ΟΝΝΕΔ: Η επόμενη μέρα

Όπως ήδη θα ξέρετε, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος επικράτησε του Κώστα Χατζή στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ με ποσοστό 56%
έναντι 44%. Ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αναδείχθηκε σε μια διαδικασία όπου ψήφισαν 43.221 νέοι και είναι ο πρώτος πρόεδρος μεγάλης πολιτικής νεολαίας που εκλέγεται από τη βάση. Τη σημασία αυτής της διαδικασίας τόνισε και ο Αντώνης Σαμαράς την επόμενη ημέρα της εκλογής, όταν συναντήθηκε με τον
νεοεκλεγέντα για να τον συγχαρεί. Όπως σας έχουμε ήδη γράψει, η ανοιχτή διαδικασία έχει προκαλέσει συζητήσεις και στους πράσινους νεολαίους, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι στις δικές τους εκλογές από τη βάση για τα όργανα της νεολαίας (όχι για γραμματέα νεολαίας) ψήφισαν περίπου 96.000 νέοι – αν και αυτός ο αριθμός αμφισβητείται από πολλούς ως «χάρτινος». Στην πλευρά της ΟΝΝΕΔ, πέρα από επιμέρους ενστάσεις στελεχών για συγκεκριμένες κάλπες, τα νούμερα είναι πραγματικά και απολύτως διασταυρωμένα. Θεωρούν μάλιστα ότι οι «45.000 νέοι», όπως λένε, είναι πολύ μεγάλος αριθμός, δεδομένων των συνθηκών και της διαδικασίας. Πάντως όλοι οι ανεξάρτητοι παρατηρητές συμφωνούν ότι η μάχη της ΟΝΝΕΔ παρέμεινε μέχρι τέλους μάχη μηχανισμών και παραγόντων, χωρίς τα κινηματικά χαρακτηριστικά και την αυξημένη συμμετοχή της αντίστοιχης διαδικασίας στη ΝΔ, τα οποία εξηγούν σε μεγάλο μέρος και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς φάνηκε ότι η πλευρά του νικητή είχε με το μέρος της την πλειοψηφία των οργανωμένων.

Με γαλάζια φόρα
Ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μας λένε ότι έχει μπει «φουριόζος» στο πετσί των νέων καθηκόντων, με όρεξη για δουλειά. Ακούμε ότι εν όψει φοιτητικών εκλογών έχει ξεκινήσει ήδη την εργασιοθεραπεία στη Λυκούργου, καθώς συγκαλεί σύσκεψη κάθε πρωί στις 10 το αργότερο με στενούς του συνεργάτες και τους επικεφαλής των δύο ΔΑΠ. Άλλωστε είναι γιʼ αυτόν προσωπικά το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Όπως αποτελεί στοίχημα για τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ η πρώτη ανοιχτή στην κοινωνία κάλπη μετά την ήττα του Οκτώβρη. Και από πλευράς Ρηγίλλης μας λένε ότι έχουν θέσει προ των ευθυνών τους τους γαλάζιους νεολαίους (όλων των τάσεων…) για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της ΝΔ μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και την προσφυγή στο ΔΝΤ…
Νέα γαλάζια αρχή
Η νέα ηγεσία της ΟΝΝΕΔ θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο οργανωτικό κομμάτι και στην ανανέωση της δομής. Τόσο πριν όσο κυρίως και μετά τις φοιτητικές εκλογές θα έχουμε εξελίξεις, καθώς θα πρέπει να προχωρήσουν εκλογές στα περιφερειακά όργανα αλλά και να πραγματοποιηθεί τακτικό συνέδριο. Εκεί θα εκλεγούν οι εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ στη ΝΔ, θα παρθούν πολιτικές αποφάσεις και πιθανότατα θα γίνουν και καταστατικές αλλαγές.
Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος τονίζει με έμφαση ότι στην πορεία αυτή προχωρούν όλοι οι ΟΝΝΕΔίτες μαζί, χωρίς διαχωρισμούς με βάση ποιον προτίμησαν για πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ ή της ΝΔ. Στα όργανα και τις διαδικασίες θα μπορούν όλοι να εκφραστούν και να συμμετάσχουν. Όμως, σημειώνει, από τη στιγμή που θα αποφασίζεται κάτι, δεν θα γίνεται αποδεκτό το παραμικρό παρατράγουδο ούτε τα μικροπολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια. Ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τονίζει ότι η οργάνωση αφήνει πίσω την εσωστρέφεια και ότι οι «υπέργηροι» μπαμπάδες στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ «τελειώνουν εδώ».

