Κάλπες σήμερα σε όλη την Ελλάδα

Η ΟΝΝΕΔ σήμερα αλλάζει σελίδα, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της εκλέγει τον πρόεδρό της από τη βάση. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε πολλές τελευταίες κινήσεις υποψηφίων, με ανοιχτές συγκεντρώσεις σε σχολές, πάρτι υποστηρικτών στις μεγάλες πόλεις, αρκετή διαφήμιση στο διαδίκτυο και πραγματικά αναρίθμητα τηλεφωνήματα κινητοποίησης, πίεσης και επιρροής, αλλά και ορισμένες τηλεφωνικές κυρίως προβοκάτσιες. Ωστόσο το σκηνικό άλλαξε πλήρως την Πέμπτη, καθώς απέσυρε την υποψηφιότητά του ο τρίτος εκ των υποψηφίων, ο Βασίλης Αξιώτης. Με την ανακοίνωσή του κατήγγειλε το κλίμα που καλλιέργησαν οι άλλοι δύο υποψήφιοι και απέσυρε την υποψηφιότητά του για να μην οδηγηθεί η διαδικασία σε έναν καταστροφικό, από την πόλωση, δεύτερο γύρο και για να μην υπονομευθεί η προσπάθεια της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές που ακολουθούν (περισσότερα αναφέρουμε παρακάτω). Στις κάλπες λοιπόν, σήμερα, θα βρίσκονται ψηφοδέλτια μόνο του Κώστα Χατζή και του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ένας εκ των οποίων, νωρίτερα ή αργότερα το βράδυ, θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, θα υπάρξουν 161 εκλογικά τμήματα, με 207 κάλπες και 335 υπολογιστές, για την ΟΝΝΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές, 65 θα είναι στην Αθήνα και 20 στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται και ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων.
Το ουσιαστικό προφίλ
των υποψηφίων
Ο Κώστας Χατζής, εξαιρετικά μαχητικός και έντονος στις εκφράσεις του, δεν προέβαλλε το προφίλ του «λαοπρόβλητου» ηγέτη, αλλά προσπαθούσε να μιλήσει ως ίσος προς ίσο με τους απλούς ΟΝΝΕΔίτες, και έκανε εκατοντάδες συζητήσεις σε «πηγαδάκια» με κάθε παιδί της γαλάζιας νεολαίας για ιδέες και προτάσεις. Έδωσε βάρος σε κεντρικά πολιτικά θέματα και όχι σε αμιγώς ΟΝΝΕΔίτικα. Ωστόσο δεν απέφυγε πολλές φορές να δίνει νουθεσίες. Πάντως προσπάθησε, αρκετά επιτυχημένα, να χαρακτηριστεί «παιδί της βάσης» και «ένας από τους απλούς ΟΝΝΕΔίτες», κάτι που είναι και το πραγματικό του προφίλ. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, από την άλλη πλευρά, αν και χαμηλών τόνων και οργανωτικός αστέρας, προέβαλλε ένα προφίλ ηγέτη της αλλαγής, που καλωσόριζε τις δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούσε δομές για να αναπτύσσουν την άποψή τους. Στόχευσε στο να προσδιορίσει το περιεχόμενο της αλλαγής για την ΟΝΝΕΔ και να περιγράψει τη λειτουργία της από αύριο. Χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς, προσπάθησε στον λόγο του να μείνει ουσιαστικός. Θα δούμε σήμερα ποια στρατηγική απέδωσε περισσότερο. Πάντως οι αλληλοκατηγορίες περί μηχανισμών και λάσπης είναι πασιφανές ότι είχαν βάση και για τις δύο πλευρές. Μηχανισμοί έχουν και οι δύο υποψήφιοι, ενώ ο μόνος που δεν είχε ουσιαστικό κομματικό μηχανισμό στήριξης (Βασίλης Αξιώτης) ήδη αποχώρησε. Και φυσικά βρέθηκαν πολλοί πρόθυμοι να μεταφέρουν και να αναπαραγάγουν, κυρίως διαδικτυακά, λάσπη και κατηγορίες, που ξέφυγαν πολύ από το μέτρο. Όλα αυτά θα κληθεί όποιος νικήσει να τα διαχειριστεί.
Νέο σκηνικό
με αποχώρηση Αξιώτη
