Έφτιαξαν τη δική τους ένωση οι εβδομαδιαίες εφημερίδες

Γεννητούρια!

Γεννήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Ένωση Εβδομαδιαίων Εφημερίδων. Νονοί ο Αντώνης Δελατόλας («Ποντίκι»), ο Θέμος Αναστασιάδης («Πρώτο Θέμα»), ο Αντώνης Πίκουλας («Αξία»), ο Αιμίλιος Λιάτσος («Παρασκευή και 13»), ο Μάκης Κουρής («ΠΑΡΟΝ») και ο Τάσος Καραμήτσος («Πρώτο Θέμα»).

Και το όνομα αυτής «Ε7» – Ένωση Εβδομαδιαίων Εφημερίδων.

Η απόφαση οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι παραπάνω στις 10 το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε μια γωνιά του μπαρ του ξενοδοχείου «Πεντελικόν».

Ο σπόρος, να κάνουν οι εβδομαδιαίες εφημερίδες τη δική τους ένωση, μια και μέχρι τώρα ήταν τα… αποπαίδια, έπεσε πριν από δύο χρόνια. Και ευτυχώς ωρίμασε, βρήκε πρόσφορα αυτιά και ξεφύτρωσε τώρα.

Και μόνο η… διαρροή στις αρχές της εβδομάδας για τα τεκταινόμενα και την οριστικοποίηση της πρόθεσης για την ίδρυση ανεξάρτητης ένωσης από τις εβδομαδιαίες εφημερίδες ενόχλησε και προκάλεσε ανησυχίες στους μεγαλοεκδότες που τόσα χρόνια ζουν στο κλειστό τους κλαμπ (την ΕΙΗΕΑ) και λειτουργούν σαν τα αφεντικά του Τύπου και ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, εκδοτικά και άλλα…

Επιχείρησαν να αποτρέψουν την ίδρυση της ένωσης των εβδομαδιαίων εφημερίδων μοιράζοντας υποσχέσεις για ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ανοίγματα σε εβδομαδιαίες εφημερίδες από τον νέο πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ Σταύρο Ψυχάρη και θέτοντας ερωτήματα του τύπου τι τη θέλετε τώρα την ένωση, αφού κάποιοι μπορούν να χωρέσουν!

Η ανησυχία ήταν ολοφάνερη. Πολύ αργά πάντως θυμήθηκαν τα… ορφανά! Οι εκκλήσεις και οι προσφορές δεν πέτυχαν να μπλοκάρουν την απόφαση για ίδρυση νέας ένωσης, η οποία ήδη συντάσσεται τυπικά για να πάρει και νομική υπόσταση (καταστατικό, σκοποί κ.λπ.).

Αυτά που συζητήθηκαν ως κύριοι άξονες στη συνάντηση των ιδρυτικών μελών της νέας ένωσης είναι ότι θα ενταχθούν μόνο πολιτικοοικονομικές εφημερίδες, που έχουν τρία χρόνια συνεχούς έκδοσης και με όριο πανελλαδικής κυκλοφορίας 5.000 φύλλα, που θα επιβεβαιώνεται από το πρακτορείο κάθε χρόνο, δηλαδή δεν θα αρκεί μια φορά να πουλήσεις 5.000 φύλλα και μετά να πουλάς π.χ. 1.000 φύλλα, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων, που τα μέλη της είναι ιδιοκτήτες εφημερίδων με κυκλοφορία 400, 500 και 1.000 φύλλων. Το προεδρείο θα είναι πενταμελές.

Τέθηκε θέμα να ενταχθούν και οι free εφημερίδες (δωρεάν), αλλά υπήρξε προβληματισμός και τελικά αποκλείστηκαν. Όπως επίσης και οι κομματικές εφημερίδες.

Σημαία της ένωσης είναι ότι οι εφημερίδες που μετέχουν εκδίδονται από δημοσιογράφους που δεν ασχολούνται με άλλες δουλειές και δεν έχουν άλλα… πολυποίκιλα συμφέροντα και είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ. Και αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα που εσκεμμένα βάζουν αυτοί που χάνουν πλέον το μονοπώλιο…

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο το Καταστατικό και η ίδρυση της «Ε7» θα ανακοινωθεί επίσημα σε συνέντευξη που θα δοθεί από το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εβδομαδιαίων Εφημερίδων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και πληροφορίες, στη νέα ένωση θα συμμετάσχουν η «Ισοτιμία», το «Καρφί», ο «Κόσμος του Επενδυτή», ενώ το συζητούν και αρκετές άλλες εβδομαδιαίες εφημερίδες.

ΥΓ.: Και για να μην πουν ότι η «Ε7» γεννήθηκε μέσα σε… παλάτια (στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», που κρατάει την παλαιά αρχοντιά του), ο λογαριασμός στο μπαρ ήταν μόλις 100 ευρώ και πληρώθηκε… ρεφενέ.


Σχολιάστε εδώ