Οι κρατικοί λειτουργοί και το κράτος πήραν μέρος στο… φαγοπότι της Ζήμενς!

Το κράτος και οι υψηλόβαθμοι λειτουργοί του (διοικητές οργανισμών, γενικοί διευθυντές κ.ά.) είναι εκείνοι που πήραν τη μερίδα του λέοντος από τις δωροδοκίες και τις μίζες της Ζήμενς για να παίρνει δουλειές με… καπέλο!
Αυτό είναι το συμπέρασμα από
όσα έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.
Οι εργασίες της Επιτροπής θα ολοκληρωθούν στις 17 Μαΐου και αμέσως μετά θα εκδοθεί και το πόρισμα.
Πάντως βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, που μετέχουν στην Επιτροπή, λένε πως οι ψηφοφόροι τους τους έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψιν να μη… διανοηθούν να πουν στο τέλος ότι δεν… έβγαλαν
άκρη για το ποιοι έφαγαν τα λεφτά! Και δεν θα δεχθούν σε καμία περίπτωση συγκάλυψη ή υπεκφυγές.
Οι μετέχοντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, έχουν ήδη αρχίσει να κατασταλάζουν σε πιθανές εκδοχές. Με βάση τις απόψεις τους αυτές έχουν χωριστεί σε τρεις τάσεις: Η μία πιστεύει πως θα πρέπει να παραπεμφθούν πρώην υπουργοί, ένθεν και ένθεν, των οποίων εμπλέκεται το
όνομα. Η δεύτερη θεωρεί ότι θα πρέπει να… πέσουν κάπως στα μαλακά, ενώ η τρίτη (ίσως η πιο ρεαλιστική) διερωτάται: Τι καθόμαστε και κουβεντιάζουμε; Αφού στο τέλος δεν θα γίνει τίποτε…
Οι βουλευτές πάντως που συγκροτούν την πρώτη τάση ευελπιστούν να δικαιωθούν καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης έχει αποδείξει πως θέλει να βγουν όλα στο φως, ενώ λέγεται ότι αυτήν τη γραμμή έχει πάρει και από το Μαξίμου, ενώ ίδια είναι και η θέση του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τους βουλευτές του-μέλη της Εξεταστικής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι βουλευτές Θ. Παφίλης (ΚΚΕ), Ν. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ) που μετέχουν στην Επιτροπή.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ, του κλίματος Μητσοτάκη, μόλις πέφτει το όνομά του μπαίνουν μπροστά για… προστασία.
Εξάλλου την ερχόμενη Τετάρτη θα κληθεί να καταθέσει ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ την άλλη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Θα εξεταστούν επίσης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρώην υπουργός του
ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής (όπως το
έχουν ζητήσει οι ίδιοι), καθώς και όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί υπεύθυνοι για τον ΟΤΕ και τις μεταφορές και οι υπουργοί Δημοσίας Τάξεως και Άμυνας που ήταν υπεύθυνοι για το C4I, δηλαδή Λιάπης, Βουλγαράκης, Βερελής κ.ά.
Κατά τ’ άλλα οι βουλευτές της ΝΔ κατήγγειλαν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού, την εμμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξέταση, επί δύο εβδομάδες, μαρτύρων που σχετίζονται με την παραλαβή του συστήματος των Ολυμπιακών Αγώνων C4I και την επίθεση που εξαπέλυσε το κυβερνών κόμμα κατά της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επειδή απέρριψε την πρόταση Καστανίδη να τεθεί σε αργία ο ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της επιτροπής, Π. Ρήγας και Β. Τσόνογλου μιλούσαν αντιθέτως για δημιουργία κλίματος τεχνητής πόλωσης, με σκοπό την αναζήτηση άλλοθι εν όψει ισχυρών ενδείξεων για μη παραγεγραμμένες ευθύνες υπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ.
Για το Βατοπέδι
Συνεχίζονται εξάλλου και οι εργασίες της άλλης Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Το κλίμα την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε η κατάθεση του τέως νομικού συμβούλου του υπουργού
Αγροτικής Ανάπτυξης και κατηγορουμένου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου Χρ. Μπότσιου στην ειδική ανακρίτρια Ειρ. Καλού, που επέρριπτε ευθύνες φωτογραφίζοντας τον τέως υπουργό Ευ. Μπασιάκο, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου, ενδεχομένως και τον Θ. Ρουσόπουλο, αλλά και τη συμβολαιογράφο Αικ. Πελέκη-Βουλγαράκη.
Έτσι, από τις 27 Απριλίου και μετά, την πόρτα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου θα περάσουν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυς και Απ. Φωτιάδης, της ΝΔ Ευ. Μπασιάκος, Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Σ. Τσιτουρίδης, Γ. Βουλγαράκης, Αντ. Μπέζας, Γ. Αλογοσκούφης και Θ. Ρουσόπουλος. Θα κληθεί επίσης να καταθέσει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου, ο οποίος δεν είχε καταθέσει την προηγούμενη φορά.
Η ΝΔ ζητά να κληθεί και ο νυν
υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με το σκεπτικό ότι είχε συναντήσει τον επιχειρηματία Πάπιστα που εμπλεκόταν στην υπόθεση, αλλά και επειδή ως υπουργός Οικονομικών ανέστειλε την εφαρμογή της
απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κάτι που αρνείται σθεναρά το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