Μου έδωσαν τετραπλάσια, αλλά δεν έφυγα από το σπίτι μου…

Δεν έφυγα από το σπίτι μου, παρότι μου πρόσφεραν τετραπλάσια, αποκαλύπτει ο Γιώργος Παπαδάκης.
Κάποια κιλά, τα μαλλιά που άρχισαν να ασπρίζουν, δείχνουν τη διαφορά του σήμερα από το χθες. Όμως παραμένει αγέραστο το πλεονέκτημα, που θεωρεί τίτλο τιμής, και αναγνωρίζει το κοινό: Είμαι αυθεντικός.
Ποιο είναι το δεύτερο; Δεν ζω για την τηλεόραση παρότι, λέει, ζω από την τηλεόραση.
Είκοσι χρόνια γεμάτα εμπειρίες. Και διαπιστώσεις. Μια από αυτές: Υπάρχουν και κάποιοι που, δυστυχώς, τα πιάνουν. Θέλετε άλλες, που συμπίπτουν με του καθενός μας; Τα δελτία ειδήσεων σου μαυρίζουν την ψυχή. Πολλές φορές κι εγώ την κλείνω την τηλεόραση. Το ίδιο έχουν αρχίσει να κάνουν πολλοί. Το κακό πουλάει γαμώτο, τονίζει με θυμό…
Χείμαρρος, όπως κάθε πρωί δεν λέει να κλείσει το στόμα του, ο πρωινός του ΑΝΤ-1 στην πολύωρη κουβέντα που είχαμε. Δεν άφησε εκτός εκπομπής τα της πολιτικής και τα οικονομικά, όπως θα δείτε στη συνέχεια που ακολουθεί.

// Φέτος έχετε μπει στο στόχαστρο των τηλεκριτικών και των μεσημεριανών εκπομπών. Οι πρώτοι σας κατηγορούν για υπερβολή και για λαϊκισμό και οι δεύτεροι αναπαράγουν τις κόντρες που έχετε με τους τεχνικούς της εκπομπής και τους καλεσμένους σας…
«Μη συνεχίζεις. Δεν με αφορά καθόλου. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Έχω την εντύπωση ότι τα πάντα κρίνονται από τον κόσμο, ο οποίος μας παρακολουθεί. Η εκπομπή αυτή κλείνει τα 19 χρόνια και μπαίνει στα 20. Αυτό κάτι σημαίνει. Και κάτι άλλο… όσοι δουλεύουμε στην τηλεόραση θέλουμε να έχουμε τηλεθέαση και εκεί έχουμε πετύχει. Γι’ αυτό συνεχίζω να κοιτάω τη δουλειά μου και δεν με ενδιαφέρει καθόλου η κριτική ανθρώπων που ξέρουν ή δεν ξέρουν από τηλεόραση. Αυτό ενδιαφέρει αυτούς που τους πληρώνουν. Να είναι καλά όλοι τους, κριτικοί και μεσημεριανά, εγώ δεν πρόκειται να απαντήσω σε κανέναν».
// Θεωρείτε, όπως κατάλαβα, την τηλεθέαση σημαντικό κομμάτι της τηλεόρασης. Και αυτοσκοπό;
«Υπολογίζω τα ποσοστά τηλεθέασης, όπως ένας εκδότης που κοιτά πόσα φύλλα πούλησε η εφημερίδα ή το περιοδικό του. Ωστόσο, δεν είναι αυτοσκοπός, γιατί τα νούμερα δεν καθορίζουν το περιεχόμενο της εκπομπής μου».
