ο Δαίμονας των δημαρχείων

QQQ Όλοι οι μετέχοντες στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ την περασμένη Δευτέρα επέμειναν ότι στο σχέδιο «Καλλικράτης» θα πρέπει να προβλέπονται μαζί με τις αρμοδιότητες που δίδονται στους δήμους και οι αντίστοιχοι πόροι που θα τις υποστηρίξουν! Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει βέβαια, γιατί –απλούστατα– δεν υπάρχουν πόροι! Οπότε στο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ,
όπου θα τεθεί σε διαβούλευση ο «Καλλικράτης», προβλέπεται να γίνει… μύλος!
QQQ Το σχέδιο «Καλλικράτης», τώρα που τελείωσε η διαβούλευση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμο για τη Βουλή. Το χωροταξικό πάντως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Θα δοθεί στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από τα συνέδρια ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ, για να μην προλάβουν να υπάρξουν ουσιαστικές αντιδράσεις. Είναι φανερό πάντως ότι ο «Καλλικράτης» θα έχει άμεση σχέση με τον εκλογικό νόμο. Γι’ αυτό θα δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα. Έμπειροι παράγοντες της αυτοδιοίκησης έλεγαν πως σε πολλές περιπτώσεις οι δήμαρχοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη οντότητα και από τους βουλευτές. Ειδικά σε νομούς που θα έχουν λιγότερους δημάρχους από βουλευτές!
Όπως π.χ. στη Λακωνία, όπου ο «Καλλικράτης» προβλέπει μόνο δύο δήμους, ενώ οι βουλευτικές έδρες είναι τρεις!
QQQ Δεν ήταν λίγα τα μέλη του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ στην τελευταία του συνεδρίαση, που επέκριναν τον δήμαρχο Καλλιθέας Κ. Ασκούνη για τη μη συμμετοχή των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη της Διακαινησίμου. Του είπαν μάλιστα ότι είχε τα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών την προηγουμένη της απεργίας και τα είχε δείξει σε κομματική συγκέντρωση δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, αλλά έκρινε καλό να μην ενημερώσει την ΤΕΔΚΝΑ. Η απάντησή του ήταν ότι όντως είχε τα έγγραφα, αλλά του τα είχαν δώσει… δημοσιογράφοι! Κάτι βέβαια που δεν έπεισε κανέναν. Πάντως μέχρι σήμερα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ούτε η ΚΥΑ έχει υπογραφεί ούτε τα επιπλέον χρήματα επιστράφηκαν. Μάλλον οι διαβεβαιώσεις ήταν για να μη γίνει η κινητοποίηση…
QQQ Άγριο χέρι στη δημοτική αρχή της Κηφισιάς έβαλαν προσφάτως οι έμποροι. Μπορεί οι νέοι πεζόδρομοι και το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης να ομόρφυναν την περιοχή και να έβαλαν τάξη στο κυκλοφοριακό, όμως ο εμπορικός κόσμος καταγγέλλει ότι πλέον το κέντρο έγινε απροσπέλαστο στους επισκέπτες – πελάτες των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κίνηση στην αγορά. Έτσι, απαίτησαν και πάρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κάποια μέτρα, όπως δημιουργία περισσότερων θέσεων στάθμευσης και μείωση του κόστους των καρτών στάθμευσης.
QQQ Ένας παλιός και ένας νέος θα συγκρουστούν, από ό,τι φαίνεται, για το πράσινο χρίσμα στον Δήμο του Αγίου Δημητρίου, ή όποιον τέλος πάντων δήμο αφήσει στην περιοχή ο… σίφουνας «Καλλικράτης». Ο νομαρχιακός σύμβουλος της Αθήνας Γιώργος Φουντάς θέλει να είναι υποψήφιος και έχει δε ήδη μιλήσει για τα σχέδιά του με την Ιπποκράτους. Όμως ο πρώην δήμαρχος Παντελής Ειρηνάκης θέλει να δοκιμάσει να πάρει τη ρεβάνς της ήττας στις εκλογές του 2006, δεν φαίνεται ωστόσο να έχει καμιά τύχη.
QQQ Το «πράσινο φως» για την επίσπευση προσλήψεων και διορισμών σ’ ένα ευρύτατο φάσμα της κεντρικής διοίκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΔΕΚΟ έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, σύμφωνα με καταγγελία του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης και Εσωτερικών της ΝΔ βουλευτή Λάρισας Χρήστου Ζώη.
Όπως τονίζει ο κ. Ζώης:
«Με την εγκύκλιο αυτή αποκαλύπτεται
ότι η απαγόρευση προσλήψεων για δημοσιονομικούς λόγους δεν ήταν στην ουσία παρά επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού μέσα από διαδοχικές παραπομπές σε νόμους και πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση είχε φροντίσει να αφήσει μεγάλο παράθυρο για διορισμούς. Κι όλα αυτά τη στιγμή που διώχνει τους απασχολούμενους με stage και με συμβάσεις έργου, κάνει λόγο για απολύσεις ακόμη και μόνιμου προσωπικού στους καταργούμενους φορείς και ζητά όλο και μεγαλύτερες οικονομικές θυσίες από τους πολίτες».
QQQ Περίεργα παιγνίδια παίζει το τοπικό ΠΑΣΟΚ στο Αιγάλεω. Ο επικεφαλής του «πράσινου» συνδυασμού στον δήμο Χ. Καρδαράς, συνεπικουρούμενος από τον πρώην δήμαρχο Π. Σπηλιόπουλο που συμμετέχει στο ΔΣ λόγω του νόμου επειδή έχει εκλεγεί τρεις φορές δήμαρχος, έχουν στενή συνεργασία με τον πρώην δήμαρχο Γ. Μυστακόπουλο, ο οποίος ανήκει στον ΣΥΝ και μάλιστα στην Ανανεωτική Πτέρυγα. Γι’ αυτό φαίνεται ο Χ. Καρδαράς ψηφίζει τα ίδια με τον νέο επικεφαλής του συνδυασμού τού ΣΥΝ στον Δήμο Αιγάλεω Δ. Μπίρμπα. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μπίρμπας δεν είχε εκλεγεί και είχε έρθει μάλιστα τέταρτος επιλαχών, αλλά για να μπει στο δημοτικό συμβούλιο παραιτήθηκε ένας δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού και οι τρεις επιλαχόντες πριν από αυτόν!
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, ο Χ. Καρδαράς ψήφισε το ψήφισμα κατά της κυβέρνησης που έφερε ο Δ. Μπίρμπας στο ΔΣ και όχι ο σημερινός δήμαρχος Αιγάλεω, όπως αναφέρθηκε σε κάποια μπλογκ, άσχετα αν και ο ίδιος υπερθεμάτισε. Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ Αιγάλεω έκανε γκάλοπ με ερώτημα τι άποψη έχει ο κόσμος για τον δήμαρχο Δημ. Καλογερόπουλο, τον Γ. Μυστακόπουλο (άσχετα αν επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΝ είναι ο Δ. Μπίρμπας) και –φυσικά– τον Χ. Καρδαρά, που πιθανότατα τον βάλανε στην έρευνα για να τον αποδυναμώσουν.


Σχολιάστε εδώ