Στα κατεχόμενα ο Νταβούτογλου για να…. προωθήσει λύση στο Κυπριακό

Ο Νταβούτογλου επιχείρησε να δώσει διαβεβαιώσεις για τη θετική στάση του Ντερβίς Έρογλου και υποσχέθηκε στον Επίτροπο Φούλε ότι μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Ταλίν της Εσθονίας θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να προωθήσει τη λύση του Κυπριακού, πιθανόν αυτήν την εβδομάδα.

Συνομιλιών συνέχεια

Η Επιτροπή ζήτησε από τον Α. Νταβούτογλου να προτρέψει τον Έρογλου να συνεχίσει τις συνομιλίες και να παραμείνει εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Από την πλευρά του, ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία θέλει λύση ως το τέλος του έτους και ότι ο Έρογλου θα συνεχίσει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Η υπόσχεση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών είναι ότι ο Έρογλου θα αρχίσει τις συνομιλίες από το σημείο στο οποίο έμειναν οι Χριστόφιας – Ταλάτ, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Άνοιγμα κεφαλαίων

Στην ημερήσια διάταξη των επαφών Νταβούτογλου βρέθηκαν: 1. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, ζήτησε να ανοίξουν επί ισπανικής Προεδρίας δύο ακόμη κεφάλαια, όπως και το άνοιγμα ενός από τα πέντε κεφάλαια που η κυπριακή κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα τα κρατήσει παγωμένα επειδή η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της (Έρευνα, Διακίνηση Εργαζομένων, Δικαιοσύνη – Ελευθερία – Ασφάλεια, Κοινή Άμυνα και Εξωτερική Πολιτική, Παιδεία και Πολιτισμός). 2. Το θέμα του λεγόμενου απευθείας εμπορίου. Ο Α. Νταβούτογλου είπε στον Στέφαν Φούλε ότι, εάν εγκριθεί ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, θα βοηθηθεί η λύση του Κυπριακού και το άνοιγμα από μέρους της Τουρκίας λιμανιών και αεροδρομίων για τα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτοχρόνως, η διαδικασία αυτή θεωρείται σημαντική για την Τουρκία διότι θα ξεμπλοκάρει τα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια.


Σχολιάστε εδώ