Η απήχηση της υποψηφιότητας Αξιώτη διευρύνθηκε πολύ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο ο ίδιος και η Κίνηση Ανανέωσης που εκπροσωπούσε φιλοδοξούσαν να καταφέρουν περισσότερα. Ήλπιζαν ότι είχαν τον χρόνο αλλά τελικά δεν κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο που είχαν βάλει. Ήλπιζαν εξαρχής ότι θα έκαναν την ανατροπή, με την αυξημένη συμμετοχή λόγω ανοιχτών διαδικασιών, αλλά δεν φαίνεται τελικά να προσέρχεται σήμερα στις κάλπες πολύς κόσμος εκτός ΟΝΝΕΔ. Εκτίμησαν ότι δεν περνούν στον δεύτερο γύρο και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν. Δεν θέλησαν να δημιουργήσουν στο κόμμα θέμα με την παράταση της αγωνίας και των αντεγκλήσεων για μία ακόμη εβδομάδα. Επιμένουν στην αυστηρή ουδετερότητα απέναντι στους άλλους δύο υποψηφίους και τονίζουν ότι δεν θα υποστηρίξουν επίσημα κανέναν. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών που ξεκίνησαν μαζί με τον Βασίλη Αξιώτη θα ψηφίσει Κώστα Χατζή, καθώς προέρχεται από τον ίδιο πόλο της ΟΝΝΕΔ (πρώην ομάδα Παπανικολάου), ενώ με πολλούς υποστηρικτές του Παπαμιμίκου ήταν σε κόντρα σε επίπεδο ΔΑΠ.
Ωστόσο έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι τελευταία η πλευρά Αξιώτη είχε συναντίληψη επί πολιτικών θέσεων και διαδικασιών με την πλευρά Παπαμιμίκου, ενώ έχει χαρακτηρίσει με βαριές εκφράσεις τόσο τον Κώστα Χατζή όσο και υποστηρικτές του στη ΝΔ (π.χ. Μιχαλολιάκο). Είναι αρκετά πιθανό πολλοί υποστηρικτές Αξιώτη, επειδή δεν θέλουν ούτε Χατζή ούτε Παπαμιμίκο, και γι’ αυτό δημιούργησαν την «εναλλακτική» υποψηφιότητα Αξιώτη, να μην πάνε καν στις κάλπες σήμερα. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο αποχωρήσας στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ του Μαρτίου υποψήφιος Κώστας Ιωάννου, ο οποίος στήριζε επίσημα τον Βασίλη Αξιώτη, με τις μικρές αλλά αφοσιωμένες δυνάμεις του, ανακοίνωσε ότι στηρίζει Ανδρέα Παπαμιμίκο. Η αποχώρηση Αξιώτη άλλαξε πλήρως το σκηνικό των εκλογών και έγινε αφορμή για διαρροή πολλών φημών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βασίλης Αξιώτης και η ομάδα του έπεισαν για την ποιότητα του αγώνα τους αλλά και για τις αυριανές προοπτικές τους στην ΟΝΝΕΔ και ευρύτερα.
Νέα εποχή και στη ΝΔ
Οι εκλογές στην ΟΝΝΕΔ και οι υπόλοιπες εξελίξεις στη γαλάζια νεολαία δεν είναι οι μοναδικές που δείχνουν μια νέα στρατηγική της ΝΔ προς τη νέα γενιά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, απ’ όσα ακούμε, υπάρχουν ήδη πολλά στελέχη 30-40 ετών που επανδρώνουν ήδη τις Γραμματείες του κόμματος.
Ακόμη, εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για το αύριο της ΝΔ είναι η πρόβλεψη που υπερψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, ύστερα από πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, για ποσόστωση σε όλα τα όργανα για τους νέους κάτω των 35 ετών, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ανανέωση προσώπων σε κάθε εκλογή. Στο περιθώριο της συνεδρίασης αξίζει να αναφερθεί ότι συζητήθηκε από πολλούς το ζήτημα της μείωσης του ορίου ηλικίας για την ΟΝΝΕΔ, προκειμένου να ανανεώνεται πιο γρήγορα και αποδοτικά το στελεχικό δυναμικό της ΝΔ.
Ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε με τις παρατηρήσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σε όλα τα επίπεδα (κόμματος και νεολαίας) η πιθανότητα καταστατικής αλλαγής σε αυτό το σημείο.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Γραμματεία Προγράμματος της ΝΔ, με εντολή του προέδρου της ΝΔ ύστερα από επιμονή νεαρών φίλων και συνεργατών, να υπάρξει ξεχωριστό κομμάτι στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του κόμματος για τη νεολαία.
Ήδη στην ειδική ιστοσελίδα της Γραμματείας Προγράμματος θα βρείτε το πεδίο «νεολαία», όπου μπορείτε να καταθέσετε τις προτάσεις σας για το ειδικό αυτό μέρος του προγράμματος της ΝΔ.