Γκρίνια και πικρία
Οφείλουμε να καταγράψουμε τα έντονα αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης που επικρατούν στην πλευρά των υποστηρικτών του Κώστα Χατζή. Αρκετοί μάλιστα διακατέχονται από αισθήματα οργής, αγανάκτησης και θυμού, που επηρεάζουν σαφώς τις τοποθετήσεις τους μέχρι τώρα. Επικρατεί ίσως και κλίμα αναχωρητισμού από τα δρώμενα της ΟΝΝΕΔ, καθώς πίστευαν πραγματικά ότι θα κέρδιζε ο Κώστας Χατζής, ενώ η πόλωση που επικράτησε έχει κάνει πολύ δύσκολη τη συνύπαρξη με τη νέα ηγεσία. Σημειώνουμε ότι η πλευρά του Κώστα Χατζή έκανε ενστάσεις για το αποτέλεσμα σε ορισμένα εκλογικά τμήματα (σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη κυρίως), όπου υπήρξε μεγάλη διαφορά υπέρ του Παπαμιμίκου, αλλά δεν συνέχισε σε πλήρη και ευθεία αμφισβήτηση του τελικού αποτελέσματος, προφανώς λόγω έντονων πιέσεων από το κόμμα. Πάντως έγκυροι παρατηρητές σημείωναν ότι, ακόμη κι αν γίνονταν δεκτές οι ενστάσεις της πλευράς Χατζή, πάλι θα προηγούνταν αρκετά ο Παπαμιμίκος στο τελικό αποτέλεσμα.

Παρασκήνια αποτελεσμάτων
Με λίγο περισσότερες από 5.000 ψήφους διαφορά, η πλευρά Παπαμιμίκου απέδειξε ότι διέθετε ιδιαίτερες δυνάμεις στη ΔΑΠ και στις πόλεις με σχολές, ενώ η πλευρά Χατζή προηγούνταν στους περισσότερους νομούς της χώρας. Χαρακτηριστικά, η πλευρά του ηττημένου έλεγε ότι πήρε 31 νομούς έναντι 20 του νικητή. Με μια έξυπνη κίνηση μάλιστα η πλευρά Χατζή επέλεξε να δημοσιεύσει και σχετικό
εκλογικό χάρτη αποτελεσμάτων με τους δικούς της νομούς σε χρώμα μπλε, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Όλη η Ελλάδα είναι μπλε, εμείς δεν προδίδουμε την Ελπίδα». Το κλίμα το βράδυ της εκλογής ήταν αρκετά βαρύ, καθώς με δυσκολία οι συνεργάτες του
Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης και Διονύσης Σταμενίτης κατάφεραν να συγκρατήσουν τους θερμόαιμους στο κέντρο επεξεργασίας των αποτελεσμάτων. Ιδιαίτερα αποτελέσματα είχαμε στην Ημαθία, όπου ο Παπαμιμίκος πήρε 93% σχεδόν (!), και στην Κόρινθο, όπου ο Χατζής πήρε 78,5%, κερδίζοντας την πιο ενεργό ίσως περιφερειακή νομαρχιακή της ΟΝΝΕΔ. Το παιχνίδι ίσως κρίθηκε στον Νομό Θεσσαλονίκης, όπου ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, παίζοντας εντός έδρας, πήρε το «σταλινικό» 85,5% και τις 5.200 ψήφους διαφορά, που αντιστοιχούν στην τελική διαφορά του αποτελέσματος. Ο νέος πρόεδρος σίγουρα περίμενε περισσότερες ψήφους στην Κρήτη και στην Αχαΐα, όπου κυριάρχησε η πλευρά Χατζή με τη βοήθεια των στελεχών της πλευράς Άρη και κάποιους υποστηρικτές του Βασίλη Αξιώτη.
Αντίθετα, η πλευρά Χατζή περίμενε αρκετά καλύτερο αποτέλεσμα στο Λεκανοπέδιο Αττικής συνολικά. Αρκετοί νομοί κρίθηκαν την τελευταία στιγμή ή και οριακά, όπως οι Κυκλάδες, όπου η πλευρά Χατζή πίστευε ότι θα καθάριζε εύκολα, αλλά τα στελέχη Παπαμιμίκου γύρισαν την κατάσταση στα ίσια. Στον αντίποδα, τα Ιωάννινα αποτέλεσαν σχεδόν πεδίο μάχης των δύο υποψηφίων, αλλά η πλευρά Χατζή κέρδισε κατά κράτος.
Πάντως αρκετοί ΟΝΝΕΔίτες που στήριξαν Σαμαρά τον Νοέμβρη και Παπαμιμίκο την περασμένη Κυριακή ήταν τρισευτυχισμένοι. Δράμα όμως ζουν όσοι υποστήριξαν Ντόρα τον Νοέμβρη και Χατζή στην ΟΝΝΕΔ. Για παράδειγμα, η πλευρά Δραγουμάνου (Ντορικοί με Χατζή) θα είναι αποδυναμωμένη διότι έχασε για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών. Επίσης ακούμε ότι η ομάδα Καραγιάννη (ομάδα Άρη με Χατζή) βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης διότι, παρά τον μεγάλο αγώνα και το επιτυχές επιμέρους αποτέλεσμα, δεν θα τους «ωφελήσει» στο μέλλον η σκληρή κόντρα με το επιτελείο Παπαμιμίκου.

