Τίναξε τη συναίνεση ο Παπανδρέου

Κι αυτό, ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα είχε απευθύνει έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «εθνική συστράτευση» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά για τους λόγους που άλλαξε θέση. Η μόνη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι ο κ. Παπανδρέου αναζητεί… εχθρούς για να αποπροσανατολίζει και να μεταθέτει τις δικές του ευθύνες για τις δραματικές εξελίξεις, στις οποίες οδήγησαν οι 6 μήνες της διακυβέρνησής του. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, στη Ρηγίλλης εξέφραζαν την οργή τους για την τακτική του πρωθυπουργού κι έκαναν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά που κινείται στα όρια της πολιτικής απρέπειας. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η άμεση και σκληρή απάντηση του ίδιου του κ. Σαμαρά, που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι». Επίσης, συνεργάτες του χαρακτήριζαν «γελοιότητες» τον ισχυρισμό του ότι την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ την επέβαλαν οι συντηρητικοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνομιλητής των οποίων είναι ο κ. Σαμαράς!
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς με δική του πρωτοβουλία την προηγούμενη ημέρα είχε συναντήσει τον κ. Παπανδρέου προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και είχε αποφύγει στη συνέχεια να ασκήσει κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Επιπλέον η Νέα Δημοκρατία, αν και έκρινε άδικο και αντιαναπτυξιακό το φορολογικό νομοσχέδιο, ψήφισε αρκετά από τα άρθρα που έκρινε σωστά, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που ως αντιπολίτευση δεν είχε συμφωνήσει σε καμιά νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
«Τους τελευταίους μήνες η Νέα Δημοκρατία, όποτε χρειάστηκε, έβαλε πλάτη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και αντί για ευχαριστώ, κάθε φορά εισπράττει ύβρεις και συκοφαντίες από τον πρωθυπουργό» ανέφεραν παράγοντες της Ρηγίλλης. «Προφανώς στον κ. Παπανδρέου δεν αρέσει η κριτική και επιχειρεί να επιβάλει σιωπητήριο στην αντιπολίτευση» πρόσθεταν. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατεί αγανάκτηση και οι συνεργάτες του τονίζουν ότι αφού ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί τη συναίνεση (την οποία, υποτίθεται, επιδιώκει) στο εξής θα έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή κριτική επί 24ωρου βάσεως και σε όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. «Συναίνεση τέλος» έλεγαν χαρακτηριστικά, αφού με την τελευταία «συκοφαντική επίθεση» ο κ. Παπανδρέου ξεπέρασε κάθε όριο, υπερβαίνοντας την «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει ο κ. Σαμαράς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κριτική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα εστιασθεί στους χειρισμούς της κυβέρνησης τους τελευταίους έξι μήνες, αποδίδοντας προσωπικά στον κ. Παπανδρέου την ευθύνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ. Θα επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία την αρνητική θέση που εξαρχής είχε διατυπώσει η ΝΔ, προειδοποιώντας για τα «ακόμη πιο σκληρά μέτρα» που θα έρθουν και τα οποία «δεν αντέχει ο λαός». Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους ως προς το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και δεν είναι λίγοι στη Νέα Δημοκρατία εκείνοι που προβλέπουν… κοινωνική έκρηξη από το φθινόπωρο και μετά.
Οι ανησυχίες της Ρηγίλλης πάντως δεν περιορίζονται στον χώρο της Οικονομίας, επεκτείνονται και στα εθνικά θέματα, καθώς τον επόμενο μήνα έρχεται στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τον υποδεχθεί… μετά βαΐων και κλάδων. Από διπλωματικούς κύκλους
έχουν φθάσει πληροφορίες για διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο και δεν προμηνύουν ευχάριστες εξελίξεις για τα εθνικά μας συμφέροντα. Για τον λόγο αυτό και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε στον κ. Παπανδρέου τις «κόκκινες γραμμές», καλώντας να μην τις υπερβεί. Κάθε άλλο όμως παρά τον καθησύχασε η απάντηση του πρωθυπουργού…


Σχολιάστε εδώ