***

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ευρωβουλευτή, προέδρου ΟΝΝΕΔ

Οι νέοι μπροστά στα σταυροδρόμια

Λένε ότι η ηθική αποκτά σημασία μόνον όταν αναμετράσαι με το εμπόδιο. Αυτό πιστεύουμε και στην ΟΝΝΕΔ. Η ηθική μόνον τότε αποκτά σημασία, απέναντι στις δυσκολίες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ιδεολογία: Έχει σημασία μόνον όταν αναμετράσαι με το εμπόδιο, όταν βρίσκεσαι στο κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξεις τον έναν ή τον άλλον δρόμο. Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, η ΟΝΝΕΔ βρέθηκε πολλές φορές σ’ αυτά τα δύσκολα σταυροδρόμια, όπου αναμετράται κανείς με την ηθική, με την ιδεολογία, με τις αρχές του. Στα σταυροδρόμια αυτά πήραμε πάντα τον δρόμο τον δύσκολο, τον ανηφορικό, τον σωστό: Δεν υποκύψαμε, δεν συμβιβαστήκαμε. Αντίθετα, δώσαμε
από την ψυχή μας και πήραμε πίσω την ηθική ικανοποίηση ότι είχαμε εκτελέσει σωστά το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα, στην παράταξη και στην Οργάνωση.
Στα κρίσιμα αυτά σταυροδρόμια της ζωής μας δεν πήραμε τον εύκολο δρόμο. Συγκρουστήκαμε με πείσμα για αρχές, αξίες και ιδανικά, για Δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνικό φιλελευθερισμό, για ισότητα, κράτος δικαίου και ισονομία, για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία.
Είναι αυτές οι αρχές πάνω στις οποίες εδραίωσε την παράταξή μας ο ιδρυτής της, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν παρασυρθήκαμε. Δεν ζαλιστήκαμε από τις διάφορες σειρήνες, που εμφανίζονται στα σκοτεινά στενά της ζωής και της πολιτικής. Γι’ αυτό και το όνομά μας είναι τίτλος τιμής, φορέας μιας βαριάς και μεγάλης παράδοσης.
Τώρα πια η Οργάνωσή μας βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κρίσιμο σταυροδρόμι, που αφορά τη συνέχειά της. Κι η συμβουλή ημών των παλαιοτέρων είναι
απλή: Θα πρέπει και πάλι να ακολουθήσουμε τον δύσκολο δρόμο της ασυμβίβαστης και αυτόνομης πορείας, μένοντας πιστοί στις αρχές και την ιδεολογία μας. Το χρωστάμε στη μεγάλη παράδοση και την ιστορία αυτής της Οργάνωσης. Το χρωστάμε όμως και στο μέλλον του τόπου. Δεν είναι μόνον θέμα συμβολισμού, είναι πρωτίστως θέμα ουσίας.
Οι αναμνήσεις, οι χαρές, οι λύπες, αυτά που ζήσαμε, η στάση μας για τη ζωή, θα με ακολουθούν και θα με συντροφεύουν για πάντα. Όπως και όλα αυτά που πετύχαμε. Η αύξηση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής νέων ανθρώπων στους κοινούς αγώνες για ένα καλύτερο αύριο. Η «έκρηξη» συμμετοχής στα φεστιβάλ, τις συνδιασκέψεις σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε δράση μας. Οι συνεχείς μεγάλες νίκες στις φοιτητικές εκλογές. Η πρωτοπορία σε κάθε μεγάλη αναμέτρηση της Νέας Δημοκρατίας. Η δημιουργία και θεσμοθέτηση των αιρετών Τοπικών Συμβουλίων
Νέων. Η επιμόρφωση νέων στελεχών. Οι επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο. Οι νέες ιδέες και προτάσεις. Οι καινοτομίες, όπως το διαδικτυακό ραδιόφωνο, το περιοδικό «Nuevo», τα νέα γραφεία. Η συνεχής, αδιάλειπτη και ανοικτή λειτουργία των οργάνων.
Και πολλά άλλα ακόμα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι και εμείς που αποχωρούμε –επειδή μεγαλώσαμε, όπως άλλωστε συνέβη και με τις προηγούμενες γενιές– με το μυαλό μας και με την καρδιά μας θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα εδώ. Όλοι μαζί αποτελούμε τη μεγάλη αλυσίδα της ΟΝΝΕΔ, το πριν, το σήμερα και το μετά. Όλους εμάς η ΟΝΝΕΔ μας χαρακτηρίζει. Είναι αυτό που έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης πως «…ό,τι σώσεις μες στην αστραπή,
καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει…».

