Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Τα αμιαντούχα υλικά του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ συνεχίζουν να απειλούν την υγεία των πολιτών, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και ζητά τον καθαρισμό του χώρου με ευθύνη της Πολιτείας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η παρατεινόμενη παραμονή των αμιαντούχων υλικών του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ στο Δρέπανο εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, αφού τα θραύσματα αμιάντου που έχουν περικυκλώσει την έκταση μεταφέρουν, κάθε φορά που φυσάει, τις καρκινογόνες ίνες σε όλες τις γύρω περιοχές. Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες του χώρου (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Όμιλος Εταιρειών Αντζουλάτος) δεν έχουν καν υποβάλει μέχρι σήμερα την απαιτούμενη μελέτη εξυγίανσης όπως έχουν υποχρέωση.
>Αγανάκτηση εκφράζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στα προγράμματα Stage, καθώς οι προσλήψεις με συμβάσεις μαθητείας συνεχίζονται, με την ονομασία «προεργασία» πλέον, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις προεκλογικές δηλώσεις περί «κατάργησης των Stage» αλλά και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου, που διατηρούνται με άλλη ονομασία και μορφή, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
>Σε διαμαρτυρίες πολιτών ότι λογοκρίθηκαν τα μηνύματά τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα της παραχώρησης ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες, παρότι δεν είχαν υβριστικούς ή ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, αναφέρεται ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος. Ερωτά τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκαν τα μηνύματα, πόσα μηνύματα απορρίφθηκαν και ζητά να του χορηγηθεί το περιεχόμενό τους.
>Για την καθυστέρηση της καταβολής της εφάπαξ παροχής προς τους συνταξιούχους-δικαιούχους του ΤΠΔΥ ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης. Σημειώνει ότι ο μέσος χρόνος αναμονής είναι τουλάχιστον δύο χρόνια και μέχρι τότε κανείς δεν ενημερώνει τους δικαιούχους για το ακριβές χρηματικό ποσό που δικαιούται, τον χρόνο που θα έπρεπε να τους έχει καταβληθεί αλλά και το πότε τελικά θα το λάβουν. Η καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των ασφαλισμένων αφού αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
>Το κλείσιμο του ΤΕΙ Σπάρτης λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού, με αποτέλεσμα 550 σπουδαστές να μην μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Χαρακτηρίζει απαράδεκτο να κλείνει το ΤΕΙ Σπάρτης επειδή το υπουργείο αδιαφορεί προκλητικά και δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας υπάλληλος ο οποίος να ανοίγει τις πόρτες του κτιρίου, και ζητά να ανανεωθούν οι συμβάσεις των τριών εργαζομένων, οι οποίες έληξαν στις 31 Μαρτίου, και να προσληφθεί μόνιμο διοικητικό προσωπικό.
>Τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών στην 4η Πολεοδομική Ενότητα του Δήμου Νέας Μάκρης ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Όπως αναφέρει, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα έξι χρόνια έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο, έχει καθυστερήσει την ανάπτυξη της περιοχής και έχει στερήσει θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στον δήμο, ωφελώντας τόσο τους κατοίκους όσο και τη χώρα.
>Το δικαίωμα στην ιεραρχική άνοδο των υπηρετούντων στη δημόσια διοίκηση με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπερασπίζεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας. Θεωρεί ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου δημιουργεί προβλήματα και στρεβλώσεις στη δομή και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και επιτείνει την ατμόσφαιρα της ανισότητας, και ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρέπει να πάψουν να αποτελούν προσωπικό δεύτερης κατηγορίας και να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία απλώς και μόνο ως επικουρικοί.
>Για το έργο με τίτλο «Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων από εγκαταστάσεις στον τομέα της Υγείας», το οποίο υλοποιήθηκε, υποτίθεται, με χρηματοδότηση από το Μέτρο «Τεχνική Βοήθεια» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» του Γ΄ ΚΠΣ, ερωτούν την υπουργό Περιβάλλοντος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, Γρηγόρης Ψαριανός και Θανάσης Λεβέντης. Υπενθυμίζουν την προηγούμενη σχετική τους ερώτηση πριν από έναν χρόνο και την απάντηση που έλαβαν, στις 3/4/2009, από τους τότε ιθύνοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι το έργο επρόκειτο «να παραληφθεί εντός των προσεχών ημερών προς αξιολόγηση». Σε ποιους είχε ανατεθεί λοιπόν το εν λόγω έργο και τι συμπεράσματα βγήκαν από την υλοποίησή του;
> Τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάτμου, το οποίο παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός. Αναφέρει ότι η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί είναι απούσα, με αποτέλεσμα συχνές διακομιδές που μεγαλώνουν το κόστος και την ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ η κατάσταση στον τομέα υπηρεσιών υγείας εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και δυσφημεί την εικόνα της Πάτμου ως σημαντικού τουριστικού προορισμού παγκοσμίως.


Σχολιάστε εδώ