***

Νέοι άξονες πολιτικής
Τουλάχιστον κάποιες χαραμάδες ελπίδας αφήνει μια αλλαγή που παρατηρείται στην «αρμόδια» για τη νεολαία Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Μέχρι τώρα ασχολούνταν κυρίως με τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των νέων. Τώρα, υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων, φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται αλλαγή. Παρότι δεν έχουν αρμοδιότητα για ουσιαστικές πολιτκές λύσεις, αναγνωρίζουν ότι η νέα γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με σύγχρονες προκλήσεις και κρίσιμα προβλήματα που έχουν άμεση επίπτωση στις μελλοντικές της προοπτικές. Η πολιτική ηγεσία της ΓΓΝΓ δηλώνει (και θα κριθεί γιʼ αυτό) ότι «η ανάγκη να αναδείξουμε τις δυνάμεις, τις δεξιότητες, τις ευαισθησίες και τα ταλέντα του πιο δημιουργικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική». Μας λένε ότι έχουν προχωρήσει στο πλαίσιο ενός νέου πολιτικού σχεδιασμού, με νέες προτεραιότητες και στόχους που θα αρθρώνονται σε μια νέα φιλοσοφία, ότι η νέα γενιά δεν αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα αλλά ως σπάνιος πόρος που πρέπει να «επενδύσουμε» σ’ αυτόν. Εργαλείο για αυτό θα είναι η ουσιαστική αναμόρφωση του ρόλου, της στρατηγικής και της πολιτικής στόχευσης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Αναμένουμε βέβαια να το δούμε για να το πιστέψουμε… Ο γενικός γραμματέας Γιάννος Λιβανός λέει ότι προχωρά σε αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των πόρων που έχουν στη διάθεσή τους και τη ριζική αναμόρφωση της πολιτικής στρατηγικής, επιδιώκοντας να ρίξουν βάρος στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της νέας γενιάς. Συγκεκριμένα, τρεις κεντρικοί άξονες θα αποτελέσουν τα σημεία αναφοράς της πολιτικής της ΓΓΝΓ. Πρώτον η ανεργία, η απασχόληση και οι εργασιακές σχέσεις.
Δεύτερον, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κοινωνική ενσωμάτωση, τα δικαιώματα των νέων και η συμμετοχή. Τρίτον, το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη ανάπτυξη. Τέλος, δηλώνουν και προσπαθούν να αποδείξουν ότι η διαφάνεια, η δημόσια διαβούλευση και η δημοκρατική κοινωνική συμμετοχή θα είναι βασικός πυλώνας κάθε πολιτικής δράσης και απόφασης. Επειδή όλα τα ανωτέρω μας ακούστηκαν πολύ φιλόδοξα, αναμένουμε την ουσιαστική υλοποίηση πριν κρίνουμε. Πάντως κάτι σαν πολιτικό μανιφέστο
από γενικό γραμματέα Νέας Γενιάς είχαμε πολύ καιρό να δούμε…

