Ξανά στο προσκήνιο ο Ντενκτάς!

Την ομάδα θα αποτελούν, εκτός του Ντερβίς Έρογλου, ο Σερντάρ Ντενκτάς ως αρχιδιαπραγματευτής και οι Ατά Ατούν, Ισμέτ Κοτάκ, Τανέρ Ετκίν, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, Βετάτ Τσελίκ και Εργκούν Ολγκούν, εκ των οποίων οι πλείστοι ήταν συνεργάτες του Ντενκτάς την εποχή της παντοδυναμίας του.

Ο Έρογλου «εκλέχθηκε» με 7,5 μονάδες διαφορά, λαμβάνοντας 50,38% έναντι 42,85% του Ταλάτ. Οι άλλοι «υποψήφιοι» έλαβαν: Ταχσίν Ερτουγρούλογλου 3,81%, Μουσταφά Κεμάλ Τουμκάν 0,79%, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ 0,43%, Ζεκί Μπεσίκτεπελι 1,61% και Αϊχάν Καϊμάκ 0,14%. Το αποτέλεσμα θεωρείται παταγώδης αποτυχία των ΗΠΑ, των Βρετανών, της ΕΕ, ακόμη και του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, καθότι στο σύνολό τους υποστήριξαν σφόδρα την επιλογή Ταλάτ. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες επιδόθηκαν και σε προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων. Κλειδί, όπως πάντα, για τον νικητή των «εκλογών» αποτέλεσαν οι παράνομοι έποικοι, που αποτελούν την πλειονότητα στα κατεχόμενα. Αυτή άλλωστε είναι και η καταγγελία των ελληνοκυπριακών κομμάτων. Είναι όμως αλήθεια ότι και για την προηγούμενη εκλογή Ταλάτ τη νικώσα ψήφο την είχαν δώσει οι έποικοι.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε παγωμάρα, καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε στηρίξει όλη την πολιτική του στον κ. Ταλάτ χωρίς να έχει εναλλακτικό σχέδιο, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν έχανε ευκαιρία να κατηγορεί τον κ. Έρογλου ως ακραίο και να ισχυρίζεται ότι μόνο ο ίδιος και ο Ταλάτ μπορούσαν να λύσουν το Κυπριακό. Ο κ. Έρογλου δήλωσε έτοιμος για τις συνομιλίες και τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με την Τουρκία για τις περαιτέρω ενέργειες. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν θα είναι η πλευρά του που θα εγκαταλείψει τον διάλογο. Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή λύση ως το τέλος του 2010.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε επίσης έτοιμος για διάλογο, τον οποίο ο κ. Έρογλου τοποθετεί περί τα μέσα Μαΐου, καθώς θα πρέπει να ενημερωθεί για ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Είναι πάντως εμφανές ότι το πάνω χέρι εξακολουθεί να το έχει η Τουρκία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν οι στρατηγοί, που διατηρούν άριστες σχέσεις με τον κ. Ντενκτάς. Ακόμη κι αν το θέλει ο κ. Ερντογάν, θα είναι δύσκολο να ελέγξει την κατάσταση.

Η ΕΕ διά της Επιτροπής τονίζει ότι η διατήρηση του υφιστάμενου «status quo» δεν ωφελεί κανέναν και καλεί ουσιαστικά τον κ. Έρογλου να συνεχίσει τις συνομιλίες, στις οποίες Ταλάτ και Χριστόφιας είχαν επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Τονίζεται ταυτοχρόνως ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ και θα πρέπει με τη λύση να απολαμβάνουν πλήρως όλα τα δικαιώματά τους. Μια λύση που, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι υπόθεση των ηγετών των δύο Κοινοτήτων. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις θέσεις του Έρογλου για λύση «δύο κρατών» και «δύο λαών», καθώς η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει προεκλογικές δηλώσεις.

Οι Βρετανοί, από την πλευρά τους, που έχουν δυσαρεστηθεί από την αποτυχία τους να εκλέξουν τον Ταλάτ, τονίζουν διά του πρέσβη τους στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ ότι υποστηρίζουν την υφιστάμενη διαδικασία και ότι το θέμα της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό αφορά τους Κυπρίους. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η λύση θα είναι αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων. Πάντως, ο τουρκικός Τύπος αξιολογεί ως λόγους της ήττας του Ταλάτ: 1. Τις υποχωρήσεις του στο Κυπριακό (!) και την αδυναμία του να εξεύρει λύση. 2. Την κακή οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα. 3) Την εμπλοκή του ξένου παράγοντα στις «εκλογές» που εκνεύρισε Τουρκοκυπρίους και εποίκους.


Σχολιάστε εδώ