Σε αναμμένα κάρβουνα…
ΑΝΗΣΥΧΗ… ηρεμία επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς αναμένουν τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα spreads κινούνται με καθοδική πορεία, αλλά διατηρούνται ακόμη σε πολύ υψηλές τιμές, σε σημείο που να καθιστούν απαγορευτικό τον δανεισμό από τις αγορές. Ο πρωθυπουργός επέβαλε «σιωπητήριο» στους υπουργούς μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω των αλλεπάλληλων και συνήθως αντικρουόμενων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για την οικονομία. Μιλώντας δε στη Βουλή, απηύθυνε έκκληση για «εθνική συστράτευση», αλλά συνάντησε την… ψυχρή υποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προειδοποιεί ότι «τίποτα δεν τελείωσε, είμαστε ακόμη στην αρχή» και επαναλαμβάνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές. Απαισιόδοξοι εμφανίζονται ωστόσο ξένοι αναλυτές, ορισμένοι από τους οποίους εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, άλλοι πάλι θεωρούν περίπου… δεδομένη τη χρεοκοπία μέσα στο 2011 ή το 2012. Ενώ, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και στο ΔΝΤ δηλώνουν έτοιμοι να τη δανείσουν την ώρα που στα κράτη της ευρωζώνης επικρατεί θολό τοπίο. Η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να μην ξεκαθαρίζει τη στάση της αν θα είναι από τις πρώτες που θα συνεισφέρουν στον μηχανισμό στήριξης.
Παλινωδίες
Η απόφαση του Γιουρογκρούπ που αποσαφήνισε τις διαδικασίες ενεργοποίησης του μηχανισμού ενίσχυσης και του όρους δανειοδότησης, προκάλεσε πρόσκαιρη, έστω, ανακούφιση στην κυβέρνηση, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται σε άλλο μήκος κύματος. Ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να ζητηθεί η λήψη και νέων μέτρων, τα οποία δεν αντέχει ο ελληνικός λαός. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τάχθηκε αντίθετος στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Η Αλ. Παπαρήγα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παζαρεύει τη «σφαγή των λαϊκών εισοδημάτων», ενώ ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για παλινωδίες και γκάφες που έφεραν τη χώρα στην πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο μεταξύ, τα μέτρα (φορολογικά, ασφαλιστικά κ.ά.) της κυβέρνησης εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις. Την εβδομάδα που πέρασε οι δικηγόροι πραγματοποίησαν τριήμερη απεργία και 48ωρη οι ιδιοκτήτες ταξί, η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει απεργία για τις 22 Απριλίου, ενώ σε απεργία προσανατολίζεται και η ΓΣΕΕ.
ΑΛΛΑΓΕΣ στον χώρο της εκπαίδευσης φέρνει το νομοσχέδιο της Άννας Διαμαντοπούλου, με πιο σημαντική την κατάργηση από φέτος της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παράλληλα και από το 2012 οι εκπαιδευτικοί θα διορίζονται μόνο μέσα από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ με τον νέο νόμο θεσπίζεται νέο καθεστώς στη λειτουργία των σχολείων. Για αποσπασματικά μέτρα έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία, επιφυλάξεις και διαφωνίες εξέφρασαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έντονα αντιδρούν και οι καθηγητές, με την ΟΛΜΕ να προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις στη διάρκεια των εξετάσεων.
ΤΑ… πάνω κάτω στο ασφαλιστικό σύστημα φέρνουν οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Κατ’ αρχάς και από το 2018 θα μειωθούν σημαντικά (20-30%) οι συντάξεις, ενώ αυξάνεται και ο χρόνος εργασίας. Καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις και προβλέπονται «ποινές» σε περιπτώσεις πρόωρης αποχώρησης από την εργασία.
Ευρήματα
ΡΑΓΔΑΙΕΣ οι εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας μετά τη σύλληψη έξι προσώπων που κατά την Αστυνομία είναι μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Κατά τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν αντίγραφα προκηρύξεων και άλλα σημαντικά ευρήματα, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπισθεί η γιάφκα με τον οπλισμό της οργάνωσης. Σε βάρος των έξι ασκήθηκαν διώξεις για τέσσερα κακουργήματα, κατηγορούνται μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία κ.ά. Ο Ν. Μαζιώτης και η σύντροφός του αρνήθηκαν να απολογηθούν, ενώ ένας τρίτος κατέθεσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Και οι τρεις προφυλακίσθηκαν. Κατά την Αντιτρομοκρατική, ο Ν. Μαζιώτης, ένας εκ των έξι, έχει επιτελικό ρόλο στον Επαναστατικό Αγώνα. Ο τελευταίος είναι «γνωστός» στις Αρχές από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ είχε συλληφθεί και καταδικασθεί για απόπειρα βομβιστικής ενέργειας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Επίκειται ρήξη
ΘΕΜΑ χρόνου είναι κατά τα φαινόμενα η… μεγάλη ρήξη στη Νέα Δημοκρατία. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αντ. Σαμαράς έβγαλε… κίτρινη κάρτα στην απούσα Ντ. Μπακογιάννη, εγκαλώντας τη για «συμπεριφορές πολιτικού εγωισμού που είναι απαράδεκτες για την παράταξη και απωθητικές για την κοινωνία». Την ίδια στιγμή παράγοντες της Ρηγίλλης συντηρούν κλίμα… διαγραφών και υποστηρίζουν ότι το επόμενο «φάλτσο» της κ. Μπακογιάννη θα είναι καθοριστικό. Λίγο πριν ή λίγο μετά το συνέδριο του Ιουνίου… Από το περιβάλλον της πρώην υπουργού κατηγορούν τον κ. Σαμαρά ότι προσπαθεί να ελέγξει τη Νέα Δημοκρατία και ότι με τις κινήσεις του τροφοδοτεί την εσωστρέφεια. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι προτάσεις της Ρηγίλλης για τις καταστατικές αλλαγές όπως π.χ. η μείωση του αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ο διορισμός του 50% των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου κ.ά. Συζητήσεις προκάλεσε και η αναφορά του Δ. Αβραμόπουλου περί αλλαγής ονόματος της Νέας Δημοκρατίας. Μιλώντας στη Λάρισα, ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε ότι όσοι «πλήγωσαν» την παράταξη δεν έχουν θέση σ’ αυτήν, είναι κομμένοι. Ωστόσο σχεδόν όλα τα στελέχη τα οποία «φωτογράφισε» έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν τους… αφορούν τα περί αυτοκάθαρσης!