ΓΚΑΛΟΠ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι την Παρασκευή το απόγευμα και βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της -επί της ουσίας- προσφυγής στο ΔΝΤ, το τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας μας κατακλύστηκε από εκατοντάδες τηλεφωνήματα οργισμένων πολιτών, οι οποίοι εξέφραζαν με κάθε τρόπο την αγανάκτησή τους. Μας έλεγε ψέματα, πώς θα ζήσουμε; ήταν η κραυγή αγωνίας. Ξεχώριζαν μεταξύ αυτών οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ηλικιωμένοι άνθρωποι…
Στην ουσία, με τις απαντήσεις που δόθηκαν αποδομούνται, απορρίπτονται τα βασικά κυβερνητικά επιχειρήματα και για την κατάσταση της οικονομίας και για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν και για τους κυβερνητικούς έως σήμερα χειρισμούς. Προκύπτει, δηλαδή, μια εικόνα πλήρους κυβερνητικής αναξιοπιστίας.
Τα χειρότερα, όπως όλα δείχνουν, τα έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αφού με συντριπτική πλειοψηφία οι ερωτηθέντες απαντούν πως θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης κατά τους επόμενους μήνες, καθώς, πάλι με μεγάλη πλειοψηφία, πιστεύουν πως η εμπλοκή του ΔΝΤ θα σημάνει «αίμα και δάκρυα», δηλαδή ακραία λιτότητα, απολύσεις, ανεργία, φτώχεια.
Μάλιστα στα παραπάνω, που -επαναλαμβάνουμε- αποδομούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και την οδηγούν σε μια ιδιόμορφη πολιτική απομόνωση, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι αρνητικοί για την κυβέρνηση δείκτες χειροτερεύουν διαχρονικά, από τον Δεκέμβρη δηλαδή έως σήμερα. Μέσα δηλαδή σε τέσσερις μήνες η πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης έχει μεταβληθεί σε πολιτική απομόνωση. Και αυτό εκτιμάται ότι θα έχει την -αρνητική για το ΠΑΣΟΚ- αντανάκλασή του και στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη.
Τα παραπάνω ενισχύονται και από ένα άλλο στοιχείο. Ενώ τους προηγούμενους μήνες η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δήλωνε προθυμία για θυσίες προκειμένου η χώρα μας να αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική κρίση, τώρα ακόμα κι αυτή η διάθεση έχει αντιστραφεί. Και μάλιστα δραματικά.
Βέβαια το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να προηγείται της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αν και με λίγο μειωμένη τη διαφορά (8,7% έναντι 9% της προηγούμενης δημοσκόπησης της RASS). Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία αυτό μάλλον μικρή σημασία έχει.
Επιπλέον να τονίσουμε ότι πλέον έχουν εξισορροπηθεί οι διαρροές από το ένα μεγάλο κόμμα προς το άλλο, ενώ μέχρι και πρόσφατα η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά στο «ισοζύγιο διαρροών» ήταν σχεδόν 1 προς 2.
Από τα άλλα κόμματα, ελάχιστα ενισχυμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ και με ελαφρά πτώση ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έρχονται αίμα, δάκρυα και… εξέγερση!
Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4) έχει τις πλέον απογοητευτικές προβλέψεις για το πού τελικά θα οδηγήσει αυτή η εμπλοκή του ΔΝΤ.
Σε ποσοστό 62,9%, δηλαδή περίπου οι δύο στους τρεις, περιμένουν ακραία μέτρα λιτότητας, αύξηση της ανεργίας κ.λπ. Μόνο το 26,2% εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα βάλει τάξη στη χώρα, σταματώντας την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και εξαναγκάζοντας το πολιτικό σύστημα να κάνει όσα έπρεπε να είχε ήδη κάνει. Μεταξύ δε αυτών που περιμένουν τα… χειρότερα είναι και το 55% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία ότι για πρώτη φορά αποδομείται πλήρως ένα από τα βασικά κυβερνητικά επιχειρήματα, ένα επιχείρημα που είχε αξιοποιηθεί αρκούντως από την κυβέρνηση όλους τους προηγούμενους μήνες. Ότι δηλαδή η ΝΔ είναι που ευθύνεται για την προσφυγή –τελικά– στο ΔΝΤ. Ένα επιχείρημα στο οποίο επιμένει ιδιαίτερα ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης και τις τελευταίες ημέρες, για ευνόητους φυσικά λόγους. Καταρρίπτεται (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6) και αυτό το επιχείρημα. Μόνο το 33,4% δηλώνει πως συμφωνεί.