// Τι καθορίζει το περιεχόμενο της εκπομπής σας;
«Το περιεχόμενο της κάθε εκπομπής καθορίζεται από το τι κουβαλάει ο καθένας μας, από τις ευαισθησίες μας, τη συνείδησή μας και την αξιοπιστία μας. Δεν μπορείς να κρυφτείς στην τηλεόραση. Εγώ μπήκα παιδί στην τηλεόραση και κοντεύω να γεράσω. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπομπής απέκτησα δύο από τα τρία παιδιά μου. Και το ένα δίνει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο φέτος. Αλλά η προσωπική ζωή μου δεν είναι η τηλεόραση. Και αυτό ποτέ δεν το μπέρδεψα. Να ξέρετε κάτι… Εγώ τους ανθρώπους δεν τους κρίνω από την τηλεόραση αλλά από την καθημερινότητά τους. Όλοι αυτοί που με γνωρίζουν στην καθημερινότητά μου λένε ότι είμαι αυθεντικός. Αυθεντικός αν και απαράδεκτος και αυθεντικός καλός. Δεν με ενοχλεί να είμαι αυθεντικός κακός. Το να μη με έλεγαν αυθεντικό θα με ενοχλούσε».
// Στην οικογένεια του ΑΝΤ-1 χρόνια… Δεν μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να φύγετε από το κανάλι του Αμαρουσίου;
«Πάντως, για να σας καθησυχάσω, το συμβόλαιό μου με τον ΑΝΤ-1 λήγει 31/12/2011. Αλλά η σχέση μου με τον πατέρα, την κόρη και τον γιο Κυριακού είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου. Η οικογένεια Κυριακού μου έδωσε ανεξαρτησία. Τόσο όσο να κάνω και κριτική ακόμη και στους ίδιους. Αυτοί οι άνθρωποι με εμπιστεύτηκαν όμως. Μου έχει γίνει πρόταση από όλα τα κανάλια -από το MEGA, το STAR, τον ΑLPHA, από την ΕΡΤ, από το ΑLTER- και σε κάποιες περιπτώσεις με περισσότερα χρήματα, αλλά δεν ανταποκρίθηκα. Σε δυο περιπτώσεις τα χρήματα θα ήταν τετραπλάσια από αυτά που έπαιρνα».
// Γιατί δεν φύγατε;
«Γιατί στον ΑΝΤ-1 είχα προοπτική, κακά τα ψέματα. Η δουλειά μου δεν θα είχε την ίδια εξέλιξη αν έφευγα το 2000, το 2001, το 2002, το 2003. Κάθε χρόνο είχα πρόταση…».
// Με τόσες προτάσεις πώς δεν την έχετε δει κάπως;
«Γιατί αν την έβλεπα κάπως, θα με χώριζε πρώτα από όλα η γυναίκα μου. Θα με έβριζαν τα παιδιά μου για τη συμπεριφορά μου. Θα ενοχλούσε τους φίλους μου και εγώ δεν θα ένιωθα καλά με τον εαυτό μου. Ωραία η τηλεόραση, είναι ο χώρος της δουλειάς μου, αλλά το σπίτι μου είναι αλλού. Η τηλεόραση δεν θα μου δώσει και δεν έχει δώσει σε κανένα τη δυνατότητα να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους ανθρώπους. Το αντίθετο συμβαίνει. Η τηλεόραση μπορεί να γίνει η αιτία για να χαλάσεις τη σχέση σου με τους ανθρώπους. Η τηλεόραση δεν σε φτιάχνει σαν άνθρωπο, σε χαλάει. Εκείνοι που πιστεύουν ότι η τηλεόραση σε κάνει γνωστό και σου ανοίγει πόρτες, σε λίγα χρόνια θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Και αν στηριχτούν σε αυτό το ψέμα, τότε θα βρεθούν μόνοι τους χωρίς φίλους και χωρίς γνωστούς. Και, δυστυχώς, πολλοί από αυτούς θα έχουν ανάγκη ψυχίατρου ή ψυχολόγου. Εμένα αυτό που μ’ ενδιέφερε πάντα ήταν η άποψη των πολύ δικών μου ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με την τηλεόραση. Ζω από την τηλεόραση, δεν ζω για την τηλεόραση. Κάποτε τα φώτα σβήνουν και μετά τι; Βέβαια, με το νέο ασφαλιστικό στα 67 δεν βγαίνουμε στη σύνταξη; Κάθε χρόνο μας προσθέτουν και ένα χρόνο. Έχω ακόμα άλλα οχτώ χρόνια δουλειάς λοιπόν… Μεγαλοδείχνω κιόλας…».
