Ανοικτή επιστολή στον κ. ΥΠΕΘΑ

Κύριε υπουργέ,
Βιβλία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας υπάρχουν πολλά, ελληνικά και ξένα, με θετικές και αρνητικές τοποθετήσεις για την ελληνική συμβολή στη συμμαχική νίκη. Από την εν λόγω βιβλιογραφία απουσιάζει μία συνοπτική «Λευκή Βίβλος», που να σταχυολογεί και να παρουσιάζει χωρίς σχόλια όλα όσα αδιαμφισβήτητες και κυρίως ξένες ιστορικές πηγές αναφέρουν για τη συνολική ελληνική συμβολή στη συμμαχική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προς ενημέρωση των νεώτερων γενεών και της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πρέπει να «παινέψουμε το σπίτι μας», δηλαδή την πατρίδα μας, για την ουσιαστική συμβολή της στη συμμαχική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι με δικά μας λόγια, αλλά με αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα, κυρίως από ξένες πηγές και δημοσιεύσεις, προσφέροντας μια συνοπτική πληροφόρηση, κατάλληλη για το ευρύ κοινό, που δεν έχει χρόνο να διερευνήσει την Ιστορία σε βάθος και να διαμορφώσει ίδια άποψη. Αυτή η ελληνική ιστορική κληρονομιά δεν πρέπει να παραδίδεται στη λήθη, αλλά να προβάλλεται.
Ευελπιστώ, κύριε υπουργέ, πως θα θελήσετε με προσωπική σας μέριμνα, η οποία ασφαλώς θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στη Διασπορά, να διασφαλίσετε ότι θα καταρτιστεί το ταχύτερο δυνατό και θα κυκλοφορήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η προαναφερόμενη συνοπτική «Λευκή Βίβλος», που θα αναδεικνύει τη συνολική σημαντική αλλά παραγνωρισμένη ελληνική συμβολή στη συμμαχική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Νίκος Μάρτης
Παλαίμαχος Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
και πρώην υπουργός


Σχολιάστε εδώ