Αποκλίσεις μέχρι και 10 μονάδων στον διαγωνισμό των συμβολαιογράφων!

Πράγματα και… θαύματα έγιναν στον διαγωνισμό των συμβολαιογράφων του Εφετείου Αθηνών (Νότιας Ελλάδας) που έγινε πέρυσι τον Ιούνιο, όπως καταγγέλλουν και δικηγόροι που συμμετείχαν.
Κατ’ αρχάς τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν… 8 μήνες μετά τη διεξαγωγή του (στις 25/2/10!). Η ανακοίνωσή τους όμως αποκάλυψε τις τεράστιες αποκλίσεις που είχαν τα γραπτά από βαθμολογητή σε βαθμολογητή. Υπάρχουν γραπτά που ο ένας βαθμολογητής τα αξιολόγησε με 10 και ο άλλος με 19!
Η αναβαθμολόγηση που έγινε αντί να λύσει το πρόβλημα το επέτεινε, καθώς οι αποκλίσεις ήταν ακόμα μεγαλύτερες…
Στις 2 Μαρτίου 2010 ο υπουργός Χ. Καστανίδης ανέστειλε όλους τους διορισμούς επειδή «διαπιστώθηκαν μεγάλες και αδικαιολόγητες αποκλίσεις και διαφορές στις βαθμολογίες πολλών υποψηφίων» και διέταξε έναρξη διοικητικής έρευνας. Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010, έναν μήνα μετά την έναρξη της έρευνας, το υπουργείο ανακοινώνει ότι «η έρευνα απέληξε στην τεκμηρίωση ενδείξεων σχετικά με το ουσιαστικό περιεχόμενο των παραπάνω αποκλίσεων των βαθμολογήσεων και αναβαθμολογήσεων, ενώ προσδιορίστηκαν και οι περιπτώσεις υποψηφίων των οποίων η βαθμολόγηση δεν παρουσίασε προβλήματα και των οποίων η διαδικασία διορισμού τους θα συνεχιστεί κανονικά. Για τις λοιπές περιπτώσεις, συνιστάται τριμελής επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς και κρατικούς λειτουργούς, η οποία εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα προβεί στην αξιολόγηση των αποκλίσεων και την εκτίμησή τους ως δικαιολογημένων ή μη».
Τι συνέβη άραγε και τελικά για κάποιους ο διαγωνισμός ήταν σωστός και θα συνεχιστεί η διαδικασία διορισμού τους; Οι άλλοι τι φταίνε και αποκλείσθηκαν; Γιατί δεν εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλους; Και σε τελική ανάλυση γιατί δεν καλούνται οι βαθμολογητές, που αξιολογούν τόσο διαφορετικά τα ίδια γραπτά, να δώσουν εξηγήσεις;
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τον λόγο…


Σχολιάστε εδώ