***

Ώρα για ουσία, όχι για συμβολισμούς

Του
ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗ
αντιπροέδρου Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας

Είναι ενθαρρυντικό που οι συμμετοχικές διαδικασίες αναπτύσσονται στις πολιτικές νεολαίες. Τον δρόμο που χάραξαν κάποιοι ρομαντικοί πριν από 15 χρόνια, βαδίζουν πλέον δυναμικά οι δύο μεγαλύτερες κομματικές νεολαίες. Με την εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και οργάνων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες, και την αντίστοιχη εκλογή προέδρου της ΝΔ και τη σημερινή τής ΟΝΝΕΔ, αυξάνεται η συμμετοχή των νέων στην πολιτική διαδικασία. Όμως το βήμα αυτό σήμερα δεν είναι πλέον αρκετό.
Επίσης, είναι ενθαρρυντικό για τη νεολαία το ότι λαμβάνονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις κάποια επιμέρους μέτρα που τη βοηθούν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, καθιερώνει αφορολόγητο για νέους επιχειρηματίες κάτω των 35 ετών, ενώ ακούμε ότι προτείνει δικαίωμα εκλέγεσθαι από 18 ετών στο σχέδιο «Καλλικράτης». Αντίστοιχα, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε θεσμοθετήσει τα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Όμως τα βήματα αυτά σήμερα δεν είναι πλέον αρκετά.
Οι νέοι σήμερα έχουν άμεσα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Η ανεργία, η έλλειψη αυτονομίας, τα μικρά εισοδήματα, η εργασιακή ανασφάλεια, η έλλειψη προτύπων και η έλλειψη ποιότητας στην Παιδεία υποσκάπτουν το παρόν και το μέλλον μας. Οι νέοι παραμένουν ακόμη, 35 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, χωρίς ουσιαστικό λόγο σε όσα τους αφορούν.
Επιπλέον, οι πολιτικοί της χώρας δεν ασχολούνται με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πολιτικών τους. Αρνούνται πεισματικά να νομοθετήσουν για τα δικαιώματα των νέων και για μια εθνική, δεσμευτική πολιτική για τη νέα γενιά. Αρνούνται να καθιερώσουν μελέτη επιπτώσεων των μέτρων και των νομοθετημάτων στους νέους και τις επερχόμενες γενιές. Αναγγέλλουν ότι προσπαθούν να λύσουν μεγάλα προβλήματα όπως το δημόσιο χρέος και το ασφαλιστικό, αλλά δεν λαμβάνουν ποτέ υπ’ όψιν, σε όσα προτείνουν, αυτά που θα πληρώσουν οι σημερινοί 15άρηδες, 25άρηδες ή 35άρηδες σε 20, 30 ή 40 χρόνια.
Ήρθε η ώρα αυτή η εικόνα να αλλάξει. Ας δούμε την κρίση ως ευκαιρία, τουλάχιστον γι’ αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος αλλά με ευεργετικές επιπτώσεις. Ήρθε η ώρα των μεγάλων αλλαγών, διότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας αλλά και του πολιτικού συστήματος που ζήσαμε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Τα κόμματα και η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών που ευαγγελίζονται, οφείλουν να αναλάβουν όχι μόνο δεσμεύσεις αλλά και πρωτοβουλία νομοθέτησης ενός κοινωνικού συμβολαίου με τους νέους και τις επόμενες γενιές, μιας εθνικής πολιτικής για τη νεολαία, ενός εθνικού συμφώνου για τη νέα γενιά. Ειδάλλως φοβάμαι ότι, με κάποια τυχαία ή μη αναμενόμενη αφορμή, θα βρουν τους νέους μπροστά τους στην επόμενη στροφή. Και θα πέσουν πάλι από τα σύννεφα…

