Πάμε για καταστροφή, λένε κυβερνητικά στελέχη

Το κλίμα στην κυβέρνηση, και ιδιαίτερα όπως διαφάνηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, είναι εξαιρετικά βαρύ, κυρίως από τον φόβο που έχει διαχυθεί ότι θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις λόγω του «κουστουμιού» που θα μας κόψει το ΔΝΤ, καθώς και επειδή κανένας ακόμα δεν μπορεί να σταθμίσει το μέγεθος και τη βαρύτητα της εμπλοκής του ΔΝΤ σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων, ακόμα και στην πολιτική διακυβέρνησης.
«Μπαίνουμε σε μια άγνωστη περιοχή, σε μια σφαίρα αχαρτογράφητη και από πουθενά δεν υπάρχει έστω κι ένα σημάδι για το τι θα γίνει», έλεγε χαρακτηριστικά υπουργός αμέσως μετά το τέλος του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη. «Το μόνο που θέλω να ελπίζω από αυτήν τη βουτιά στην άγνωστη περιοχή είναι να μας φερθούν τα γεράκια του ΔΝΤ λίγο πιο ευγενικά απ’ ό,τι φέρθηκαν στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και όπου αλλού πάτησαν το πόδι τους». Σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε με έμφαση ότι «δυστυχώς έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν υπάρχουν καν περιθώρια διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ για πιο βελτιωμένους όρους
εμπλοκής του στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με αρκετούς από τους συμμετέχοντες, ο πρωθυπουργός, με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις στην ομιλία του, έκανε το βήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και την προσφυγή στο ΔΝΤ, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στο θέμα του δανεισμού της χώρας.
Κατά πληροφορίες, υπήρξαν αρκετές επιφυλάξεις και αντιδράσεις από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες εκδηλώθηκαν στα εξής μέτωπα:
• Στο θέμα της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης, με την επισήμανση ότι ουσιαστικά «ανοίγουμε την πόρτα σε μια μεγάλη περιπέτεια με δεκάδες χιλιάδες «θύματα» και κυρίως μπαίνουμε σε μια κατάσταση που στη χώρα θα κάνουν κουμάντο ξένοι και όχι η εκλεγμένη κυβέρνηση».
• Στη σκληρότητα των διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού, που ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης, τονίζοντας πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν θα πυροδοτήσουν απλώς δυσφορίες, αλλά θα προκαλέσουν απανωτές κοινωνικές εντάσεις, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε ότι, παρ’ όλη τη σκληρότητα των διατάξεών του, ενδέχεται να μην εγκριθεί από την ΕΕ, η οποία ζητά ακόμα πιο σκληρές και πιο
οδυνηρές ρυθμίσεις.
• Στην αναγκαιότητα πολλών από τις αλλαγές που προωθούνται, αλλά με την επισήμανση ότι δεν πρέπει να λησμονείται η κοινωνική διάσταση των προβλημάτων, ούτε το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Για την ώρα πάντως, κανένα στέλεχος ή υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να βγει και να πει τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις του δημοσίως. Κι αυτό αφενός μεν για να μην κατηγορηθεί ότι σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία «τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού», και αφετέρου γιατί κρατώντας στάση αναμονής θα «πλασαριστεί» καλύτερα την επόμενη μέρα, αν παραστεί τέτοια ανάγκη, αφού θα έχει δει και πού θα έχει καταλήξει η ιστορία. Επίσης, ενώ κάποια στελέχη έχουν εκφραστεί υπέρ της ενεργοποίησης του μηχανισμού υπό τις παρούσες συνθήκες, ωστόσο παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικά για την έκβαση του εγχειρήματος, γιατί όπως λένε η δομή και η λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος δεν είναι επαρκή και ικανά να στηρίξουν μια τέτοια πολιτική εκτάκτου ανάγκης και εκτάκτων συνθηκών.
Αυτό που τρομάζει ακόμα περισσότερο πολλούς υπουργούς είναι ότι γνωρίζουν ήδη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει και θα πιέσει ακόμα περισσότερο για πρόσθετες περικοπές στον δημόσιο τομέα, και κυρίως για «γενναίες περικοπές» και στον ιδιωτικό τομέα. «Είναι μια ζοφερή πραγματικότητα. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε με τις στρατιές των ανέργων που θα δημιουργηθούν», τόνιζε μέλος της κυβέρνησης. Πρόσθετε δε ότι «τα πράγματα θα γίνουν δυστυχώς ακόμα πιο τραγικά στον ιδιωτικό τομέα, που είναι ήδη αποδιαρθρωμένος και έχει χαμηλούς μισθούς. Πού θα πάμε τους μισθούς του κόσμου που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, στα 300-350, άντε 400 ευρώ;».
Έμπειρο και παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος επεσήμαινε πως και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η κατάσταση είναι «δραματική και αγχώδης», αφού οι βουλευτές μεταφέρουν ένα κακό κλίμα, ένα κλίμα δυσφορίας και απογοήτευσης από τον κόσμο, που είναι σε πλήρη αβεβαιότητα. «Στις συζητήσεις με τους συναδέλφους μου», επεσήμαινε το εν λόγω στέλεχος, «όλοι μιλάνε για μετέωρο βήμα της κυβέρνησης στο απόλυτο κενό».
Αυτό που επίσης αποτελεί «βραχνά» για υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη είναι το ότι και στο πολιτικό σκηνικό αρχίζει να διακρίνεται ένα κλίμα ρευστότητας. «Τα όσα γίνονται με την οικονομία, τα σκληρά μέτρα και ιδίως αυτά που ετοιμάζουν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι, θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, πάμε πιθανώς για καταστροφή. Πάμε για μεγάλη πολιτική κρίση που δεν θα είναι διαχειρίσιμη», δήλωσε επίσης μέλος της κυβέρνησης.
Άρον άρον στο σφυρί τα ασημικά
Στο μεταξύ, σε μια ύστατη προσπάθεια να «καλμάρει» το κλίμα στις αγορές η κυβέρνηση βγάζει για πούλημα τα «καλύτερα εναπομείναντα ασημικά» του ελληνικού κράτους, μεταξύ των οποίων και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Εντός της εβδομάδας συγκαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να επισπευστούν οι αποκρατικοποιήσεις, σε μια προσπάθεια να προλάβει η κυβέρνηση τις υποδείξεις (στην πραγματικότητα την επιβολή τους) από την τριμερή επιτροπή επιτήρησης. Στην πρώτη γραμμή ο ΟΣΕ, ο οποίος παράγει έλλειμμα 1 δισ. ετησίως. Στο σχέδιο προβλέπεται κατ’ αρχάς ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής του ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού προηγηθεί αναδιάρθρωσή της, και παράλληλη αξιοποίηση των ακινήτων του ΟΣΕ. Ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα «ασημικά», ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΟΠΑΠ, το υπόλοιπο ποσοστό του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», παραχώρηση μάνατζμεντ των περιφερειακών αεροδρομίων κ.ά.


Σχολιάστε εδώ