Αναμόρφωση θεσμού ΤΟΣΥΝ;
Η πρώτη προσπάθεια δημόσιας διαβούλευσης της ΓΓΝΓ ξεκίνησε με το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τα ΤΟΣΥΝ.
Ξεκίνησαν λοιπόν διάλογο για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων σε όλη την Ελλάδα μέσω του διαδικτύου (μας λένε) με σκοπό την ουσιαστική αναμόρφωση του χαρακτήρα του θεσμού και του πλαισίου λειτουργίας τους. Σκοπεύουν στην αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, στη διάγνωση των πιθανών προβλημάτων, στη διερεύνηση νέων αναγκών και στη διατύπωση καινοτόμων προτάσεων στο πλαίσιο μιας ανοικτής, συμμετοχικής διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης.
Στη ΓΓΝΓ επιθυμούν να πετύχουν την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας του θεσμού των ΤΟΣΥΝ, τη βελτίωση του θεσμικού και νομικού πλαισίου λειτουργίας τους για την αποτελεσματική σχέση τους με τις δημοτικές αρχές, την τοπική κοινωνία των πολιτών, την εκπαιδευτική κοινότητα και ευρύτερα με τους φορείς και τις οργανώσεις των νέων, τη διεύρυνση των δυνατοτήτων δράσης τους και την ενθάρρυνση της δυναμικότερης παρέμβασής τους στις τοπικές κοινωνίες, την παιδαγωγική και επιστημονική τους υποστήριξη.
Τελευταίος στόχος που θέτει η ΓΓΝΓ, αλλά σημαντικός για όσους βλέπουν, είναι η υποστήριξη και διάχυση των δράσεων και των πρωτοβουλιών τής Γραμματείας σε τοπικό επίπεδο.
Ωστόσο, παρά τις προθέσεις που αναγγέλλουν στη ΓΓΝΓ, από πολλές πλευρές δεχθήκαμε παράπονα ότι η διαβούλευση ξεκίνησε και τελείωσε πολύ γρήγορα, μέσα σε 10 ημέρες, χωρίς να το μάθουν οι νέοι. Στο διαδίκτυο η μοναδική προβολή ήταν η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΓΓΝΓ, ενώ η ενημέρωση των ΤΟΣΥΝ ήταν ατελής, καθώς επιστρατεύθηκαν τηλέφωνα και e-mail που όμως δεν αφορούσαν το σύνολο των ΤΟΣΥΝ.
Για να μην αναφέρουμε ότι ζητούσαν από νέα παιδιά, που εθελοντικά ασχολούνται, να κάτσουν και να μελετήσουν θεσμικό πλαίσιο, να οραματιστούν το μέλλον τους και να αποτυπώσουν σε κείμενο τις ιδέες και τις προτάσεις μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Το πρώτο δείγμα δράσης της νέας ηγεσίας της ΓΓΝΓ κρίνεται θετικό, αλλά ατελές και αναποτελεσματικό.

Χρηματοδοτήσεις
Αν είναι θετικό το πρώτο βήμα της ΓΓΝΓ επί ΠΑΣΟΚ, το δεύτερο δεν δέχεται μάλλον τόσο ευνοϊκή κριτική. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο της ανοικτής διακυβέρνησης και με γνώμονα την αξιοκρατία και τη διαφάνεια έθεσε για πρώτη φορά σε ανοιχτή, δημόσια διαβούλευση και για διάστημα 8 ημερών (από 16 έως και 23 Απριλίου 2010), το «Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών για Νέους 2010». Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών των νέων γύρω από τους τρεις θεματικούς άξονες – προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για το τρέχον έτος που σας αναλύσαμε ανωτέρω. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το πλήρως αδιαφανές πλαίσιο επιχορηγήσεων της ΓΓΝΓ τέθηκε για πρώτη φορά σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας opengov.gr. Ωστόσο είναι δυνατόν να το άφησαν μόνο για οκτώ ημέρες; Ποιοι μανδαρίνοι της Αχαρνών είχαν αυτήν τη φαεινή ιδέα; Η αναποτελεσματικότητά τους φαίνεται από το ότι είναι το πεδίο διαβούλευσης του opengov με τις λιγότερες συμμετοχές που βρήκαμε! Πάντως, για να ξέρετε, σκοπεύουν να δώσουν φέτος γύρω στις 600 χιλιάδες ευρώ, σε «πακέτα» των 25.000, σε οργανώσεις νέων, ΤΟΣΥΝ και άτυπες ομάδες (!). Δεν είναι κακό να χρηματοδοτούνται οι νέοι για δραστηριότητες ουσίας, αλλά πρέπει να διασφαλίζεται ότι είναι ουσίας. Και η χρονική σύμπτωση της διαβούλευσης για χρηματοδότηση φορέων με την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ είναι προφανώς πολιτικά κοντόφθαλμη…