***

Έντονη πράσινη κινητικότητα
Σε ΠΑΣΠ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ παρατηρούμε, όπως σας γράφαμε, έντονη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Για την ΠΑΣΠ είναι φυσιολογικό, καθώς έρχονται οι φοιτητικές εκλογές. Αυτό που δεν είναι σύνηθες είναι η οξεία επίθεση που εξαπέλυσε σε ΔΑΠ και ΠΚΣ για το θέμα του ορισμού ημερομηνίας εκλογών. Η ΠΑΣΠ θεωρεί ότι οι δύο παρατάξεις χρησιμοποιούν ως άλλοθι τις εσωκομματικές τους διαδικασίες (ΟΝΝΕΔ σήμερα και ΚΝΕ
7-9 Μάη) ώστε να οδηγήσουν τις φοιτητικές εκλογές στις 19 Μαΐου. Σύμφωνα με τους πράσινους φοιτητές, αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένη συμμετοχή, καθώς ξεκινούν οι εξεταστικές περίοδοι – και οι εκδρομές, αλλά αυτό δεν το λένε… Από την πλευρά των αντιπάλων τους λένε ότι η ΠΑΣΠ επιθυμεί γρήγορα εκλογές για να μην πληρώσει τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις της κυβερνητικής πολιτικής στην κοινωνία, που ολοένα αυξάνονται. Παράλληλα, σημαντικό ζήτημα υπόγειας κινητικότητας και συζητήσεων είναι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, των κολεγίων και τα σχετικά, όπου προσπαθούν να προβάλουν το έργο της κυβέρνησης χωρίς να κατηγορηθούν ότι αλλάζουν παλαιότερες θέσεις τους. Επίσης κινητικότητα έχουμε και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να μπείτε στην ιστοσελίδα τους και να διαβάσετε την πρόταση που κάνουν για τον «Καλλικράτη». Θα ετοιμάσουμε κι εμείς ρεπορτάζ για την επόμενη εβδομάδα.

Στημένο παιχνίδι;
Τον τελευταίο μήνα υπήρξε ένα κύμα ενθουσιασμού στην Ελλάδα για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας. Σας είχαμε γράψει σχετικά και την προηγούμενη εβδομάδα και παλαιότερα. Ήταν η πρώτη φορά που δύο ελληνικές πόλεις είχαν θέσει υποψηφιότητα και έφτασαν στην τελική τριάδα. Μάλιστα η πρόταση του Βύρωνα ακούσαμε ότι ήταν μακράν μπροστά στην πρώτη φάση της επιλογής και στην τεχνική αξιολόγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ είχε φροντίσει να έχει ευρεία στήριξη από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. Από την άλλη πλευρά, η πρόταση του Ηρακλείου Κρήτης, αν και όχι τόσο καλή ως περιεχόμενο, ήταν ουσιαστική και ταυτόχρονα είχε την υποστήριξη πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, με έμφαση στην πολιτική στήριξη. Τελικώς όμως, ως χώρα, χάσαμε! Τι έγινε; Οι Πορτογάλοι
ήταν πολύ μπροστά από εμάς στα θέματα επιρροής! Επειδή ανησύχησαν από την αξιολόγηση της πρώτης φάσης, που έφερνε μπροστά τον Βύρωνα, έβαλαν λυτούς και δεμένους για να αλλάξουν την εικόνα. Βελτίωσαν την πρότασή τους, ευρωβουλευτές και παράγοντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο πίεσαν, μέχρι και ο ίδιος ο Μπαρόζο «ενδιαφέρθηκε».
Και οι κριτές, που έχουν «σχέσεις» με τα ευρωπαϊκά όργανα, λύγισαν. Ακούμε ότι ακόμη κι αν παρουσιάζαμε για πρώτη φορά εξωγήινους νέους να παίζουν σε μουσικό φεστιβάλ, δεν θα καταφέρναμε να κερδίσουμε τους Πορτογάλους.
Αποτέλεσμα; Ελλάς – Πορτογαλία:
0-1. Σαν να πήραν ρεβάνς για το 2004 μας λένε ότι έκαναν ορισμένοι Πορτογάλοι νεολαίοι στις Βρυξέλλες. Σημειώνουμε ότι η επίσημη απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά οι πληροφορίες μας προέρχονται από τα παρασκήνια των Βρυξελλών και είναι έγκυρες. Δυστυχώς δεν αρέσουμε αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη, ακόμη και στον χώρο της νεολαίας, ειδικά όταν έχουμε διασπασμένες δυνάμεις.

