XΡΗΜΑτιστήριο

Επεισόδιο Νο 5… «Τα αδέσποτα σκυλιά είναι πρόθυμα να συναλλαγούν με όποια μάντρα τα ταΐζει»! Κύριε ψευτοασφαλιστά (ή να σε πούμε καλύτερα μικροτοκογλύφο) είναι γεγονός ότι «δάνεισες» κάποιες χιλιάδες ευρώ σε πελάτη της «φιλενάδας» δικηγόρου σου, με την προϋπόθεση να σου τα επιστρέψει εντός μηνός αυξημένα κατά 30%; Από ποιο λογαριασμό έκανες την
ανάληψη;

>Τρώγοντας έρχεται η όρεξη! Για ποιο συνταγματικό κώλυμα και για ποια Συνθήκη του Μάαστριχτ κάνουν λόγο οι «διασώστες – διαχειριστές – κερδοσκόποι φίλοι» μας; Το πρόβλημά τους δεν είναι αυτό, αλλά το πώς θα οικονομήσουν περισσότερα, καθώς τα τοκογλυφικά επιτόκια της τάξης του 5% (που μετατρέπονται αυτομάτως από τις αγορές σε 6%) δεν τους είναι αρκετά, επιζητώντας ληστρικό κέρδος άνω του 3%. Και όλα αυτά όταν στην πρόσφατη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,55% και τα spreads στα δεκαετή ομόλογα ξεπέρασαν τις 400 μονάδες βάσης, καθώς παραμένουν ως είχαν τα «ύποπτα» σημεία του σχεδίου διάσωσης της χώρας, τόσο ως προς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εφαρμογή του, όσο και ως προς τη χρήση του σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου, το βέτο ενεργοποίησης, τον τρόπο εκταμίευσης και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουμε.
> Υπάρχει και η άλλη πλευρά, η αισιόδοξη, που εμπνέει ελπίδα και όραμα! Σε μια περίοδο που οι κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους απέναντι στην κοινωνία, το περιβάλλον, την αγορά και τον χώρο εργασίας, το αμιγώς ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα Πειραιώς, εν μέσω οικονομικής κρίσης, βραβεύεται από τον διεθνή Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης για όλους τους παραπάνω τομείς.
> Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια! Πόσες από τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών, στους ισολογισμούς των εισηγμένων επιχειρήσεων, επισημαίνουν τις στρεβλώσεις στην πραγματική εικόνα των μεγεθών, με τη μέθοδο των νομικών γνωματεύσεων επί των εν εξελίξει δικαστικών υποθέσεων;
> Πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε; Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα έφεραν τα πάνω κάτω, με μνημειώδεις υπουργικούς ερασιτεχνισμούς, απίστευτα τεχνικά πισωγυρίσματα και αδιανόητες παλινωδίες υπέρ των εχόντων, των προνομιούχων, των κατασκευαστών και των «απανταχού μιζαδόρων». Από ό,τι φαίνεται, το τελευταίο «νομικό καρκίνωμα» που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και το βάφτισε ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, φτιάχτηκε μόνο για τις βίλες, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα χλιδάτα ακίνητα που διαθέτουν play rooms, μεγάλες σοφίτες, τεράστια υπόγεια, ΕΞΑΙΡΩΝΤΑΣ τα μπαλκόνια – εξώστες εντός του νομίμου περιγράμματος, των οποίων κάτοχοι είναι οι πολλοί μικροϊδιοκτήτες και το σύνολο των φτωχών δανειοληπτών.
>Μαθήματα για το πώς γίνονται οι big business… ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με αλλοδαπές εταιρείες! Επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού και οι θέσεις των κρατικών αξιωματούχων αρχίζουν να τρίζουν, ο κ. Καπράλος ετοιμάζεται να επιδοθεί σε ένα μεγάλο χρηματικό αλισβερίσι, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια λογισμικού που θα αφορά την οργάνωση και διαμόρφωση του νέου συστήματος εποπτείας των συναλλαγών. Και όλα αυτά ενώ ο ΣΜΕΧΑ τον κατηγόρησε ευθέως, αφενός για τις υψηλές χρεώσεις του ΧΑ προς τα μέλη του και αφετέρου για τις παχυλές αμοιβές του ίδιου.
>Οι ίδιες ληστρικές λογικές, οι ίδιες φθηνές δικαιολογίες, οι ίδιες παράτυπες πρακτικές, τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα! Αληθεύει ότι η μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, μέσω web banking, αποφέρει στα εμπλεκόμενα πιστωτικά ιδρύματα προμήθειες από 1 έως και 3 ευρώ;
> Μπενρουμπή, Λυμπέρης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Rainbow, Singular Logic και έπεται συνέχεια! H υποχώρηση της χρηματιστηριακής αποτίμησης, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων και την άπνοια που επικρατεί στις αυξήσεις κεφαλαίου, οδηγούν μία προς μία τις εισηγμένες εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό.