Επιθέσεις
Ανοίκεια επίθεση του προέδρου της Νεολαίας του ΛΑΟΣ προς τον πρόεδρο της ΝΔ παρατηρήσαμε πρόσφατα ότι έγινε διαδικτυακά. Εξέφρασε απόψεις και αναπαρήγαγε βίντεο που κατηγορούσαν τη στάση Σαμαρά σε εθνικά θέματα (Μακεδονικό), υιοθετώντας τον χαρακτηρισμό «πατριώτης» εντός εισαγωγικών.
Ο ολισθηρός δρόμος της αμφισβήτησης του πατριωτικού φρονήματος ενός πολιτικού αρχηγού από τη ΝΕΟΣ οδήγησε, μετά τις κατηγορίες κατά του ΓΑΠ, στον πρόεδρο της ΝΔ. Σας έχουμε ξαναγράψει για την αίσθηση μονοπωλίου πατριωτικής συνείδησης που διακατέχει κάποιους. Ίσως γι’ αυτό να ήταν και πολύ σφοδρή η προσωπική επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΕΟΣ. «Κομματικός υπάλληλος στη Βουλή ο πρόεδρος της Νεολαίας του Καρατζαφέρη», ήταν η βασική κατηγορία. Είναι αληθές ότι διορίστηκε ως μετακλητός στο γραφείο του αρχηγού του ΛΑΟΣ. Είναι επίσης γεγονός ότι συνηθίζεται στα αριστερά κόμματα τέτοια πρακτική για τα κομματικά στελέχη, αν και όχι για τους νεολαίους τόσο. Δεν συνηθίζεται όμως η υπαλληλική σχέση για τον επικεφαλής της νεολαίας στα «αστικά» κόμματα. Όπως επίσης είναι σαφές ότι αρκετές φορές στον ΛΑΟΣ μέχρι τώρα είχαν επαγγελματική σχέση με το κόμμα (και όχι μόνο…) κάποια στελέχη. Προφανώς στην Καλλιρρόης επέλεξαν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν.

Δραστήριοι νεολαίοι
Φόρτωσαν μπαταρίες, φαίνεται, στις διακοπές του Πάσχα οι νεολαίοι του ΛΑΟΣ και γύρισαν με όρεξη για δουλειά. Ετοιμάζουν εκδρομή (!) την
επόμενη εβδομάδα στα βουνά, κυκλοφόρησαν το νέο τεύχος του περιοδικού τους (που κυκλοφορεί με την κομματική εφημερίδα «Α1»), αυξάνουν τις τοπικές τους οργανώσεις και κάνουν περιφερειακές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν και αυτοί στις φοιτητικές εκλογές, όπου θέλουν αύξηση των σχολών στις οποίες έχουν παρουσία και αύξηση των ψήφων τους. Μειονεκτήματά τους εξακολουθούν να είναι το εξαιρετικά εχθρικό κλίμα που καλλιεργούν εναντίον τους οι αριστερές οργανώσεις, τα τελευταία οργανωτικά προβλήματα που αντιμετώπισαν αλλά και η –αναλογικά– λειψανδρία που παρατηρείται.

Κόντρες στους Βορειοηπειρώτες
Σας γράψαμε εγκαίρως ότι θα γίνονταν εκλογές στη Νεολαία Βορειοηπειρωτών, οι οποίες θα είχαν μάλιστα ενδιαφέρον. Η ΝεΒ αποτελεί την πιο δραστήρια οργάνωση νέων Βορειοηπειρωτών αυτήν την περίοδο και αναμενόταν αύξηση της συμμετοχής. Στις εκλογές όμως ψήφισαν οι τριπλάσιοι από την τελευταία φορά και αυτό εξέπληξε πολλούς. Φυσικά, από τη στιγμή που απέκτησε η ΝεΒ μέγεθος, δεν μπορούσαν να λείψουν τα προβλήματα, οι ίντριγκες, οι κόντρες και οι διαμαρτυρίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι διακινούνταν συνεχώς λίστες και ότι το εκλογικό σύστημα προβλέπει σταυροδοσία 100% για το ΔΣ, οπότε καταλαβαίνετε το μπάχαλο για το ποιος θα επικρατήσει. Ευχόμαστε στους εκλεγμένους να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τις διαιρέσεις και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των νέων Βορειοηπειρωτών, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη πατρίδα τους…

