Πρωτομαγιά δοκιμασίας και έντασης

Με απεργίες απαντούν τα συνδικάτα και σφοδρές είναι οι καταγγελίες όχι μόνο των προέδρων της ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος) και της ΑΔΕΔΥ (Σπ. Παπασπύρος), αλλά του συνόλου των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση).

Στο ΠΑΣΟΚ απευθύνονται χιλιάδες μέλη που απαιτούν να ακουστεί η φωνή τους για τη σύγκληση -άμεσα- συνεδρίου που θα αποφασίσει τους τρόπους εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση και να επαναβεβαιώσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα του Κινήματος. Πρώτος ζήτησε σύγκληση συνεδρίου ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας.

Σε συνθήκες επικοινωνιακού μπλακάουτ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφόρητες πιέσεις δέχτηκαν ο υπουργός Α. Λοβέρδος, ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης και ο γενικός γραμματέας Ρ. Σπυρόπουλος για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (μεγαλύτερη ευελιξία, ατομικές συμβάσεις εργασίας, μείωση του ποσού της αποζημίωσης, νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις απολύσεις, μείωση μισθού κ.λπ. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού φάνηκαν να αποδέχτηκαν σε μεγάλο βαθμό την «αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού σχεδίου που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, παρότι τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε αποστροφή του υπουργού Εργασίας στη Βουλή, όπου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, από πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, το χαρακτήρισε δημοσιονομικό δυναμίτη, ίσως προαναγγέλλοντας ότι το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα υπαχθεί στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οπότε και οι γνωστές μέχρι τώρα ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό πρόβλημα παίρνουν χαρακτήρα ρευστότητας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης επιδείνωσης σε βάρος των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης από τον Παπανδρέου σήμανε συναγερμό στα συνδικάτα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη. Τα δεδομένα στο δίχτυ αυτού του μηχανισμού πυκνώνουν τις απειλές και τις ανατροπές εγγυήσεων στη ζωή των πολιτών. Επειδή όμως στα δίχτυα υπάρχουν και τα βρόχια, στο χέρι των εργαζομένων είναι η χώρα και τα δικαιώματα να μη διαλυθούν. Η κοινωνική αντίσταση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα και βεβαιότητα στη ζωή μας».

Η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει την Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα συλλαλητήριο στα Προπύλαια, καθώς η προσφυγή στο ΔΝΤ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, σηματοδοτεί νέα βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Αναμφίβολα, πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού, όπου έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. «Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον, και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες, να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων που βρίσκονται στην κλίνη των νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων».

Για πόλεμο στον πόλεμο που έχει κηρυχθεί κατά εργαζομένων και συνταξιούχων κάνει λόγο το ΠΑΜΕ, για άμεσες κινητοποιήσεις για τη ματαίωση των αντεργατικών σχεδίων μιλά η Αυτόνομη Παρέμβαση, ενώ η ΔΑΚΕ, αφού υπογραμμίζει πως «αυτή δεν είναι κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η καταστροφική για τη χώρα πολιτική διαχείριση της κρίσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι αντιφατικές δηλώσεις του και οι παροιμιώδεις παλινωδίες του είναι οι λόγοι που κατέστησαν τη χώρα αναξιόπιστη παγκοσμίως, είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν τελικά στην αγκαλιά του ΔΝΤ».


Σχολιάστε εδώ