// Τώρα, θέλετε κομπλιμέντα…
«Όχι, δεν σ’ το λέω γι’ αυτό. Ποτέ δεν με ένοιαξε η εμφάνισή μου. Ούτε έβαψα τα μαλλιά μου, ούτε έβαλα μαλλιά. Στην τηλεόραση υπάρχουν δύο κατηγορίες. Αυτοί που στηρίζουν την παρουσία τους στη μικρή οθόνη στην εμφάνισή τους και αυτοί που στηρίζουν την ύπαρξή τους σε άλλα πράγματα. Και δεν θέλω να πω ότι οι ωραίοι δεν έχουν μυαλό. Αλλά εγώ στην τηλεόραση δεν έκανα καριέρα ως ωραίος. Αν θέλετε έναν Παπαδάκη ωραίο, υπάρχει… Ο Νίκος! Και θα σας πω κάτι… Είχα πει στην Άννα Καλουτά -τι θυμήθηκα τώρα;- ότι μας μπερδεύουν στον δρόμο με τον Νίκο Παπαδάκη… Και εκείνη μου είπε ”Χριστός και Απόστολος”… Είχαμε γελάσει πάρα πολύ…».
// Ενημερώνεστε μέσα από τα blogs;
«Ναι. Και θα τα στηρίξω. Γιατί είμαι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των απόψεων. Αρκεί τα σχόλια να γίνονται καλοπροαίρετα. Είμαι υπέρ της προσπάθειας. Και θα ήθελα να τη διαφυλάξουμε. Αρκεί να μη βγάζουν κάποιοι μέσα από τα blogs τα απωθημένα τους. Να απομονώσουμε αυτούς που βγάζουν τα απωθημένα τους. Αλλά αυτός ο τρόπος επικοινωνίας με τα πόρταλ έρχεται. Είμαι υπέρ των blogger! Κάτω τα χέρια από τους bloggers…».
// Με τα απωθημένα εξαγριώνεστε. Με τη σάτιρα;
«Όρια στη σάτιρα δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν υπάρχει ”σατιρόμετρο”. Έχω την εντύπωση ότι ο άνθρωπος που δεν δέχεται τη σάτιρα και το χιούμορ είναι ανόητος. Αλλά και πάλι θα έλεγα εδώ ότι και η σάτιρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακοπροαίρετα για να ισοπεδώσει κάποιον, για να λιώσει κάποιον, για να χτυπήσει κάποιον. Αυτός είναι ύπουλος τρόπος. Στη χώρα μας όμως δεν γίνεται αυτό».
// Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Λάκης Λαζόπουλος, λοιπόν…
«Εάν το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο βρήκε ότι το πρόβλημα στην τηλεόραση είναι η εκπομπή του Λάκη, τότε δεν βλέπει τηλεόραση. Για όνομα του Θεού και της Παναγίας. Εμένα μου αρέσει όταν με σατιρίζει ο Λάκης και οι ”Αρβυλαίοι”».
// Οι «Αρβυλαίοι», όπως τους λέτε και εσείς, σατιρίζουν τον Λάτσιο, την Γκαγκάκη, εσάς, τον Λεβέντη, τη Μανωλίδου…
«Καλά κάνουν. Έφτασαν κάποιοι να παρεξηγούν ακόμη και την ελευθερία που δίνει ο ΑΝΤ-1 στους συνεργάτες του. Γιατί; Εγώ δεν ζήτησα ποτέ την άδεια από κανένα στον ΑΝΤ-1 για να κάνω ένα θέμα ή να μην κάνω στην εκπομπή μου. Γιατί η ελευθερία ενός δημοσιογράφου ξεκινά από το χώρο της δουλειάς του. Δεν μπορείς να κάνεις κριτική στην κυβέρνηση και να πειθαρχείς και να γλείφεις τον εργοδότη σου. Δεν μπορείς να μιλάς για ΔΕΚΟ, υπουργεία και όταν είναι να αναφερθείς στον Λάτσιο να κάνεις τουμπεκί γιατί είναι διευθυντής προγράμματος και ο Λεβέντης γενικός διευθυντής… Για όνομα του Θεού και της Παναγίας. Ούτε ο Λάκης ούτε οι ”Αρβυλαίοι” ούτε ο Θέμος έχουν σκοπιμότητα στη σάτιρα».