> Η αναδιανομή είναι μια έννοια που εκφράζει την εκάστοτε κυβέρνηση, ανάλογα με τη φιλοσοφία της και με το ποιες κοινωνικές δυνάμεις θέλει να υπηρετήσει! Αντί λοιπόν το νεοΠΑΣΟΚ να περικόψει από τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, θα μπορούσε αφενός να μειώσει τις αμοιβές που αφορούσαν μελέτες παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο (134 εκατομμύρια ευρώ) και αφετέρου να περικόψει τα συμβούλια και τις επιτροπές (49 εκατομμύρια ευρώ).
>Με απλές ασπιρίνες δεν θεραπεύονται οι βαριές ασθένειες! Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκόλυνε τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αποδεχόμενη ως ενέχυρο για δανεισμό στοιχεία ενεργητικού που έχουν αξιολογηθεί μέχρι ΒΒΒ, όμως αν υπάρξει και νέα υποβάθμιση, τότε ενδεχομένως να ακυρωθεί στην πράξη η όποια ευνοϊκή επίδραση, καθώς θα αυξηθούν αναλόγως οι χρηματικές «ποινές» και θα είμαστε έρμαιο των διαθέσεων της Moody’s.
>Η αγορά γης – οικίας δεν αποτελεί πλέον την ασφαλέστερη επένδυση! Ο μεγάλος αριθμός απούλητων διαμερισμάτων, η υποχώρηση των τιμών στα ενοίκια, το φορολογικό σαφάρι και ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών τινάζουν στον αέρα το διαχρονικό «αποκούμπι» της ελληνικής οικογένειας.
>Τα δικά μας… δικά μας και τα δικά σας… πάλι δικά μας! Η προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα… κατ’ αυτούς, η υπέρ τους αναδιανομή της πίτας… κατ’ εμάς, είναι ένας από τους κύριους στόχους ίδρυσης του νέου συνδέσμου με την επωνυμία ΕΣΑΗ, στον οποίο μεταξύ άλλων μετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, το Αλουμίνιο της Ελλάδος και η ΗΡΩΝ ΙΙ ΑΕ. Και όλα αυτά ενώ ξέσπασε ήδη πόλεμος για τη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, μεταξύ των Κοπελούζου – ΜΕΤΚΑ – Alstom και ΓΕΚ/Τέρνα – Babcock.
>Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις! Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης οι ακτοπλοϊκές εταιρείες βρίσκονται μεταξύ της πτώσης της επιβατικής κίνησης, της ανόδου της τιμής των καυσίμων, της μείωσης του τραπεζικού δανεισμού και του ανταγωνισμού στις γραμμές, με σανίδα σωτηρίας τις συνενώσεις των δυνάμεων.
>Εκτός κι αν υποκινητής είναι κάποιο άλλο τζάκι! Μετά τις συνεχείς εξαγορές ποσοστών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις χορηγίες προς κάθε είδους gala που διοργανώνει η εγχώρια ελίτ, τις ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις εφημερίδες κ.λπ., λέτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να τολμήσει να αγγίξει τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη; Περί της συγκέντρωσης των επιχειρήσεων Topaz Holding και Tiger Chemicals ο λόγος.
> Manager εκ του ασφαλούς! Ποια «κλειστή παρέα βολεμένων» δεν θέλει την έκδοση λαϊκού ομολόγου; Μα οι τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις των πολιτών με επιτόκιο 1% για να αγοράζουν ομόλογα που τους αποδίδουν 7%.
>Θλιβεροί εκτελεστές ενός αποτρόπαιου εθνικού εγκλήματος! Από τη μια έδωσαν άφθονο χρόνο κερδοσκοπικού σορταρίσματος και από την άλλη ανέβαλαν τις όποιες κυρώσεις για τους σορτάκηδες, επιτρέποντας τη χειραγώγηση της αγοράς. Ποιοι ευθύνονται αφενός για την αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από Τ3 σε Τ10 και αφετέρου για το πάγωμα των κυρώσεων σε όσους πουλούσαν ανοιχτά; Ρητορικό είναι το ερώτημα, αφού όλοι γνωρίζουμε για «ποιον χτυπά η καμπάνα».
>Τριπλασιάστηκε η αξία των ακάλυπτων επιταγών μέσα σε μόλις ένα μήνα! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, τον Μάρτιο σφραγίστηκαν επιταγές συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 285% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
>Υπουργοί μαριονέτες που, αφού ολοκληρώσουν τις εντεταλμένες υπηρεσίες τους, δεν θα έχουν πού να κρυφτούν! Έχει γίνει έρευνα σχετικά με την καύση των σκουπιδιών XYTA για παραγωγή ηλεκτρισμού; Πόσο ακριβότερα αναμένεται να πληρώσει ο ελληνικός λαός το υποτιθέμενα καθαρό ρεύμα; Ποια επιχειρηματικά σχήματα επωφελούνται;
>Ψάχνονται για να μας την κάνουν! Με πρόσχημα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος FTSE είναι πιθανό να υποβαθμίσει την εγχώρια χρηματαγορά, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και στη συνέχεια σε κύμα φυγής των ξένων.
> Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φαρσοκωμωδία! Η ελληνική πατέντα των μεταχρονολογημένων επιταγών, τις οποίες εξέθρεψαν από κοινού επιχειρήσεις και τράπεζες, εξελίχθηκε σε ωρολογιακή βόμβα εν μέσω της διεθνούς κρίσης, γι’ αυτό και την τελευταία περίοδο γίνεται προσπάθεια μείωσης του αριθμού τους και περιορισμού της διάρκειας πίστωσης.
>Τέλος με τη μέθοδο της ανάλωσης κεφαλαίου, ως μέσο αποφυγής τεκμηρίου! Ο φορολογούμενος δεν μπορεί πλέον να επικαλεστεί εισοδήματα παρελθόντων ετών, ώστε να δικαιολογήσει τις αγορές του, καθώς αυτά θα χρησιμοποιούνται μόνο για την κάλυψη του ελάχιστου κόστους χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων του εκάστοτε έτους, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβει υποχρεωτικά δάνειο.
>Όμορφος κόσμος, πράσινα φτιαγμένος! Αληθεύει ότι ο Γενικός Επίτροπος αρμόδιος σχετικά με την έγκριση των τεράστιων κονδυλίων του υπουργείου Οικονομίας, διώκεται ποινικά για υπεξαίρεση και απάτη κατά συναυτουργία στη Lannet του ομίλου Λαναρά;
>Αναμένονται εξελίξεις, καθώς «το μεγάλο ψάρι τρώει πάντα το μικρό»! Η Attica Bank προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες και παρέχει ειδικά προνόμια στους νέους μηχανικούς, ενώ η Εθνική στους παλαιούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
>Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα της συνδιαλλαγής! Σύμφωνα με το άρθρο 61 του φορολογικού νομοσχεδίου, οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες οδικής βοήθειας και αυτές παρασχέθηκαν πριν από τη δημοσίευση του ν. 3492/2006, ΔΕΝ οφείλουν φόρο, ανεξάρτητα εάν είχαν εκδοθεί πράξεις επιβολής του. Εκτός βγαίνουν και τα ακίνητα των offshore που είναι κενά ή αποδεδειγμένα δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.
>Οι παραγωγοί, οι σπόνσορες και οι σκηνοθέτες είναι οι ίδιοι! Άντε πάλι με αυτές τις περιβόητες εξελίξεις στον νέο νόμο για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό, με τη διοίκηση της Βωβός, ως άλλο Γραφείο Τύπου του υπουργείου να αναφέρει ότι θα ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα, γεγονός που θα αποφέρει κέρδη ύψους 170 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.
>Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια μεταξύ των βασικών τους μετόχων, εξ ου και η νέα επίθεση της Cerberus & Partners κατά της MIG! Μεταξύ άλλων ερωτά: 1) Αν έχει γίνει εκτίμηση της Vivartia πριν από την εξαγορά της και 2) σε τι αποδόσεις προσδοκούσε η πρώτη από τη δεύτερη ούτως ώστε να δικαιολογείται ο υπερδιπλασιασμός του χρέους της;
>Έρμαια της κουτοπονηριάς του κράτους και της πλημμελούς άσκησης εποπτείας από το Δημόσιο! Eως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να περιμένουν οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ προκειμένου να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, καθώς οι κατά τα άλλα αρμοδίως εμπλεκόμενοι καθυστερούν τόσο, όσο χρειάζεται για να τους εντάξουν αναδρομικά στις καλύψεις των αποζημιώσεων του Επικουρικού Κεφαλαίου Ζωής, εξέλιξη που βρίσκει αντίθετο το σύνολο του κλάδου.
> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Χρωστούμενα εκατοντάδων εκατομμυρίων από τη μία, καθυστερήσεις στην προκήρυξη νέων έργων από την άλλη και στη μέση οι εταιρείες πληροφορικής, που βλέπουν ήδη τους προϋπολογισμούς τους για το τρέχον έτος να είναι αρνητικοί.
>Στη χώρα της ρεμούλας, της θεσμοθετημένης ατιμωρησίας, της ασύδοτης αγοράς, των απανταχού κερδοσκόπων! Λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑ έχανε 0,5%, για να κλείσει τελικά στο + 2,07%, καθώς οι ξένοι επενδυτές, μαθαίνοντας για την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς την Ευρώπη και το ΔΝΤ αρκετή ώρα προτού δημοσιοποιηθεί στους Έλληνες, αγόρασαν μαζικά μετοχές της Εθνικής στα χαμηλά του 12,95 για να τις πουλήσουν στα υψηλά του 13,65 ευρώ.
> Οι υπερκομματικές κολιγιές… καλά κρατούν! Είναι γεγονός ότι ο «πράσινος γενικός» της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων πήρε δίπλα του μία από τις «γαλάζιες» συνδικαλίστριες του πρώην ΣΔΟΕ, η οποία μέχρι πρότινος ήταν ιδιαιτέρα του βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Γ. Βρούτση;

