ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΟΥΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναπτυξιακές θέσεις των μηχανικών, αφού είναι οι κύριοι, βασικοί θα έλεγα, συντελεστές της ανάπτυξης της χώρας. Επομένως οι όποιες θέσεις τους προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της. Η διακήρυξη των θέσεων των Μηχανικών της Ανάπτυξης δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν ακόμη σκεπτόμενοι Έλληνες, οι οποίοι βαρέθηκαν να ακούνε τους γνωστούς «παραθυράκηδες» κάθε βράδυ να διεκτραγωδούν τα χάλια της οικονομίας μας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τραγικά δύσκολη, αλλά μόνον με τη διαπίστωση των όποιων προβλημάτων και αδυναμιών, με τα οποία επί ένα εξάμηνο τώρα τροφοδοτεί η κυβέρνηση τα ΜΜΕ, δεν γίνονται και σπουδαία πράγματα. Πρέπει να εγκαταλείψουμε πλέον τις διαγνώσεις των ασθενειών της οικονομίας μας και να ασχοληθούμε επιτέλους με τα μέτρα επούλωσης των πληγών, ώστε να μη φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο της εξαθλίωσης.

Μέχρι τώρα ακούμε συνέχεια ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, λόγω των σημαντικών ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και του τεράστιου δημόσιου χρέους. Και τα φαινόμενα αυτά δεν είναι φετινά ή περσινά. Οι κυβερνώντες τα γνώριζαν ήδη πριν από ορισμένες δεκαετίες, γιατί αυτοί τα προκάλεσαν. Εκεί που έχουμε φτάσει, η λύση είναι η ανάπτυξη και όχι η ύφεση, όπως πολύ σωστά τονίζουν και οι Μηχανικοί της Ανάπτυξης. Και τονίζουν στην προκήρυξή τους ότι: Όλα τα μέχρι τώρα κυβερνητικά μέτρα ήσαν λάθος. Είχαμε αύξηση της ανεργίας και της κοινωνικής αναστάτωσης, νέα μετανάστευση ελληνικού χρήματος στο εξωτερικό, ρεκόρ κόστους δανεισμού με θρίαμβο των απανταχού τοκογλύφων. Χαρές οι αεριτζήδες, οι μιζαδόροι, οι τζογαδόροι και οι τοκογλύφοι, ντόπιοι και ξένοι. Και όπως κατήγγειλε στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών κ. Σουλτς, μέσα στους ευνοούμενους που θα αποκομίσουν κέρδη από τον δανεισμό του ελληνικού κράτους μέσω του Σχεδίου Στήριξης πρώτη και καλύτερη θα είναι η Γερμανία, η οποία θα κερδίσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Θα δανειστεί από τη χρηματοπιστωτική αγορά με επιτόκιο 3% κι αυτά θα τα δανείσει στην Ελλάδα με επιτόκιο 5%. Χαρές λοιπόν και η κ. Μέρκελ.
Η παράταξη Μηχανικοί της Ανάπτυξης στην προκήρυξή της για τις σημερινές εκλογές θέτει τους βασικούς άξονες μιας αναπτυξιακής πορείας της χώρας και τονίζει:
α) Όχι στη διαπλοκή. Διαβάζουμε: «Οι κρατικές αναθέσεις έργων, οι προμήθειες, οι μισθώσεις, οι ναυλώσεις, όλα στους ίδιους, με υπερβάσεις και πελατειακούς όρους. Τα ίδια με τα εξοπλιστικά προγράμματα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις ανάγκες των ΔΕΚΟ. Αδιαφάνεια, μίζες, συγκαλύψεις». Σκάνδαλα ατέλειωτα και προφυλακίζονται οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης. Το μαύρο χρήμα κυβερνά. Τα κλεμμένα αναπαύονται σε «καλή μεριά». Εμείς να προσθέσουμε: Γιατί τόση σιωπή στην καταγγελία του κ. Βγενόπουλου για την επιταγή των 50 εκατ. δραχμών που δόθηκε για την αναδάσωση περιοχής της Σάμου σε υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη; Τα χρήματα εξαφανίστηκαν και η αναδάσωση δεν έγινε ποτέ! Θα πρέπει να καθιερωθεί συνταγματικά μια δέσμη αρχών που θα διέπουν τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Όπως οι αρχές της πλήρους διαφάνειας και της ποινικής ευθύνης για άτακτη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, έστω κι αν αυτό προέρχεται από δωρεές και εράνους.
β) Όχι στον ανεύθυνο έως βλακώδη τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Με τα τελευταία μέτρα που έλαβε η σημερινή κυβέρνηση, η αγορά στέγνωσε από ρευστό. Η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη (υπερέβη το 17% σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας). Όλο και περισσότεροι Έλληνες οδηγούνται σε απόγνωση και ενώ ο εργατικός κόσμος βράζει, μερικοί μεριμνούν ώστε τα χρήματά τους να πηγαίνουν σε «καλή μεριά».
γ) Όσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα πρέπει να μελετηθούν σοβαρά τα προβλήματα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Και εμείς να προσθέσουμε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος δεν είναι μόνον ο ορυκτός πλούτος αλλά είναι και ο τουρισμός και η ναυτιλία μας, που συντηρούν την οικονομική δραστηριότητα. Η πρώτη πράξη του πρωθυπουργού ήταν να καταργήσει τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού. Δύο κλάδοι που προσφέρουν πλούτο στη χώρα μας και μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την αναπτυξιακή μας πορεία, καθώς διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, τέθηκαν έξω από την κυβερνητική μέριμνα με την κατάργηση των δύο παραπάνω υπουργείων.
