«Ελευθεροτυπία»: το δικαίωμα στη λογοκρισία!

Η εφημερίδα-πρότυπο για παλαιούς και νέους δημοσιογράφους όχι μόνο αρνήθηκε να δημοσιεύσει την είδηση για τον εντοπισμό της γιάφκας με τα όπλα του Επαναστατικού Αγώνα στην Κυψέλη, με προσωπική απόφαση της Μάνιας Τεγοπούλου, αλλά στη συνέχεια ο εκδότης Θανάσης Τεγόπουλος υποστήριξε πως η «σιωπή» ήταν πολιτική στάση, ως αντίδραση στον υπαρκτό μηχανισμό προπαγάνδας της Αστυνομίας. Η «Ελευθεροτυπία», ανταποκρινόμενη σε ένα μικρό κομμάτι των αναγνωστών της, εγκατέλειψε τη φιλελεύθερη ματιά της επιβεβαιώνοντας την πολιτική της στροφή. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα αυτό μοιάζει με μια επιλογή χωρίς διέξοδο. Να διευκρινίσουμε ότι κείμενα και ειδήσεις στις εφημερίδες «εξαφανίζονται», και τα κρούσματα αυτά είχαν πλήξει και την «Ελευθεροτυπία», όπως κατήγγειλαν στο πρόσφατο παρελθόν και οι ίδιοι οι συντάκτες. Ποτέ όμως η «Ελευθεροτυπία» δεν είχε πράξει κάτι τέτοιο με μια σημαντική είδηση κοινής λήψης. Μέχρι πρότινος τις δημοσίευε έχοντας κριτική ματιά.
Την απόφαση έλαβε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η ίδια η Μάνια Τεγοπούλου, λέγοντας πως δεν θα αφήσει να τυπωθεί η εφημερίδα. Ο διευθυντής της Βαγγέλης Παναγόπουλος αποδέχθηκε την απαίτηση της
ιδιοκτήτριας παρά τις διαφωνίες που εισέπραξε και η «Ελευθεροτυπία» κυκλοφόρησε χωρίς την είδηση την Τρίτη, την οποία φιλοξένησε στη συνέχεια στην ηλεκτρονική της έκδοση το απόγευμα, μόνο όταν έγιναν οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας από τον αρχηγό της Λευτέρη Οικονόμου. Οι δημοσιογράφοι την επόμενη μέρα περιορίστηκαν στη δημοσίευση ενός κειμένου αντίδρασης, κάνοντας λόγο για λογοκρισία, ενώ η συνέλευση της Πέμπτης δεν έβγαλε κάποιο συμπέρασμα, παρά το «γάντι» που τους έριξε η Μ. Τεγοπούλου με το δικό της κείμενο στο φύλλο της Τρίτης.
Οι θέσεις των 3
Ο εκδότης Θανάσης Τεγόπουλος στο φύλλο της Τρίτης κατέληγε στο άρθρο του για τον λόγο για τον οποίο η «Ελευθεροτυπία» δεν δημοσίευσε την είδηση ως εξής: «Η σιωπή της εφημερίδας μας, στην περίπτωση αυτήν και μόνο, έστελνε ένα μήνυμα. Ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης στους συντάκτες μας –αλίμονο!– οι οποίοι καλύτερα από άλλους ξέρουν να αξιολογούν τις πληροφορίες, ούτε έλλειψη σεβασμού στον αναγνώστη. Αντιθέτως. Δεν ήταν αποπληροφόρηση ή απόκρυψη μιας “είδησης”, που ήταν ήδη και θα γινόταν ευρέως γνωστή.
Άμυνα στην παραπληροφόρηση ήταν».
Οι συντάκτες από τη μεριά τους έγραψαν: «Η μη δημοσίευση με απόφαση της ιδιοκτησίας και παρά τις διαφωνίες της διεύθυνσης, που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενημερωθούν οι αναγνώστες της εφημερίδας για τις πραγματικές διαστάσεις του γεγονότος, συνιστά λογοκρισία που δεν συνάδει με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τις οποίες υπηρετούμε με συνέπεια οι συντάκτες τής “Ε”. Κι αυτές τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας τηρούμε και απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία διαχειρίζεται τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα».
Και η Μάνια Τεγοπούλου απάντησε: «Η Αστυνομία διαχειρίζεται τις εξελίξεις; Οι συντάκτες έχουν δεοντολογία; Και αν ναι, ποια; Όταν μεθαύριο θα έρθει η πληροφόρηση μέσω MEGA ότι προσγειώθηκε ο πρώτος Αρειανός στον πλανήτη, ποιος συντάκτης της “Ε” θα την επωμισθεί;
Η Ιδιοκτήτρια».


Σχολιάστε εδώ