// Ο κόσμος λέει «αν θες να λύσεις το πρόβλημά σου πήγαινε στον Παπαδάκη». Σας αρέσει αυτή η δημοκρατία;
«Πριν από λίγες ημέρες μας πήραν τηλέφωνο από το Κερατσίνι να μας πουν ότι δεν έχουν ταχυδρόμο. Και οι πολίτες πήγαν να διαμαρτυρηθούν στον διευθυντή του ταχυδρομείου και αυτός τους είπε ”παιδιά, πηγαίνετε στα κανάλια”. Δυστυχώς, έχουμε τηλεοπτική δημοκρατία. Και κάποιοι δημοσιογράφοι το έχουν παρεξηγήσει και το παίζουν εξουσία και δύναμη. Εγώ δεν χαίρομαι που δεν λειτουργεί το κράτος και του ασκώ πίεση για να λειτουργήσει».
// Αυτά που λέτε εσείς ή συνάδελφοί σας η κυβέρνηση ή τα κόμματα τα παίρνουν υπ’ όψιν;
«Η κυβέρνηση μας χρησιμοποιεί. Εξαρτάται βέβαια από τη συνείδηση του καθένα μας αν θέλουμε να χρησιμοποιηθούμε ή όχι. Γιατί, ξέρετε, όλες αυτές τις αποκλειστικότητες τις φοβάμαι. Αποκλειστικότητα είναι η σκληρή δουλειά ενός δημοσιογράφου. Όχι το σπασμένο τηλέφωνο. Το να με πάρει ένας πολιτικός και να μου δώσει μια πληροφορία δεν είναι ρεπορτάζ δικό μου. Είναι η απόφαση του πολιτικού να μου δώσει τη διαρροή για να την περάσω στον κόσμο. Και δεν το κάνει γιατί μ’ αγαπάει, αλλά θέλει να δοκιμάσει την άποψή του στους τηλεθεατές μέσω της δικής μου φωνής. Αν εγώ υποκύψω μια, δυο, τρεις, δέκα είμαι το παπαγαλάκι του. Αν πουλήσω και κανένα τσαμπουκά μπορώ να πάρω και κανένα φράγκο κάτω από το τραπέζι. Και υπάρχουν και κάποιοι επίορκοι που δυστυχώς τα παίρνουν… Και εγώ στην αρχή αρνήθηκα να το πιστέψω για κάποιους, αλλά μετά το πίστεψα… Το πίστεψα…».
// Γιατί δεν τους αναφέρετε; Όπως και αυτούς που έκλεψαν. Λέτε στην εκπομπή σας «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Σε ποιους το λέτε;
«Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή. Εγώ απλά υπενθυμίζω. Λέτε ότι υπάρχει ένας Έλληνας που δεν ξέρει ποιοι έφαγαν τα λεφτά; Ποιοι έχουν την ευθύνη; Δουλειά της Δικαιοσύνης είναι να διερευνήσει το τι έγινε, αλλά εγώ θέλω να δω και την πολιτική βούληση των κομμάτων».
// Απαισιόδοξα όλα αυτά και μας τα λέτε και πιο στενόχωρα στα δελτία ειδήσεων…
«Πολλές φορές και εγώ κλείνω την τηλεόραση, να σου πω την αλήθεια. Δεν αντέχω. Τα δελτία ειδήσεων σου μαυρίζουν την ψυχή. Είσαι έτοιμος να… πηδηχτείς από το παράθυρο που λένε εδώ στον ΑΝΤ-1. Και προσπαθώ το πρωί να αλλάξω λίγο το κλίμα… Δεν μπορώ να πω στον τηλεθεατή το μόνο που μας μένει είναι η ομαδική αυτοκτονία. Αλλά το κακό πουλάει γαμώτο. Όταν ένας άρρωστος πάει στο γιατρό δεν πάει για να του περιγράψει το πόσο χάλια είναι, αλλά το πώς θα θεραπευτεί. Αυτό περιμένουν από εμάς και οι τηλεθεατές, όχι να τους πεθάνουμε».