δ) Οι φίλοι μας Μηχανικοί της Ανάπτυξης προτείνουν στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία και τη Ρωσία. Όχι στις βόλτες του πρωθυπουργού και των άλλων μελών της κυβέρνησης που τίποτα δεν έχουν αποφέρει. Απλώς ροκανίζουν τον χρόνο και ασκούν με τον νου τους πολιτική προσωπικής προβολής.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν φυσικά μια πλήρη αναπτυξιακή πολιτική. Αποτελούν όμως τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα πρέπει να περιστρέφεται η πολιτική αυτή. Και για να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για τη συμμετοχή του κράτους στην αναπτυξιακή πορεία, βασικό θέμα είναι η συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που διαθέτει η χώρα. Και πέραν αυτών, αντιαναπτυξιακή συμπεριφορά είναι η αδιαφανής και άτακτη διαχείριση των χρηματικών πόρων του κράτους και η αδρανοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που δεν συντελούν στην εξειδίκευση της οικονομίας μας. Μέσα στο έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση της ελληνικής οικονομίας στους κλάδους στους οποίους διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα η εμπορική ναυτιλία, ο τουρισμός, η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, η ανάδειξη των αρχαίων πολιτιστικών μνημείων κ.ά. Οι Έλληνες αφέθηκαν σε μια αντιαναπτυξιακή συμπεριφορά και έθεσαν ως βάση της διαβίωσής τους τον δανεισμό και τις δωρεάν κοινοτικές εισφορές, μαζί με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που είχε δημιουργηθεί με θυσίες της προηγούμενης γενιάς.
Έτσι μόνον μπορεί να εξηγηθεί η συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων μας στη σημερινή δημοσιονομική κρίση που επόμενο ήταν να ξεσπάσει. Μήπως αυτή η συμπεριφορά των Ευρωπαίων ήταν ένα είδος τιμωρίας για την άφρονα στάση και των κυβερνήσεων και του λαού της Ελλάδος; Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ξεκρέμαστη τον Μάιο που οι δανειακές υποχρεώσεις της βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Ασφαλώς δεν θα μείνει ξεκρέμαστη. Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μας κρεμάσει στο τσιγκέλι του ΔΝΤ. Και ίσως αυτή η απόφαση να είχε παρθεί από την αρχή της κυβερνητικής θητείας της τωρινής κυβέρνησης του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ. Από την αρχή έδειξε ότι την απασχολούν μόνον τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και δεν την αγγίζει καθόλου το πρόβλημα της ύφεσης και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να μπορεί να προτείνει τίποτα καλύτερο για να βγούμε ευκολότερα και γρηγορότερα από το τούνελ. Απροπαράσκευες λοιπόν και η κυβέρνηση και η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ γνώριζαν πάρα πολύ καλά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας.
Τώρα βρισκόμαστε στον προθάλαμο του ΔΝΤ. Η προσφυγή μας στο «ευαγές» αυτό ίδρυμα είναι θέμα ημερών πλέον. Και οι δύο ηγέτες των κομμάτων που διαχειρίστηκαν την εξουσία τα 35 τελευταία χρόνια, προσπαθούν ο ένας να ρίξει τα βάρη στον άλλον για το κατάντημά μας αυτό. Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα κόμματά τους και τα επιφανή στελέχη τους είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα μας στο κατάντημα αυτό. Θα πρέπει λοιπόν τα κόμματα να εφαρμόσουν αυτοκάθαρση και ο λαός να εκλέγει με αυστηρά κριτήρια μόνον εκείνους που διαθέτουν αναγνωρισμένη εντιμότητα και δεν είναι αναμειγμένοι σε κανενός είδους διαπλοκή. Βέβαια υπάρχουν μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων εξουσίας και πολλοί έντιμοι. Όμως χρειαζόμαστε να είναι έντιμοι και οι 300 της ελληνικής Βουλής. Γιατί το κακό μπορεί να προέλθει και από τους ελάχιστους. Οι εξεταστικές επιτροπές, που για λόγους επικοινωνιακούς σοφίστηκε να συστήσει η κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε από την ιστορία τους ότι είναι «επιτροπές άφεσης αμαρτιών». Και γενικά η νομοθεσία οδηγεί στο απυρόβλητο τους επίορκους πολιτικούς. Η ένταξή μας στο ΔΝΤ θα αποτελέσει τον Γολγοθά που τελικά θα οδηγήσει στη σταύρωση του ελληνικού λαού.
Για τον λόγο αυτόν δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να βιαστεί στη λήψη οριστικής απόφασης. Θα πρέπει να προσκαλέσει σε ευρεία σύσκεψη μια ομάδα ικανών οικονομολόγων και άλλων τεχνικών επιστημόνων και να συζητήσει το σοβαρό πρόβλημα της μελλοντικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Στο ΔΝΤ εύκολα μπαίνεις, το πρόβλημα είναι πώς και πότε βγαίνεις. Και με την «παιδική χαρά» που έχει δίπλα του ο κ. Παπανδρέου δεν θα μπορέσει δυστυχώς να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει.


Σχολιάστε εδώ