από το Περιστύλιο…

Η διαφορά δηλαδή έγκειται στο ότι η ρύθμιση Σουφλιά έβαζε κατευθείαν στα ταμεία του κράτους τα χρήματα, ενώ η κ. Μπιρμπίλη τα μετακινεί στο ΕΤΕΡΠΣ, που ενδεχομένως θα γίνει το ταμείο των πράσινων πολιτικών…

Βέβαια, όπως παρατήρησαν πολλοί βουλευτές, ωραία ακουγόταν το σύνθημα της πράσινης ανάπτυξης, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να μιλάμε γι’ αυτήν και για την πράσινη προοπτική της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Εδώ δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, και εσείς μας μιλάτε για πράσινη ανάπτυξη; Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και περιβάλλον είναι εντελώς ασυμβίβαστα. Όπου έχει μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το πρώτο πράγμα που λέει είναι: ”Ξεχάστε το περιβάλλον πλέον, ξεχάστε οτιδήποτε αφορά ποιότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία, ξεχάστε την ίδια την προοπτική σας, ξεχάστε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα”».

• Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρατήρηση του Δημήτρη Σιούφα ότι στην παρούσα συγκυρία το πράσινο ταμείο είναι μια λανθασμένη επιλογή και ότι τα έσοδα από την προτεινόμενη ρύθμιση για τη διατήρηση των αυθαίρετων χώρων και χρήσεων θα πρέπει να διατεθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, αν όχι στο σύνολό τους, για τη μείωση του δημοσίου χρέους ή του ελλείμματος, που πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

Κοντά στον νου κι η γνώση ή, όπως λέει μια άλλη παροιμία, τέτοιες ώρες τέτοια λόγια… Άλλωστε η ιδέα αρέσει σίγουρα στον κ. Παπακωνσταντίνου.

• Ημέρες… δόξας γνωρίζει η Βουλή, καθώς στις αίθουσές της συνωστίζονται καθημερινά μέχρι και δέκα επιτροπές, όπου οι βουλευτές επεξεργάζονται νομοσχέδια και κρίσιμα ζητήματα και ενημερώνονται. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες των εξεταστικών επιτροπών, ενώ μέσα στον χαμό που γίνεται προγραμματίζονται και συνεδριάσεις… υποεπιτροπών. Ημέρες δόξας λοιπόν όχι μόνο για το νομοθετικό έργο, όπου η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει, αλλά και για τις… τσέπες των βουλευτών, που με τον τρόπο αυτό αναπληρώνουν τις περικοπές του εισοδήματός τους.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης έκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση με τη φόρα που έχει πάρει να νομοθετεί. Και υπέδειξε να τεθούν προτεραιότητες, καθώς κινδυνεύει -όπως λέει- να υποστεί αυτό που καταγράφεται στην πολιτική επιστήμη ως σύνδρομο της συμφόρησης στον λαιμό του μπουκαλιού… Κάτι που θα συμβεί, σύμφωνα με τον βουλευτή, αν πέσουν πολλές νομοθετικές αλλαγές και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συγκεντρώσει την προσοχή της στους δύο τρεις κρίσιμους κρίκους για την αντιμετώπιση της κρίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά της προσοχής του κοινού και ανικανότητα της ήδη ημιπαράλυτης διοίκησης να συγκεντρωθεί στις προτεραιότητες…

• Μέχρι και τον μακαρίτη τον Κέινς επικαλέστηκε ο Μ. Ανδρουλάκης για να καταδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο Κέινς έλεγε ότι δύο «πυραμίδες» είναι καλύτερες από μία, δύο «καθεδρικοί ναοί» -δηλαδή δύο αντιπαραγωγικές επενδύσεις- είναι καλύτεροι από έναν. Δύο νεκρώσιμες ακολουθίες όμως -συμπλήρωνε- δεν είναι καλύτερες από μία. «Πρόκειται για αστείο», καθησύχαζε τους αφελείς κεϊνσιανούς. Διότι μερικές φορές και πάνω από ένα όριο, αυτό δεν ισχύει.

Εμείς κάναμε πολλές «πυραμίδες», οι οποίες όμως είναι άσχετες με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, και μας μένει η νεκρώσιμος ακολουθία! Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Τι πάει και θυμάται ο άνθρωπος…

• Πρόταση «Φράνκενσταϊν» αποκαλούν την πρόταση Μπόλκενσταϊν στον ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης δεν έκρυβε την έκπληξή του που τα δύο μεγάλα κόμματα την ψήφισαν. Θυμήθηκε μάλιστα τι είχε γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο την πρώτη φορά που είχε έλθει. Ήταν απέξω πενήντα χιλιάδες άνθρωποι που ούρλιαζαν. Μαζεύτηκαν αρκετά κόμματα και ήταν προσεκτικά στο τι ψήφισαν εκείνη την ημέρα. Βέβαια, στον δεύτερο κύκλο και αφού είχε μαζέψει ο κ. Μπόλκενσταϊν όλα αυτά που έλεγε, που δεν ήταν απλώς προκλητικά, αλλά χυδαία, έφερε αλλαγές, αλλά με τέτοιο περίεργο κομφούζιο, που πολλοί μπερδεύτηκαν. Ο ίδιος ψήφισε κατά, όπως και ο κ. Παπαδημούλης, και μετά έκαναν διόρθωση ψήφου, για να πουν ότι αυτό το πράγμα δεν περνάει και να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν.

