Κορυφώνεται η ένταση και η αναταραχή

Στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από κορυφαία στελέχη ως πρωτοφανής ο σπαραγμός μεταξύ των μελών του με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ και η κομματική σύρραξη στη Βουλή βρίσκεται στα ύψη. Το σκηνικό της καθολικής έντασης που επικρατεί δημιουργεί ανησυχίες στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και στο επιτελείο του ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους εμπειρογνώμονες των διεθνών οργανισμών (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) ως προς τη δυνατότητα πιστής εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας.

Χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων της συνδικαλιστικής Αριστεράς κ. Γ. Πέρρο (ΠΑΜΕ) και Γ. Γαβρίλη (Αυτόνομη Παρέμβαση), οι κ. Α. Λοβέρδος (υπουργός) και Γ. Κουτρουμάνης (υφυπουργός) θα συναντηθούν αύριο με τον Γ. Παναγόπουλο (πρόεδρο της ΓΣΕΕ) και Γ. Τσαλικάκη (γενικό γραμματέα) προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις ρυθμίσεις που προωθούν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η συνάντηση αναμένεται να είναι από τις πιο ψυχρές που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, αφού η συνδικαλιστική ηγεσία θα ενημερωθεί από «πρώτο χέρι» τόσο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και για τη μείωση των συντάξεων εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού τους και την επιμήκυνση του εργασιακού βίου (σ.σ.: πέραν της διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ του κ. Λοβέρδου και της ΓΣΕΕ ως προς το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση της επίσημης ενημέρωσης).

Εν όψει της συνάντησης αυτής η ΠΑΣΚΕ πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων, ενώ τα κορυφαία στελέχη της πιέζονται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη είτε να τηρήσουν στάση ανοχής είτε στάση αντίστασης. Η παράταξη θα συνεδριάσει αμέσως μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τους κ. Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθεί και η Εκτελεστική Επιτροπή για να λάβει αποφάσεις αντιμετώπισης των δυσμενών, για τους εργαζομένους, εξελίξεων.

Στο μεταξύ, αντί για συμμετοχή στη συνάντηση ο κ. Πέρρος προειδοποιεί για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις οποίες πλειοψηφεί το ΠΑΜΕ, ενώ ο Γ. Γαβρίλης υποστηρίζει ότι στη συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο «απλώς θα ανακοινωθούν προηλειμμένες και καθ’ υπαγόρευση αποφάσεις για το Ασφαλιστικό, οπότε δεν έχει νόημα η συμμετοχή μου σε αυτήν…».

Σε ήπιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα εμμένουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και όλα δείχνουν πως η επικράτηση του πιο σκληρού σεναρίου θα φορτωθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήδη υποστηρίζει ότι τα μέτρα για το 2010 είναι πιο αυστηρά από αυτά που θα ζητούσαν οι διεθνείς οργανισμοί. Για το 2011 και το 2012 όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοικτά, ενώ τίποτε δεν αποκλείει επιβολή και νέων μέτρων μέσα στο 2010 – κυρίως αν αληθεύουν εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση το 2010 βρίσκεται στο 4% και θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο. Ο υπουργός Οικονομικών μοιάζει να αναλαμβάνει (με τη στήριξη του αντιπροέδρου Θόδ. Πάγκαλου) το βάρος της αποκλειστικής ευθύνης για τον οικονομικό και κοινωνικό προσανατολισμό της κυβέρνησης και ήδη διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα στη συνεργασία του με τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος πάντως, ό,τι και να συμβαίνει, θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Έτσι ο υπουργός Εργασίας μάλλον αντιφάσκει, όταν σε ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβάλλουν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, απαντά πως «σε αυτήν την περίπτωση ας έλθουν οι εκπρόσωποί τους να κυβερνήσουν τη χώρα».

Από πλευράς κυβερνήσεως, με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία παρακολουθούν τις απεργιακές εξελίξεις, με την πρόβλεψη ότι θα ενταθούν το επόμενο δίμηνο. Πράγματι, είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που το σύνολο των παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) ανεξαρτήτως της τακτικής και των διαφοροποιήσεών τους, απορρίπτουν με την ίδια σφοδρότητα τις ανατροπές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό προεξοφλείται η κήρυξη γενικής απεργίας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και νέες κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη, στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ενώ στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα συμμετείχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.


Σχολιάστε εδώ