δΜια συμπλήρωση σε σχόλιο που είχαμε στο προηγούμενο φύλλο. Ο μισθός του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και οι αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι συνολικά 700 ευρώ τον μήνα.

δ Κυρία υπουργέ μας, λίγη διαφάνεια και αντικειμενικότητα δεν βλάπτει… έτσι για τα μάτια! Κυρία Μπατζελή, αληθεύει ότι τοποθετήσατε διευθυντή στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος, πρόσωπο του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας;

δΑπό ό,τι φαίνεται, η βαριά μας βιομηχανία, ο τουρισμός, δεν λέει να ξεκολλήσει από τις παθογένειες του εγχώριου συστήματος! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την άρνηση άρσης του καμποτάζ στις κρουαζιέρες, που θα απέφερε στην εθνική οικονομία πρόσθετα έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ;

δΗ ώρα μηδέν για τη δημόσια περιουσία έφτασε, καθώς μαζί με τα ξερά (ζημιογόνοι οργανισμοί) αναμένεται να καούν και τα χλωρά (φιλέτα)! Με τυρί τον ΟΣΕ και τη Λάρκο, θα μπουν στη «φάκα του πράσινου σικ ξεπουλήματος» ο Διεθνής Αερολιμένας της
Αθήνας, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΠΑ. Πάντως η ανικανότητα των κυβερνήσεων και των διοικήσεων δεν μπορεί να μετατοπίζεται σε ευθύνες των εργαζομένων και της κοινωνίας που τελικά πληρώνουν τα ελλείμματα και τα χρέη.


Σχολιάστε εδώ