Άνθρακες ή θησαυρό θα βρει η Εξεταστική για τη Siemens στις 9 κούτες που έστειλαν οι Ελβετοί;

Παρά το γεγονός ότι η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens διανύει τον τρίτο μήνα των εργασιών της με μηδενικά αποτελέσματα –καθώς προς το παρόν δεν τεκμηριώνονται ποινικά αδικήματα– και παρά τον προβληματισμό που έχει εκφραστεί για το αν οι εννέα κούτες που έχουν έρθει από την Ελβετία θα υποδείξουν τελικά δωροδοκηθέντες πολιτικούς, η Επιτροπή επιμένει να αναζητά τις διαδρομές του μαύρου χρήματος μέσα από τις οποίες γινόταν ο χρηματισμός υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικών από τη Siemens. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης χαρακτηρίζει το σύστημα επιχειρηματιών και off shore δαιδαλώδες, ώστε να περιπλέκεται η αναζήτηση, και γιʼ αυτό αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος που θα συμβάλουν στο έργο της Επιτροπής.
Μετά τον Γιάννη Κεφαλογιάννη που κατέθεσε ήδη στην Επιτροπή τα γνωστά περί απευθείας ανάθεσης της προμήθειας 470.000 ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ στην Ιntracom-Siemens, το 1990 επί ημερών της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, παρά την υπέρ της διενέργειας δημόσιου διαγωνισμού απόφαση του τότε υπουργικού συμβουλίου, από εξωθεσμικούς όπως είπε υψηλούς πολιτικούς παράγοντες (την οικουμενική στήριζαν οι Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης και Χ. Φλωράκης), από αυτήν τη βδομάδα θα αρχίσουν να καλούνται οι πρώην υπουργοί Γ. Βουλγαράκης, Χ. Μαρκογιαννάκης, Β. Πολύδωρας, Π. Παυλόπουλος, Π. Χηνοφώτης, Χρ. Βερελής, Μ. Λιάπης, Κ. Χατζηδάκης, Ε. Στυλιανίδης, Αλ. Βούλγαρης, Σπ. Βούγιας, Εμ. Στρατάκης, Αν. Νεράντζης και Μ. Μπεκίρης (πρόταση ΠΑΣΟΚ), καθώς και τα μέλη της επιτροπής που εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4Ι, δηλαδή οι Ε. Μαλέσιος, Κ. Καρτάλης, Δημ. Ευσταθιάδης, Γιάννης Σπανουδάκης Χρ. Βερελής, Θ. Τσουκάτος, Αν. Μαντέλης και Γ. Παπαντωνίου (πρόταση ΝΔ).
Στο μεταξύ, για σύγκρουση συνενόχων που παραπέμπει σε συγκάλυψη και συμψηφισμό έκαναν λόγο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τριβές που προκάλεσε ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα η σπουδή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγια να ανακοινώσει ότι προτίθεται να καταγγείλει τη σύμβαση του C4Ι αν η SAIC δεν το παραδώσει τάχιστα χωρίς προβλήματα λειτουργικότητας, κάτι που η ΝΔ ερμήνευσε ως ομολογία του ΠΑΣΟΚ ότι τελικά η ίδια δεν είχε παραλάβει τίποτε.
Την Τρίτη η Κ. Πελέκη για Βατοπέδι
Πάνω από 10 εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, όλων των… αποχρώσεων, απειλούνται να πάνε φυλακή μετά το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα όσα συζητούν βουλευτές που παίρνουν μέρος σʼ αυτήν. Βέβαια δεν μιλάνε για πολιτικά πρόσωπα, γιατί δεν έχει διευκρινιστεί αν έχει παραγραφεί η υπόθεση.
Την Τρίτη έχει κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη, Κατερίνα Πελέκη, κατʼ αντιπαράσταση με τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Ξηραδάκη. Η κατʼ αντιπαράσταση εξέταση γίνεται γιατί η κυρία Πελέκη αναφέρει σε συμβόλαιό της ότι παραδόθηκαν ενώπιόν της 24.600 ευρώ από τη Μονή στην ΚΕΔ για διαφορά αξίας μεταξύ ακινήτων που αντηλλάγησαν, ενώ ο κ. Ξηραδάκης κατέθεσε ότι δεν έχει πάρει τίποτα!
Την Τετάρτη έχουν κληθεί να καταθέσουν ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ με τον μοναχό Αρσένιο. Λέγεται ότι οι αποκαλύψεις που θα κάνουν θα είναι συνταρακτικές. Ίσως γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανώλης Μπεντενιώτης τοποθέτησε την εξέτασή τους λίγο πριν αρχίσει η εξέταση των πολιτικών προσώπων.
Αρνητικές εντυπώσεις έχει δημιουργήσει στους ασχολούμενους με το θέμα η στάση της ανακρίτριας κ. Καλού, που δεν έχει στείλει τον φάκελο της προανακριτικής διαδικασίας που διεξήγαγε στη Βουλή, αφού εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα. Κάποιοι λένε ότι δεν τον έστειλε γιατί με τη διάλυση της Βουλής παραγράφηκαν τα αδικήματα που ενδεχομένως αφορούσαν πολιτικούς, οπότε καλώς έπραξε.
Να σημειώσουμε πως όταν είχε πάει να καταθέσει ο πατέρας της Κ. Πελέκη στην Εξεταστική, είχε ρωτήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τον πρόεδρο της Επιτροπής το εξής:
«Αν σας καλούσε κάποια ιστορική Μονή, σας έψελνε Πολυχρόνιο, σας έβαζε να καθίσετε στον αυτοκρατορικό θρόνο, σας έκανε δεξίωση στο Μεγάλο Αρχονταρίκι με όλες τις τιμές, και μετά ερχόταν ο ηγούμενος στο γραφείο σας και σας ζητούσε κάτι, δεν θα του το κάνατε;»
Για να πάρει την απάντηση:
«Όχι, αν ήταν πέρα από το δίκαιο και την ηθική!».
Και κάτι τελευταίο: Υπάρχει στον φάκελο χειρόγραφη επιστολή πολιτικού προσώπου, το οποίο θα κληθεί να την αναγνωρίσει, όταν εξετασθεί, διά της οποίας δίδει εντολή κάπου να ικανοποιήσει ένα αίτημα της Μονής Βατοπεδίου που έχει σχέση με την υπόθεση που διερευνάται, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι επιβεβλημένο να γίνει γιατί πρόκειται για… εθνική επιταγή!


Σχολιάστε εδώ