ΟΡΙΣΤΙΚΑ, ΚΑΘΕ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ

Tο σχέδιο θα προβλέπει κάθε νησί και δήμος. Δήμος θα είναι η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Κέρκυρα, η Κεφαλληνία κ.λπ., δήμος δηλαδή θα είναι κάθε νησί ανεξαρτήτως μεγέθους, π.χ. ο Άη Στράτης, η Ανάφη θα είναι δήμοι.
Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και σε όλο το Κίνημα η εκτίμηση είναι ότι δεν θα προκαλέσουν αντιδράσεις οι συνενώσεις.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών όλο αυτό τον καιρό στις συναντήσεις με βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους αλλά και ΝΕ του ΠΑΣΟΚ του κάθε νομού άκουγε προτάσεις και θελήσεις αλλά δεν άνοιξε σε καμιά στιγμή τα χαρτιά του.
Οι δήμοι
σε Αθήνα – Πειραιά
Σύμφωνα με απόλυτα τεκμηριωμένες πληροφορίες μας, οι συνενώσεις σε Αθήνα – Πειραιά θα είναι οι εξής:
Λυκόβρυση – Πεύκη, Χαλκηδόνα – Φιλαδέλφεια, Ψυχικό (Παλαιό και Νέο) – Φιλοθέη, Χολαργός – Παπάγου, Κηφισιά – Εκάλη – Ερυθραία, Μελίσσια – Πεντέλη (Παλαιά και Νέα), Ταύρος – Μοσχάτο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Υμηττός – Δάφνη. Όλοι οι υπόλοιποι δήμοι θα είναι όπως σήμερα.
Δηλαδή δήμοι όπως η Μεταμόρφωση, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, το Νέο Ηράκλειο που ακούγονται για συνενώσεις, θα παραμείνουν μόνοι τους.
Στην Περιφέρεια Πειραιά θα έχουμε τα ζευγάρια: Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Ρέντη, Αμπελάκια – Σαλαμίνα (πάει με το δεδομένο των νησιών που γίνονται ένας δήμος) και ίσως Τροιζηνία – Μέθανα, αν και υπάρχουν ισχυρές πιέσεις να μείνουν τα Μέθανα μόνα τους.
Το όριο θα τηρηθεί στις 25.000 κατοίκους. Οι δήμοι με πληθυσμό λιγότερο του αριθμού αυτού θα ενωθούν με άλλους.
Η είδηση για την περιοχή του Πειραιά είναι πως το Πέραμα και ο Κορυδαλλός θα παραμείνουν μόνοι τους.
Να σημειώσουμε ότι ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ έχει εκφράσει τη θέση να ενωθεί η Δραπετσώνα με τον Πειραιά και όχι με το Κερατσίνι, αλλά αυτό θεωρείται δύσκολο να γίνει καθώς υπάρχει όρος στον «Καλλικράτη» να μη γίνουν συνενώσεις δήμων που ανήκουν σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.
• Να σημειώσουμε ότι ο «Καλλικράτης» συζητήθηκε στο ΔΣ της ΕΝΑΕ.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το μη οριστικοποιημένο προσχέδιο για τον “Καλλικράτη”, όπως μας έχει δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, έχει πολλές γενικότητες και ασάφειες στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε θέσει με ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων μας: στους πόρους, τις αρμοδιότητες, τον δημοκρατικό προγραμματισμό, την πολιτική λειτουργία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά θα διορθωθούν. Αν δεν διορθωθούν, όχι μόνο δεν θα στηρίξουμε τον “Καλλικράτη”, αλλά και θα τον πολεμήσουμε».
Τέλος ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου καλεί τον νομάρχη Εύβοιας, τους δημάρχους της περιοχής, τις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ να αγωνιστούν για να είναι από την Εύβοια ο νέος αιρετός περιφερειάρχης Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά. τα αντικειμενικά στοιχεία της περιφέρειας ορίζουν ότι η Χαλκίδα αποτελεί, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής με 53.584 κατοίκους, ενώ ακολουθεί η Λαμία με 46.406 κατοίκους. Αντίστοιχα, σε επίπεδο νομού, η Εύβοια καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (35%), με επόμενη τη Βοιωτία, η οποία συμβάλλει στον πληθυσμό με 22%.
• Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» η Περιφέρεια Αττικής θα έχει 4 διαμερίσματα με επικεφαλής αντίστοιχους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι θα εκλεγούν μαζί με τον περιφερειάρχη. Τα 4 διαμερίσματα είναι: Πειραιώς, Αθηνών, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής. Υπάρχει πίεση από πολλούς φορείς να δημιουργηθεί και 5ο διαμέρισμα, ειδικά για τα νησιά, μια και είναι αδύνατον με το ισχύον σύστημα να έχουν καλά αποτελέσματα παραμένοντας στο Διαμέρισμα Πειραιώς.
Οι δυνατότητες που δίνει ο «Καλλικράτης» θα… εξανεμιστούν από τα νησιά λόγω απόστασης και τοπικών ιδιαιτεροτήτων, λένε αρμόδιοι φορείς, και θα μείνουν στο περιθώριο. Αν όμως γίνει Διαμέρισμα Νησιών, στην κυριολεξία θα αλλάξει τη μοίρα τους.
Αν είναι έτσι, γιατί δεν το ξανασκέφτονται οι αρμόδιοι;
Στις περιφέρειες
Όσον αφορά το θέμα των Περιφερειών, η γραμμή του ΠΑΣΟΚ είναι να επιλεγούν πολιτικά πρόσωπα εν ενεργεία, που να έχουν αναγνωρισιμότητα αλλά και καλή μαρτυρία σε όλη την περιοχή και όχι μόνο στον νομό τους.
Έτσι τον πρώτο λόγο να επιλεγούν έχουν οι βουλευτές, οι νυν περιφερειάρχες και κάποιοι πρώην βουλευτές που έχουν γενικότερη αποδοχή και έχουν συνδυάσει το όνομά τους με υπερτοπικές δράσεις.
Η επιλογή περιφερειαρχών θα γίνει από την επιτροπή της οποίας πρόεδρος είναι ο Θ. Τσούρας, μετά την ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» από τη Βουλή.


Σχολιάστε εδώ