ΚΚΕ: Τώρα είναι η ώρα της αντίδρασης των εργαζομένων!

Η άποψη του ΚΚΕ είναι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν τώρα πριν μορφοποιηθούν τα επικείμενα μέτρα, γιατί όταν αυτά θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα περάσουν από την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή. Διαφοροποιούνται δε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει κριτική στην κυβέρνηση μόνο για την προσφυγή στον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αθωώνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τονίζουν ότι μια τέτοια θέση καλεί τον λαό να διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη (ΕΕ, ΔΝΤ).
Κάνουν λόγο για προαποφασισμένα μέτρα στο πλαίσιο της ΕΕ που επιταχύνονται στο όνομα της αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης και επικαλούνται την επιστολή της Κομισιόν προς το υπουργείο Εργασίας με την οποία ζητείται η άμεση μείωση των δαπανών για τις συντάξεις, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και η εξίσωση προς τα πάνω των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.
Αυτό δείχνει, λένε, ότι δεν πρόκειται για μέτρα που δήθεν επιβάλλονται λόγω της συγκυρίας ή που μας τα επιβάλλει το ΔΝΤ ή κάποιοι «τεχνοκράτες», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση για να αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή. Γιατί, υπογραμμίζουν, το γεγονός ότι οι απαιτήσεις αυτές φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ συνεπάγεται ότι έχουν ήδη λάβει και τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων που συνυπογράφουν αυτά τα μέτρα με τους εταίρους στην Ευρώπη.
Για να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό τους υπενθυμίζουν ότι, παρά τα όσα λέγονται σήμερα από τους κυβερνώντες για ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται από ΕΕ και ΔΝΤ, τα μέτρα που παίρνονται είχαν περιγραφεί προεκλογικά από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, λένε στο ΚΚΕ, η σημερινή κυβέρνηση ήδη από το προεκλογικό της πρόγραμμα πρότεινε την παράταση του εργασιακού βίου από τα 65 που προέβλεπε ο σχετικός νόμος στα 67 χρόνια, κάτι που ζητάει σήμερα η ΕΕ και το ΔΝΤ. Υπογραμμίζουν επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του ΕΚΟΦΙΝ, είχε συνυπογράψει τη θέση της ΕΕ για μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και του ιδιωτικού τομέα, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις περικοπές των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις νέες περικοπές θέσεων και μισθών στον δημόσιο τομέα.
Αυτά τα μέτρα, λέει το ΚΚΕ, συστήνει διαχρονικά η ΕΕ και τα ίδια προτείνει και το ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δεν έχει τραβήξει καμία «κόκκινη γραμμή» έναντι των απαιτήσεων που προέρχονται απ’ έξω. Συμβαίνει το αντίθετο, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ και με την αξιοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης της χώρας από τους δύο οργανισμούς, ετοιμάζεται να εξαπολύσει έναν νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης τσακίζοντας τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στο ΚΚΕ δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα δεν είναι άσχετες και με μια σκληρή διαπάλη ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, με επίκεντρο την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, με αντικείμενο η ισοτιμία των δύο νομισμάτων να πάει ένα ευρώ προς ένα δολάριο.


Σχολιάστε εδώ