Στους ξένους οργανισμούς παραδίδεται η οικονομική και κοινωνική μας πολιτική!

«Αν δεν ψηφιστεί η δέσμη των ρυθμίσεων που προωθείται για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στις 15 Μαΐου, δεν θα αξιολογηθεί θετικά η χώρα» είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος προς υπουργούς που ζήτησαν όλα τα μέτρα να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και με την επίτευξη ανάπτυξης να ακυρωθούν…
Ευρωπαϊκό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι οι πραγματικοί πια «κυβερνώντες», καθώς από αύριο κιόλας εκπρόσωποί τους ξεκινούν τις διαβουλεύσεις προετοιμασίας της προσφυγής για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι:
• Υπολογισμός της σύνταξης με βάση την τελευταία 5ετία (χωρίς να αποκλείεται και η καθιέρωση της δεκαετίας) θα εισαχθεί με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση. Η πρόταση αυτή αποδίδεται στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θεωρεί την ισχύ, άμεσα, της επίμαχης ρύθμισης ως μία από τις προϋποθέσεις για τη δυνατότητα δανειοδότησης της χώρας μας από τον «μηχανισμό στήριξης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η εξέλιξη αυτή, που προεξοφλείται ότι θα υλοποιηθεί καθώς το σύνολο του νομοσχεδίου θα φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ, θα έχει συνέπεια τη δραστική μείωση των συντάξεων, τις οποίες ήδη πλήττει το πάγωμα των αποδοχών, οι περικοπές επιδομάτων, δώρων κ.λπ. Εμπειρογνώμονες όπως οι κ. Σ. Ρομπόλης, Γ. Ρωμανιάς, Αλ. Μητρόπουλος υπολογίζουν ότι η μείωση των συντάξεων, μετά και τη νέα νομοθετική παρέμβαση, θα κυμανθεί από 20% έως 30%.
Και ενώ το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης είχε βασικό θέμα του τη συζήτηση των προτάσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Α. Λοβέρδου, Γ. Κουτρουμάνη, Ροβ. Σπυρόπουλου), τελικώς προβληματισμοί, ενστάσεις, ερωτήματα των μελών της κυβέρνησης «κόπασαν» όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την αποστολή επιστολής προς την ΕΕ και το ΔΝΤ για να καθορίσει επακριβώς τους όρους υπό τους οποίους οι χώρες της Ευρωζώνης θα κινηθούν, εφόσον ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης. Οι περισσότεροι υπουργοί «πάγωσαν», ενώ φαίνεται ότι η κίνηση του υπουργού Οικονομικών ήταν γνωστή σε στενό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Κάθε συζήτηση για τον νέο ασφαλιστικό νόμο ήταν προφανές ότι περίττευε, καθώς η διαμόρφωσή του μέχρι τη στιγμή της ψήφισης θα τελεί υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Θερμοί» υποστηρικτές των προτάσεων Λοβέρδου – Κουτρουμάνη εμφανίστηκαν οι υπουργοί Δημ. Ρέππας και Άννα Διαμαντοπούλου και βεβαίως ο αντιπρόεδρος Θόδ. Πάγκαλος. Διευκρινίσεις και επιφυλάξεις ως προς το τελικό ποσό των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας, που φαίνεται να είναι ο στόχος της νέας μεταρρύθμισης, εξέφρασαν οι κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, Π. Ευθυμίου, Λ. Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Από τη ΓΣΕΕ ο γραμματέας Τύπου – Δημοσίων Σχέσεων Στάθης Ανέστης σε δήλωσή του προειδοποιεί ότι «είναι αιτία πολέμου η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης» και επισημαίνει ότι το υπουργείο «κρατά στο σκοτάδι» τη συνδικαλιστική ηγεσία ως προς τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που προωθεί.
Ο γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ Γ. Μανώλης μας δηλώνει ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο συγκλήθηκε για να εγκρίνει τα μέτρα που μας επέβαλε το ΔΝΤ», ενώ ο γραμματέας Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ Δημ. Στρατούλης καταγγέλλει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του ΔΝΤ και καλεί σε εξέγερση εργαζόμενους, νεολαία και συνταξιούχους. «Κατακρεουργείται ό,τι είχε απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, που καλεί όλους τους εργαζόμενους να μετάσχουν στη 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απριλίου.


Σχολιάστε εδώ