Δραστήριοι Αρμένιοι
Πιστοί στο ραντεβού τους με την
επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων φάνηκαν οι νέοι της Αρμένικης Νεολαίας. Κινητοποιήθηκαν και πάλι για τις εκδηλώσεις και μάλιστα προσπάθησαν να καλέσουν και εκπροσώπους όλων των πολιτικών νεολαιών, ώστε να αναδειχθεί η εικόνα της νέας γενιάς των Αρμενίων και να μη μονοπωλήσουν τις εκδηλώσεις οι μεγαλύτεροι και οι παράγοντες.

***

Ένας στους τρεις νέους
είναι άνεργος
-Τραγικά ποσοστά πριν
έρθει η πραγματική κρίση

Τραγική είναι η επίσημη στατιστική απεικόνιση για την απασχόληση των νέων αλλά και την ανεργία γενικότερα. Οι άνεργοι νέοι ανέρχονται για πρώτη φορά στο απίστευτο 30,4% για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών και στο τραγικό 14,6% για την παραγωγικότατη ηλικία των 25-34 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (πρώην ΕΣΥΕ) το γενικό ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά δύο σχεδόν μονάδες σε σχέση με πέρυσι, σκαρφαλώνοντας στο 11,3%, ενώ όλες οι εκτιμήσεις πολιτικών και οικονομολόγων συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες. Η περιοχή που η ανεργία παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό είναι τα νησιά του Ιονίου (19,1%) όπου και ταυτόχρονα εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη αύξηση, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν σχεδόν το μισό (10,9%). Κάκιστη εικόνα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο, παρουσιάζουν επίσης η Δυτική Μακεδονία (17,7%) και το Νότιο Αιγαίο (15,3%), περιοχές όμως που έχουν ξαναζήσει τέτοια ποσοστά και το 2005. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με αναλυτές η πραγματική εικόνα είναι απείρως δυσμενέστερη από τα στατιστικά δεδομένα, καθώς απεικονίζονται ως εργαζόμενοι όλοι όσοι πραγματοποίησαν έστω και μία ώρα εργασίας μέσα σε μία δεδομένη εβδομάδα που γίνεται η μέτρηση. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε το ούτως ή άλλως μειωμένο επίπεδο απασχόλησης της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών, αλλά και τη φοιτητική ιδιότητα πολλών εξ αυτών, αντιλαμβανόμαστε ότι η ανεργία και η υποαπασχόληση είναι ήδη γενικευμένη τάση για τους νεώτερους. Αξίζει να τονίσουμε ότι η μέτρηση αφορά τον Ιανουάριο του 2010 και ότι μέχρι τότε δεν είχαν φανεί όλα τα προβλήματα στις επιχειρήσεις. Η τάση λοιπόν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι σαφώς αυξητική, καθώς πολλές επιχειρήσεις μετά τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου και τη μείωση πωλήσεων του πρώτου τριμήνου προχώρησαν σε αθρόες απολύσεις. Σας γράφαμε εδώ και μήνες ότι το μείζον θέμα της νεολαίας είναι η ανεργία και τώρα επιβεβαιώνεται με στατιστικά στοιχεία. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα, μέσα στη δίνη των οικονομικών εξελίξεων, δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο
εκρηκτικό πρόβλημα και η αρμόδια κρατική γραφειοκρατία μοιάζει κλεισμένη στο καβούκι της.