Παραδέχτηκε όμως ότι τώρα που πέρασε η οδηγία από τη Βουλή εξυπηρετεί πάρα πολύ, γιατί δεν θα έρχονται Βούλγαροι στη Μακεδονία να δουλέψουν, αλλά θα πηγαίνουν οι Έλληνες στη Βουλγαρία. Στο σημείο δηλαδή που έφτασε η οικονομία θα εξυπηρετούνται οι Έλληνες οπότε το «τσικ του τσικ» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μας φέρει σε αθλία οικονομική κατάσταση, οπότε θα εξυπηρετείται ο Έλληνας να πάει να δουλέψει στη Βουλγαρία και δεν θα έρχεται ο Βούλγαρος εδώ!

• Όλη τη δύναμη της φωνής του έβαλε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης για να απαντήσει στον υπουργό Οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου. Η φωνή του είχε κλείσει και ο Χρήστος Παπουτσής υπέθεσε ότι τον κόλλησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που είχε ανάλογο πρόβλημα προ ημερών. «Κυκλοφορούν μικρόβια στην πολυκατοικία!», παρατήρησε.

«Τα μικρόβια κυκλοφορούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

• Βέβαια, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο Μ. Κεφαλογιάννης, «εμείς σας θέλουμε στη δική μας πολυκατοικία και στενοχωριόμαστε όταν βλέπουμε να προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να έχει σφιχτό εναγκαλισμό μαζί σας. Βέβαια, έχετε πρώην μποξέρ αρχηγό. Και ο σφιχτός εναγκαλισμός, μέχρι πνιγμού, μπορεί να φέρει τη δική σας τη μεριά προς το ΠΑΣΟΚ ή τη μεριά του ΠΑΣΟΚ προς τη δική σας».

• Ο υπουργός Οικονομικών επιτρέπει στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να εκφράζει τις απόψεις του γιατί εκείνος δεν συμμετείχε, λέει, στο πλιάτσικο της χώρας τα τελευταία χρόνια. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την αξιωματική αντιπολίτευση, που την κατηγορεί ακριβώς γι’ αυτό.

«Πιστεύω ότι μιλάτε τα ελληνικά όσο καλά μιλάτε και τα αγγλικά, γιατί αλλιώς θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτήν την κυβέρνηση μιλάτε καλύτερα τις ξένες γλώσσες παρά την ντόπια», απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Και στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μέγαρο Μαξίμου, μην πάμε τώρα και στο υπουργείο Οικονομικών, η λέξη πλιάτσικο είναι σκληρή έκφραση και, αν είναι ατεκμηρίωτη, είναι συκοφαντία. Σας εκθέτει. Δεν μουντζώνετε την αντιπολίτευση, εκτίθεστε και δείχνετε την ταυτότητά σας».

Και σιγά που ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα άφηνε τέτοια πάσα ανεκμετάλλευτη: «Δεν ξέρω πόση σημασία έχει να είσαι πρωταθλητής στο μπόντι μπίλντινγκ ή πόση σημασία έχει να είσαι πρωταθλητής στο κανό. Στο ”κάνω” έχει σημασία ποιος είναι πρωταθλητής. Και στο ”κάνω” δεν είναι πρωταθλητής ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία». Ομολόγησε βέβαια ότι υπήρξε λίγο… αυστηρός ο υπουργός για το πλιάτσικο. «Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη φράση, πιο μαλακή: αρπαχτή, κομπίνα, απάτη. Το πλιάτσικο είναι κακόηχο, πρέπει να πω», του υπέδειξε κρυφογελώντας!

• Να πετάξουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών την… ορδή των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος, με τους οποίους η κυβέρνηση ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για το πώς θα βουλιάξουν τη χώρα και θα καταστρέψουν κάθε ιστορική προοπτική της, ζήτησε από του βήματος της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο παρευρισκόμενος υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης το ‘ριξε στην πλάκα: «Βρήκατε τα σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ;», είπε αντί άλλης απάντησης…

• Την έλευση του ΔΝΤ σχολίασε πιο… παραστατικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και δεν χρειάστηκε πάνω από δέκα λέξεις από τα αντάρτικα τραγούδια: «Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε επάνω στην εργατιά».

Στ’ άρματα βγήκε το ΚΚΕ!

• Τα εξ αμάξης σέρνει στο ΠΑΣΟΚ με κάθε ευκαιρία ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος. Τις προάλλες έλεγε ότι η μετάλλαξη και ο νεοφιλελευθερισμός έχουν επικρατήσει και ότι μπορεί κανείς να πει ότι πλέον δεν είναι σοσιαλιστικό αλλά σοσιαλίζον νεοφιλελεύθερο κόμμα.

Δέχτηκε όμως το δηκτικό σχόλιο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη: «Πού ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόσουν άλλος».


Σχολιάστε εδώ