Αντίθετα, το 64,4% εκφράζει τη διαφωνία του. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μεταξύ αυτών που διαφωνούν είναι και το 38% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!
Με βάση όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη το ότι αυξάνεται δραματικά το ποσοστό εκείνων που θεωρούν βέβαιη μια, ανεξέλεγκτη μάλιστα, κοινωνική έκρηξη μέσα στους επόμενους μήνες (ΠΙΝΑΚΕΣ 7, 8, 9). Και μάλιστα παρατηρείται δραματική αύξησή τους μέσα σε ένα δίμηνο. Συγκεκριμένα, το 80,3% θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανή μια τέτοια κοινωνική έκρηξη και μόνο το 18,1% έχει αντίθετη άποψη. Σημειώνεται ότι πολύ ή αρκετά πιθανή θεωρεί την ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη και το 71,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Μόλις τον προηγούμενο μήνα (Μάρτη), το ποσοστό όσων θεωρούσαν την ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη σχεδόν βέβαιη ήταν 67,8%, ανέβηκε στο 73,2% σε άλλη έρευνα του Μάρτη και εκτοξεύτηκε τώρα στο 80,3%. Αντίθετα, το ποσοστό εκείνων που δεν πιστεύουν στον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης από το 39,9% έπεσε στο 26,1% και συρρικνώθηκε τώρα στο 18,1%.
Δεν πιστεύουν πια στην κυβέρνηση,
δεν είναι διατεθειμένοι πια για θυσίες!
Μια αξιόλογη αντιστροφή παρατηρείται στο ερώτημα κατά πόσο είναι οι Έλληνες διατεθειμένοι να δεχτούν επιπλέον προσωπικές θυσίες, εφόσον απαιτηθούν για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Και εκτιμάται ότι αυτή η αντιστροφή οφείλεται βασικά στη δραματική πτώση της κυβερνητικής αξιοπιστίας.
Έτσι (ΠΙΝΑΚΕΣ 10 και 11), διατεθειμένο να δεχθεί θυσίες δηλώνει το 31,6% των ερωτηθέντων. Αντίθετα, το 66,7% δηλώνει απροθυμία για επιπλέον θυσίες.
Τον περασμένο Δεκέμβρη τα ποσοστά ήσαν αντίστροφα! Διατεθειμένο για θυσίες δήλωναν το 56% και απρόθυμο μόλις το 34,2%.
Ούτε όμως ένα άλλο, και μάλιστα επίσης βασικό, επιχείρημα της κυβέρνησης περνά πλέον. Αποδομείται κι αυτό, αν και με μικρότερα ποσοστά. Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 12), το 50% των
ερωτηθέντων δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση προσπάθησε για έναν καθαρά ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ.
Αντίθετα, σε αυτό το επιχείρημα πιστεύει το 45,7% των ερωτηθέντων.
Αλλά και σε ένα άλλο σημείο η κυβέρνηση μένει… στην ίδια τάξη. Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 13):
• Το 58,6% εκτιμά ότι η κυβέρνηση τα έχει πάει χειρότερα απ’ ό,τι περίμενε.
• Το 24,6% πιστεύει ότι τα έχει πάει καλύτερα.
• Το 16% εκτιμά ότι ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα τα έχει πάει.
Και σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδήγησαν στην εμπλοκή του ΔΝΤ, επίσης η κυβέρνηση παίρνει αρνητικό βαθμό.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 14), το 65,5% πιστεύει ότι τελικά στο ΔΝΤ μας οδήγησαν οι λαθεμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί (και όχι… οι δεξιές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση) και μόνο το 26,7% έχει πειστεί ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί έκαναν ευνοϊκότερους τους όρους δανεισμού της χώρας.
Ε, ύστερα απ’ όλα τα παραπάνω έρχεται περίπου φυσιολογικά ένα άλλο –σημαντικό– εύρημα της RASS.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 15 και 16):
• Το 88% πιστεύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μακριά από τις προεκλογικές της υποσχέσεις και μόνο το 10,5% πιστεύει ότι είναι κοντά σε αυτές! Τον Γενάρη το ποσοστό όσων πίστευαν ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από τις προεκλογικές της υποσχέσεις ήταν 70,1%. Ανέβηκε στο 82,7% τον Μάρτη και εκτοξεύτηκε τώρα στο 88%! Αντίθετα, το ποσοστό εκείνων που πίστευαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στις δεσμεύσεις της ξεκίνησε από 28,4%, μειώθηκε στο 16,2% και τώρα συρρικνώθηκε στο 10,5%!