***

ΓΑΛΑΖΙΕΣ σπόντες

Ακριβής πρόβλεψη
Οι ανίδεοι θα έλεγαν ότι έχει μαντικές ικανότητες. Οι μυημένοι ξέρουν ότι είναι οργανωμένος στο έπακρο. Ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είχε δώσει σε συνεργάτη του 3 ημέρες πριν από τις εκλογές χαρτάκι με πρόβλεψη αποτελέσματος που απείχε ελάχιστα από το τελικό…
Απορίες
Γιατί στη γαλάζια γενιά να διαλέξεις ως πρόεδρο έναν Ανδρέα όταν έχεις έναν Κώστα; έλεγαν πριν από την περασμένη Κυριακή ορισμένοι στην ΟΝΝΕΔ, θυμίζοντας με κακόγουστο τρόπο ένα δίλημμα από τα παλιά. Δεν έπιασε.
Αστοχίες Ι
Στην προεκλογική περίοδο της ΟΝΝΕΔ διαβάσαμε ότι έγιναν γκάλοπ. Διαβάσαμε επίσης ότι στήθηκαν exit polls. Σύμφωνα με όσα μάθαμε εμείς από τα επιτελεία των υποψηφίων και από τη Ρηγίλλης, ούτε το ένα συνέβη ούτε το άλλο. Μόνο κάποιες online ψηφοφορίες έγιναν, χωρίς καμία επιστημονική μέθοδο. Απλώς κάποιοι ευφάνταστοι διακινούσαν με αυτούς τους τίτλους τις εκτιμήσεις και τα πρωτότυπα σενάριά τους.
Αστοχίες ΙΙ
Ποιος αποφάσισε άραγε να ανοίξουν οι κάλπες της ΟΝΝΕΔ στις 7 το πρωί την περασμένη Κυριακή; Βαρούσαν μύγες μέχρι τις 9 στα περισσότερα εκλογικά τμήματα. Ειδικά οι γαλάζιοι νέοι που ξενυχτούν πολύ ήταν δύσκολο να ξυπνήσουν. Μόνο σε ορισμένα τμήματα
Αθήνας και Θεσσαλονίκης είχαν ψηφίσει κάμποσοι νωρίς το πρωί.
Αστοχίες ΙΙΙ
Στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ αλλού υπήρχε ουρά (αστικά κέντρα) και αλλού ψάχνανε ψηφοφόρους με το κιάλι. Υπήρξαν εκλογικά τμήματα σε κωμοπόλεις με 20 και 30 ψηφίσαντες ολόκληρη την ημέρα. Ξεφτίλα ή ανοργανωσιά;
Πικρές αλήθειες
Σκληρή και αφοσιωμένη ήταν η ομάδα Χατζή, αλλά δεν κατάφερε όσα ο Παπανικολάου στις προηγούμενες αναμετρήσεις, παρότι τελικά οι συμπαγείς δυνάμεις ήταν οι ίδιες. Δεν τελεσφόρησαν οι συμμαχίες και δεν είχαν τόσο κόσμο οι ομαδάρχες…
Δύσκολοι καιροί
Έχει να λάβει και δύσκολες αποφάσεις ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Τον στήριξαν και στελέχη που διαχρονικά έπαιζαν με την ομάδα της Ντόρας στην ΟΝΝΕΔ. Πολύ θα ήθελαν να
αναλάβουν ένα από τα μαζικά τμήματα του ΕΓ. Στη Ρηγίλλης όμως έχουν τον νου τους, ειδικά σε αυτά τα τμήματα.
«Ταλιμπάν»
Έχει και ορισμένους άλλους
υποστηρικτές ο Ανδρέας Παπαμιμίκος που πρέπει να τους προσέξει. Διότι αποκτούν ήδη τον χαρακτηρισμό «οι Ταλιμπάν του Ανδρέα». Παρότι ο ίδιος
υποστηρίζει ότι προχωρούν όλοι μαζί για τη νέα ΟΝΝΕΔ, κάποιοι επικαλούμενοι το όνομά του ήδη απειλούν και ζητούν «εκδίκηση» για τα «πέτρινα» χρόνια.
Ανθολόγιο
Ο τάδε είναι ο εκλεκτός. Έχει το χρίσμα. Ο δείνα μοιράζει λεφτά. Ο έτσι είναι πιο Σαμαρικός και ο αλλιώς είναι Ντορικός. Εκείνος ελέγχει το παιχνίδι. Ο μηχανισμός στηρίζει αυτόν. Όλα τα ανωτέρω είναι ένα μικρό δείγμα του ανθολογίου μπούρδας για τα εσωκομματικά της ΟΝΝΕΔ που ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο και είχαν πολύ σουξέ. Εμείς εδώ δεν υιοθετήσαμε ούτε κεραία από τις «έγκυρες» πηγές.
Επιμένουμε
Για το τέλος κρατάμε και πάλι το ερώτημα που έχουμε θέσει εδώ και μήνες. Θα δώσουν στη δημοσιότητα οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ αναλυτική κατάσταση με τα έσοδα και τα έξοδά τους; Μπορούν;
Θέλουν; Ή μήπως η διαφάνεια ήταν μόνο μία προεκλογική «μπαρούφα»;

***


Σχολιάστε εδώ