Η αλήθεια στους πολίτες

Θυμήθηκα τη ρήση του διαβάζοντας δήλωση του προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους ότι εκτός από τα φετινά το 2011 θα χρειασθούν 65 δισ. ευρώ και 75 δισ. ευρώ το 2012… για να πληρωθούν δόσεις παλαιών δανείων.

Αυτήν την αλήθεια ο πολιτικός κόσμος την κράτησε κρυφή από τον λαό.

Δεν βγήκε κάποιος πρωθυπουργός πριν από 10 ή πριν από 5 ή 3 χρόνια να πει τη θλιβερή αλήθεια: ότι η χώρα είναι καταχρεωμένη κι ότι από το 2010 έρχεται ο λογαριασμός.

Θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που επέβαλαν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, χρεώνοντάς την ακόμα πιο πολύ αλλά και να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους αυτοί που, ενώ ήξεραν, έλεγαν ότι «υπάρχουν λεφτά».

Είναι αλήθεια επίσης ότι οι θυσίες του πολίτη δεν πιάνουν τόπο γιατί τα λεφτά που μαζεύονται δεν πάνε για παραγωγικά έργα ούτε για δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά για να πληρωθούν δόσεις παλιών δανείων…

Και αυτό θα συνεχισθεί και στο μέλλον γιατί στα προσεχή 2-3 χρόνια θα παίρνουμε δάνεια για να πληρώνουμε τα παλιά, αυξάνοντας υπέρμετρα το συνολικό χρέος. Αναρωτιέμαι τι θα βρουν να κόψουν από τον πολίτη το 2011 και τι το 2012. Πώς θα μειώσουν περαιτέρω το έλλειμμα; Η χώρα δεν θα μπορεί να ανασάνει γιατί θα τη σκιάζει ο βραχνάς των δανείων.

Έχουν βαριά ευθύνη αυτοί που από ματαιοδοξία επέβαλαν τους πολυέξοδους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οι ηγέτες, μοιραίοι και άβουλοι, παρακολουθούσαν τα χρέη να φουσκώνουν, αφήνοντας τη χώρα να ζει μια εικονική πραγματικότητα. Τώρα τουλάχιστον οι πολιτικοί ηγέτες ας κάνουν αυτοκριτική και επιτέλους ας πουν την αλήθεια…

Ας προβληματιστούν κι ας παρουσιάσουν προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Μα κυρίως, αν θέλουν να γίνουν αξιόπιστοι, ας ξεκινήσουν από το πιο εύκολο: Ας απομακρύνουν από τα κόμματά τους τα στελέχη που έδειξαν ελαστική συνείδηση και συμμετείχαν σε σκάνδαλα (Βατοπέδι, Ζήμενς, Χρηματιστήριο κ.λπ.).

Κανένα κόμμα πλέον δεν μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα στον πολίτη με στελέχη που μπέρδεψαν τις έννοιες του νόμιμου και του ηθικού ούτε βέβαια με στελέχη που με σκυμμένο το κεφάλι ανέχθηκαν την εξέλιξη σκανδάλων.

Άλλαξαν οι καιροί κι αν θέλουν να έχουν μέλλον πρέπει να έχουν το θάρρος της αλήθειας, αλλά και να εκφράζονται σε όλα τα επίπεδα από πρόσωπα που με ήθος θα λειτουργούν «ως λυχνία επί όρους κειμένη».


Σχολιάστε εδώ