή συγκαταλέγονται και άτομα τα οποία εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανταγωνιστικές προς άλλες ιδιωτικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον τομέα της Ε-Π Υ/Α. Ιδιωτική εταιρεία, με ιδιωτικό μάνατζμεντ, που λειτουργεί ανταγωνιστικά προς άλλες ελληνικές είναι και η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ (πάνω από 65% του μετοχικού της κεφαλαίου κατέχεται από ιδιώτες και η άσκηση του μάνατζμεντ γίνεται από στρατηγικό επενδυτή). Το «φίλτρο» στην όποια σημερινή φημολογία -και δυνάμει αυριανό γεγονός- δεν είναι εάν αυτό είναι ηθικό. Είναι εάν εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου για τη διασφάλιση και τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.
Μετά την έκδοση της ευρωπαϊκής οδηγίας 94/22/ΕΚ και την ψήφιση του νόμου 2289/95, με τον οποίο η Ελλάδα προσαρμόστηκε στην οδηγία, περιγράφεται το πλαίσιο βάσει του οποίου θα πρέπει να γίνονται και στην πράξη εφαρμοστέες τρεις βασικές αρχές του ανταγωνισμού και της προαναφερόμενης οδηγίας και νόμου, δηλαδή: αποφυγή της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, αποφυγή διακρίσεων και αποφυγή νόθευσης του ανταγωνισμού.
Αν στην υπό σύσταση επιτροπή για την ίδρυση του φορέα δραστηριοποιούνται άτομα με άμεση ή έμμεση εξαρτημένη θέση από ιδιωτική εταιρεία, τότε θεωρούμε ότι και οι τρεις βασικές αρχές που προαναφέραμε καταστρατηγούνται. Σήμερα στον τομέα Ε-Π Υ/Α δραστηριοποιούνται κυρίως πέντε ελληνικές εταιρείες. Η Καβάλα Όιλ, η Ενεργειακή Αιγαίου, η Κρήτη Όιλ και Vegas του Ομίλου Βαρδινογιάννη και η Ελληνικά Πετρέλαια.
Επισημαίνουμε τα παραπάνω και περιμένουμε να δούμε αν αυτό το «δεν χρωστάω σε κανέναν», που επανειλημμένα έχει δημόσια δηλώσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ισχύει ή γίνονται και σήμερα διακρίσεις. Η αρμόδια υπουργός κυρία Μπιρμπίλη θα πρέπει να το αποδείξει.


Σχολιάστε εδώ