Δημοψήφισμα για την προσφυγή στο ΔΝΤ, ζητά ο Αλ. Τσίπρας
Μέτωπο κατά της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιλογή που θεωρείται ανεπίστρεπτα καταστροφική, έχει ανοίξει ο ΣΥΝ και ήδη ο Α. Τσίπρας πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου ο ίδιος ο λαός να αποφασίσει για μια τέτοια ενέργεια. Η πρόταση υποβλήθηκε και στους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ και απασχολεί ήδη τα αρμόδια όργανα του σχήματος.
Κατά τον Α. Τσίπρα η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να προσφύγει στο ΔΝΤ από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είχε τεθεί ενώπιον του ελληνικού λαού πριν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Αντί για την προσφυγή στο ΔΝΤ, ο Α. Τσίπρας εισηγείται την έναρξη διαπραγματεύσεων και ακολούθως τον δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενέργειες που χρειάζεται να συνδυαστούν με την κατάθεση ενός αναπτυξιακού και κοινωνικού σχεδίου. Μεταξύ άλλων, προτείνει τη δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα αποτελούμενου από την Εθνική, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου και συζητήθηκε το θέμα, στελέχη του Αριστερού Ρεύματος τάχθηκαν υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και την κήρυξη στάσης πληρωμών της χώρας μας προς τους ξένους δανειστές. Η θέση αυτή συνάντησε την αντίθεση των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας που δήλωσαν κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετοι στην πρόταση για τη στάση πληρωμών και πολύ περισσότερο σε όποιες συζητήσεις γίνονται -έστω και σε εμβρυακή μορφή- για την αποχώρηση της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, στον ΣΥΝ δεν λείπουν τα συνηθισμένα έτσι και αλλιώς εσωκομματικά προβλήματα. Επικαλούμενα αυτήν ακριβώς την κρισιμότητα της κατάστασης, στελέχη του Αριστερού Ρεύματος πρότειναν αναβολή του έκτακτου συνεδρίου που προγραμματίστηκε για τις αρχές Ιουνίου έπειτα από επιμονή του Α. Τσίπρα και σε αυτήν την πρόταση βρήκαν συμμάχους και στην Ανανεωτική Πτέρυγα, στελέχη της οποίας υπενθύμιζαν ότι είχαν από την αρχή αντιταχθεί στο έκτακτο συνέδριο και κάθε πρόταση που κινείται στην ίδια κατεύθυνση τους βρίσκει σύμφωνους.
Όμως η ηγεσία του ΣΥΝ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σχετική συζήτηση τονίζοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί και το μόνο που μπορεί να εξεταστεί είναι η μετάθεση του συνεδρίου για λίγες εβδομάδες εάν οι εξελίξεις στην οικονομία το επιβάλλουν.
Τα εσωκομματικά προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, αφού η ηγεσία του ΣΥΝ θεωρεί παραδόξως ότι η παρούσα συγκυρία είναι η κατάλληλη για την προώθηση οργανωτικών αλλαγών που θα ενίσχυαν την ηγετική ομάδα. Έτσι ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Δ. Βίτσας πρότεινε στην Πολιτική Γραμματεία τη θέσπιση ενός νέου κομματικού οργάνου που θα αναλάβει τον ρόλο του διευθυντηρίου του κόμματος, κάτι που συνάντησε την αντίδραση στελεχών της Γραμματείας. Ο Δ. Βίτσας εισηγήθηκε την αύξηση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας και τη δημιουργία ενός επταμελούς διευθυντηρίου του κόμματος στο οποίο θα μετέχουν ο πρόεδρος του κόμματος, ο γραμματέας της ΚΠΕ και άλλα στελέχη που θα προτείνει η Πολιτική Γραμματεία.
Η πρόταση αυτή, που θεωρείται ότι επιχειρεί να ενισχύσει την προεδρική εξουσία στο κόμμα, συνάντησε την αντίδραση στελεχών τόσο της Ανανεωτικής Πτέρυγας όσο και του Αριστερού Ρεύματος, που θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνονται οι κατοχυρωμένες εσωκομματικές τάσεις.