// Πώς θα βγούμε από την κρίση;
«Αν αλλάξουμε νοοτροπία ως έθνος. Να μην αφήσουμε στα χέρια άλλων τις τύχες μας. Εγώ δεν πιστεύω σε λίγους και ικανούς που θα υποσχεθούν ότι θα μας βγάλουν από την κρίση αλλά σε όλους εμάς».
// Τα ΜΜΕ βγάζουν κυβερνήσεις;
«Όχι πια. Τώρα πια γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και λέμε “έλα, μωρέ, ο τάδε μαζί με τον τάδε είναι”… Στην τηλεόραση δεν μπορείς να κρυφτείς. Αν είσαι κωλοτούμπας θα φανείς… Αν λες τη μια για τον Καραμανλή και την άλλη για τον Παπανδρέου ο τηλεθεατής δεν έχει Αλτσχάιμερ…».
// Τα έντυπα το παλεύουν ακόμη…
«Τα έντυπα αιφνιδιάστηκαν από την τηλεόραση και θα κάνουν καιρό να ξαναβρούν την αίγλη τους. Η έκφραση “το έγραψε η εφημερίδα” δεν ισχύει πια. Και βλέπετε στην προσπάθειά τους να πετύχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία και όχι αναγνωσιμότητα άρχισαν να μοιράζουν παρκετέζες, ραδιοκασετόφωνα, εξοχικά, βάρκες, τραπεζαρίες, κρεβατοκάμαρες… Αλλά θα το πω και πάλι… Σωστά ενημερωμένος πολίτης είναι αυτός που διαβάζει τουλάχιστον μια εφημερίδα και όχι αυτός που βλέπει τηλεόραση…».
// Στον ΑΝΤ-1 με το δελτίο τι θα κάνετε; Χαμηλές οι πτήσεις…
«Έχω τρία παιδιά. Τον Κωνσταντή, τον Φοίβο και τον Ιάσονα. Μη με ρωτάτε ποιον αγαπάω πιο πολύ και το ποια είναι τα ελαττώματα των παιδιών μου. Δεν θα σας πω. Αυτό θα κάνω και με το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1. Είναι δυνατόν να κάνω εγώ κριτική στον Στρατή Λιαρέλλη; Τι είναι αυτά που λέτε;».
// Από το τούνελ θα βγούμε;
«Ναι, αν σ’ αυτόν τον τόπο προσφέρουν και αυτοί που έχουν βγάλει πάρα πολλά χρήματα και τα χρήματά τους δεν είναι εδώ. Είναι αυτοί που έβγαλαν 10 δισ. ευρώ από την πατρίδα, πριν από την κρίση, και τα πήγαν σε ξένες τράπεζες. Πόσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία στις επιχειρήσεις τους και τίποτα στο όνομά τους; Στην Ελλάδα έχουμε πλούσιους επιχειρηματίες με φτωχές επιχειρήσεις. Στη χώρα μας πτωχεύει μια επιχείρηση, αλλά ο ιδιοκτήτης της είναι πλούσιος. Αυτός με τις βίλες και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι, το ΦΠΑ απλήρωτο. Αναρχία στο μαύρο χρήμα. Και από την άλλη, ο εργαζόμενος χάνει το σπίτι του. Φταίει και αυτός που του πιπίλισαν τα αυτιά οι τράπεζες με τα δάνεια… Γι’ αυτό λέω ότι θα δούμε ανατροπές στο πολιτικό τοπίο. Εγώ περιμένω νέα κόμματα. Θυμάστε πόσο γρήγορα έφυγε η ΝΔ. Γι’ αυτό μην αιφνιδιαστείτε με το ΠΑΣΟΚ… Αν τα κόμματα δεν αντιληφθούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και δεν τα λύσουν, τότε θα χτυπήσουν το κεφάλι τους. Ο κόσμος ξέρετε τι λέει στους πολιτικούς για το έλλειμμα; ”Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;”. Αυτή τη διαφήμιση που λέει να συνδράμουμε την Ελλάδα δεν μπορώ να τη βλέπω… Μου θυμίζει την Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Γιατί;».


Σχολιάστε εδώ