ΒΑΡΥ «ΝΕΦΟΣ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
ΟΜητροπολίτης Ζακύνθου τηρεί σιγήν ιχθύος για τα συμβαίνοντα στην Αγίας Φιλοθέης και τη Σύνοδο. Ο Ιωαννίνων έχει διακόψει κάθε επαφή και απλώς αναμένει τη λήξη της θητείας του από τις οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου, διατηρώντας μόνο τυπικές σχέσεις. Οι άλλοτε ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Ιερωνύμου τείνουν να γίνουν φανατικοί πολέμιοί του. Εκείνοι που κάποτε τον στήριξαν στο παρασκήνιο για να εκλεγεί έχουν απομακρυνθεί με δική τους επιθυμία.
Όχι μόνο γιατί αντιλήφθηκαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος «δεν παίρνει από λόγια» και αποφασίζει μόνος (με την καθοδήγηση του στενού του περιβάλλοντος πάντα), αλλά και για να μην υποστούν και οι ίδιοι τις συνέπειες για όσα έρχονται. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στο προσεχές διάστημα η Εκκλησία της Ελλάδος προβλέπεται να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά στο εσωτερικό της σε βαθμό… τρικυμίας και οι δύο (άλλοτε λαλίστατοι) αρχιερείς φρόντισαν να διαχωρίσουν από νωρίς τη θέση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ζακύνθου και Ιωαννίνων έχουν έρθει σε ανοικτή ρήξη με τον Αρχιεπίσκοπο και του έχουν διαμηνύσει ότι πια δεν μπορεί να τους υπολογίζει σε ό,τι προκύψει στο μέλλον (τι άραγε εννοούν και τι μπορεί να «προκύψει»;).
Τα «φιλέτα»
Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στις οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου είναι η «σκανδαλώδης», όπως τη χαρακτηρίζουν αρχιερείς, πώληση συγκεκριμένων εκτάσεων της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη κάτω από περίεργες διαδικασίες. Σύμφωνα με δικαστικές και εκκλησιαστικές πηγές, το επόμενο διάστημα ο αρμόδιος εισαγγελέας αναμένεται να ασκήσει διώξεις στα εμπλεκόμενα πρόσωπα με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος!
Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση έχει ως εξής: Έκταση που είχε καταπατήσει ένας οδοκαθαριστής και βρισκόταν σε δικαστική διένεξη με την Εκκλησία στην οποία ανήκε, τελικά, έπειτα από… σκληρές διαπραγματεύσεις, κατάφερε να την αγοράσει έναντι… 14 εκατομμυρίων ευρώ! Ύστερα από λίγα λεπτά ο οδοκαθαριστής τη μεταπώλησε μέσα στο γραφείο του διευθυντή της ΕΚΥΟ κ. Ζαμπέλη, σε έναν επιχειρηματία έναντι πολύ υψηλότερου τιμήματος.
Ο ίδιος επιχειρηματίας, βεβαίως, είχε προηγουμένως «διευκολύνει» τον οδοκαθαριστή, δίνοντάς του δικές του επιταγές με τις οποίες πλήρωσε την Εκκλησία. Δηλαδή ο μεσάζοντας (οδοκαθαριστής) αποφάσισε να σταματήσει να διεκδικεί το οικόπεδο – φιλέτο δικαστικά, να το αγοράσει από την Εκκλησία και να το πουλήσει στη συνέχεια σε άλλον ενδιαφερόμενο. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια του κ. Ζαμπέλη και των άλλων στελεχών της ΕΚΥΟ, που αντί να προασπίσουν τα συμφέροντα της Εκκλησίας συναίνεσαν στο να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία.
Με συνοδική βούλα!
Η αποκάλυψη της αγοραπωλησίας είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στο εσωτερικό της Εκκλησίας και μάλιστα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (με την επιμονή, όπως λέγεται, του Αρχιεπισκόπου) είχε απονείμει με ανακοίνωσή της τα… εύσημα στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων και τον κ. Ζαμπέλη για αυτήν την αγοραπωλησία.
Στο ανακοινωθέν της Συνόδου (25/8/2009) επιβεβαιωνόταν η έγκρισή της για τις συγκεκριμένες εκποιήσεις που ήταν «απολύτως συμφέρουσες για την Εκκλησία», ευχαριστώντας, παράλληλα, τον Ιωαννίνων και τον κ. Ζαμπέλη «για τις καίριες και επιτυχείς εισηγήσεις τους προς τη ΔΙΣ, οι οποίες απέβησαν ιδιαίτερα επωφελείς για την Εκκλησία της Ελλάδος».
Μετά την εισαγγελική παρέμβαση ωστόσο, ακόμη και τα μέλη εκείνης της Συνόδου εμφανίζονται πια… μετανιωμένοι γι’ αυτήν την απόφασή τους, να επικυρώσουν με συνοδική «βούλα» μια αγοραπωλησία που, όπως λένε ακόμη και τεχνοκράτες της Συνόδου που έχουν συμμετάσχει σε παρόμοιες εκποιήσεις, βρίθει «περίεργων» παρατυπιών.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Ιερώνυμος είναι η δυσφορία πολλών ιεραρχών για τις διαπραγματεύσεις του με την κυβέρνηση. Όπως προβλέπεται τελικά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα μισθώματα και η ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία δεν θα γλιτώσουν τον πέλεκυ της εφορίας.
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πια ότι «δεν υπάρχουν τα περιθώρια για τέτοιες πολυτέλειες».
Ο φορολογικός συντελεστής θα παραμείνει, ως φαίνεται, στο 3 τοις χιλίοις για την ακίνητη περιουσία, σενάριο που δεν ήθελαν να ακούσουν οι ιεράρχες αφού μεταφράζεται σε δυσβάσταχτο κόστος για τα ταμεία των Μητροπόλεων.
Στην τελευταία σύνοδο των ιεραρχών ο Αρχιεπίσκοπος τους είχε διαβεβαιώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση «βαίνουν σε πολύ καλό δρόμο», κάτι που μέχρι στιγμής οι αρχιερείς δεν βλέπουν.
Μάλιστα πολλοί ήδη μιλούν για «ερασιτεχνικούς» χειρισμούς από τους λαϊκούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, τους οποίους κατηγορούν για «απειρία» και ανώριμη προσέγγιση πολύ σοβαρών θεμάτων.
Το τρίτο αγκάθι που θα αντιμετωπίσει μέσα στο επόμενο δίμηνο ο Αρχιεπίσκοπος είναι η υπόθεση του πρώην Αττικής και οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ιεραρχία έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε εκλογές στη διχοτομημένη Μητρόπολη Αττικής, έχοντας βρει και τους «εκλεκτούς» της.
Πριν συμβεί όμως αυτό, πρέπει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να «κλείσει» σε εκκλησιαστικό επίπεδο την υπόθεση του πρώην Αττικής, κάτι που, όπως λέγεται στο Φανάρι, δεν πρόκειται να λήξει, όπως… ελπίζουν στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου.
Ακούγεται έντονα πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα «απαιτήσει» από την Ιερά Σύνοδο την αναψηλάφηση της υπόθεσης και μια «δίκαιη» προσέγγιση της (έκκλητης) προσφυγής του πρώην Αττικής, στο πλαίσιο των ιερών κανόνων, και όχι την αποφυγή των ευθυνών τους με διάφορα νομικά τερτίπια…
Και τέλος, το τέταρτο αγκάθι είναι τα διοικητικά της Εκκλησίας, όπου η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.