Άνθρωπος στη θάλασσα…
ΔΕΝ μπορεί, μικρός ο Γ. Παπανδρέου θα ονειρευόταν να γίνει… θαλασσοπόρος. Εννοώ, πριν η μητέρα του τον… τάξει στην πολιτική και την πρωθυπουργία. Άλλως δεν εξηγείται ότι το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη θαλασσοταραχή που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, ξύπνησε μέσα του ο… Μαγγελάνος!.. Ενδεχομένως έπαιξε ρόλο και το ταρακούνημα, ποιος ξέρει.
Πρώτα ανέβασε τη χώρα στον «Τιτανικό» κι ενώ είδε βαθιά μπροστά του το παγόβουνο συνέχισε απτόητος την πορεία του. Διότι, ο καλός ο καπετάνιος εκτός από τη φουρτούνα, φαίνεται στη διαδρομή προς τον… πάτο. Στο δίλημμα «η αλλάζουμε (δρόμο), η βουλιάζουμε» που ο ίδιος έθεσε, επέλεξε το δεύτερο. Και συνέχισε…
Αναγγέλλοντας προχθές –με φόντο το ακριτικό Καστελλόριζο– την απόφασή του να προσφύγει στο μηχανισμό Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, περιέγραψε την πορεία εξόδου από το τούνελ σαν μια ταξιδιωτική περιπέτεια, σαν… «μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό»! Πιθανολογώ ότι ο πρωθυπουργός αγνοεί βασικές πτυχές της «Οδύσσειας» του Ομήρου η έχει επιλεκτική μνήμη. Θυμάται, ας πούμε, ότι στο ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη ο Οδυσσέας συναπαντήθηκε μόνο με τις Σειρήνες που τραγουδούσαν «σουξέ» της εποχής. Και ξεχνά ότι συνάντησε επίσης Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες που του έκαναν τη ζωή ποδήλατο θαλάσσης.
«Ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά» διακήρυξε ο κ. Παπανδρέου δεμένος, συγγνώμη, ανεβασμένος στο μεσιανό κατάρτι της κρατικής τηλεόρασης. Το ίδιο καλά γνώριζε τη διαδρομή κι ο μυθολογικός Οδυσσέας, αλλά τράβηξε τα πάνδεινα, του πήρε και… δέκα ολόκληρα χρόνια για να φτάσει. Πόσω μάλλον που εκείνος είχε αρκετές φορές κυβερνήσει πολεμικό καράβι, ενώ ο πρωθυπουργός το μεγαλύτερο που έχει «πιλοτάρει» είναι κανό και μια φορά ναυάγησε στα ρηχά.
Υπάρχουν όμως και κοινά στοιχεία: Φθάνοντας ο… αληθινός Οδυσσέας βρήκε τη χώρα του ρημαγμένη και την γυναίκα του την Πηνελόπη να τη διεκδικούν αμέτρητοι μνηστήρες. Στην Ελλάδα έχουν ήδη εγκατασταθεί οι σύγχρονοι μνηστήρες: ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Κερδοσκόποι. Το πώς θα παραδώσουν τη χώρα θα το γνωρίζουμε σε τρία-τέσσερα χρόνια ή μήπως ύστερα από δέκα όσο κράτησε και η άλλη Οδύσσεια; Άνθρωπος στη θάλασσα!