Με νόμο κατάργησαν τις αποσπάσεις, με νέα εγκύκλιο όμως τις επιτρέπουν!

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «Οι υποψήφιοι προς απόσπαση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου θα κληθούν να τοποθετηθούν είτε σε υπηρεσίες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη διοίκηση της εκπαίδευσης, είτε σε αμιγώς διοικητικής, οικονομικής ή μηχανογραφικής φύσεως θέματα είτε σε θέματα έρευνας, προγραμματισμού και εφαρμογής εκπαιδευτικής πολιτικής σε όλες τις βαθμίδες και τους τύπους εκπαίδευσης και συνεργασίας με άλλους φορείς». Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του υπουργείου θέλει να καλύψει διοικητικές ανάγκες με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.
Όμως εντελώς αντίθετα πρεσβεύει η παράγραφος 8 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010 «Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (ΦΕΚ 40/τ. Α/15-03-2010) με τον οποίο νομοθετείται το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Λέει συγκεκριμένα: «Από τη δημοσίευση του παρόντος δεν επιτρέπεται η απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέσεις χωρίς πλήρη εκπαιδευτικά και διδακτικά καθήκοντα».
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που για όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ισχυριζόταν ότι οι αποσπασμένοι εξυπηρετούνται από το πελατειακό σύστημα της εκπαίδευσης και αναλαμβάνουν αργόμισθες θέσεις εγκαταλείποντας την τάξη, έρχεται η ίδια τώρα να αναγνωρίσει τις πραγματικές διοικητικές ανάγκες που καλύπτουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί! Τουλάχιστον ας φροντίσει η υπουργός κυρία Διαμαντοπούλου να τροποποιηθεί ο νόμος 3833/2010, ώστε τουλάχιστον η εγκύκλιος αποσπάσεων να είναι νόμιμη για να ξέρουν οι εκπαιδευτικοί τι τελικά ισχύει και να μην τρελαθούν. Διαφορετικά, αν μείνει όπως είναι ο νόμος, όλες οι αποσπάσεις (εκτός από σχολείο σε σχολείο) θα είναι παράνομες. Και ας πάψουν να νομοθετούν στο πόδι…


Σχολιάστε εδώ