Ένα μάθημα για όλους
Στις 20 Απριλίου 2010, μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ολόκληρο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο κοινό μάθημα. Το θέμα του θα είναι ένα μάθημα για όλους: 75 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο γιατί οι κυβερνήσεις μας δεν κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί.
Για έβδομη συνεχή χρονιά, η ActionAid συντονίζει την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, όπου σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα συμμετέχουν σε μαθήματα και δράσεις για μία εβδομάδα κάθε Απρίλη. Το 2009, συνολικά 14 εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος στην εκστρατεία με τίτλο «Ανοιχτά Βιβλία».
Στην Ελλάδα περισσότεροι από 12.000 μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες συμμετείχαν μαθαίνοντας, δημιουργώντας και στέλνοντας μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση. Φέτος, η δράση εστιάζεται στο 1GOAL: Ένα μάθημα για όλους. Πρόκειται για ένα κοινό παγκόσμιο μάθημα, διάρκειας 30 λεπτών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο την ίδια μέρα (20 Απριλίου 2010). Το μάθημα θα γίνει στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας 1GOAL:
Εκπαίδευση για Όλους, που έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι υπογράφοντας στο www.actionaid.gr/1goal. Το μάθημα θα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν 75 εκατομμύρια συνομήλικοί τους που δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Επίσης, αναφέρεται στις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε να πηγαίνουν στο σχολείο όλα τα παιδιά, οι οποίες έχουν όμως μείνει στα χαρτιά. Τέλος, οι μαθητές θα ενώσουν τη φωνή τους με εκατομμύρια πολίτες που θα συμμετέχουν στην εκστρατεία 1GOAL. Οι υπογραφές θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ.

***

Πολύχρωμες σπόντες

Επιμένουμε
Εμείς θέτουμε εδώ και πολλούς μήνες τα ερωτήματα. Και επιμένουμε. Πού βρήκαν τόσα λεφτά όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ; Μετακινήσεις οπαδών στα προσυνέδρια, ενοικίαση γραφείων, τηλεφωνικές γραμμές, φυλλάδια και καταχωρίσεις, sms, περιοδείες υποψηφίων και επιτελών, ατελείωτα κεράσματα κοστίζουν πολύ ακριβά. Ποιοι είναι οι χορηγοί; Όταν κόπτονται
όλοι για τη διαφάνεια, δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιήσουν έσοδα και έξοδα;
Κάτι μου θυμίζει
Όλοι παραδέχονται ότι η επικοινωνία Παπαμιμίκου στην προεκλογική περίοδο ήταν πολύ καλή. Κυκλοφόρησε μάλιστα και μια ωραία αφίσα στο τέλος της διαδικασίας. Πάντως η υπογραφή «Ανδρέας Παπαμιμίκος» στην αφίσα θύμιζε πολύ, μα πάρα πολύ, τη θρυλική αφίσα του ΠΑΣΟΚ με την υπογραφή «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου»…
Προβλέψεις
Πρόβλεψη αποτελέσματος έχουμε, αν και η αποχώρηση Αξιώτη θόλωσε τα νερά. Δεν θα την καταγράψουμε όμως για να μη θεωρηθεί ότι παίζουμε παιχνιδάκια. Άλλωστε προέρχεται από συνεκτίμηση δεκάδων παραγόντων της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ, η οποία δεν έχει καμία σημασία σήμερα, μιας και μιλούν οι ίδιοι οι
ΟΝΝΕΔίτες.
Στηρίξεις
Την τελευταία στιγμή για λόγους εντυπώσεων ανακοινώθηκαν και άλλες στηρίξεις. Η πλευρά Χατζή έδωσε βαρύτητα στο να προσελκύσει τα στελέχη Αξιώτη. Η πλευρά Παπαμιμίκου ανακοίνωσε τη στήριξη της Κυπριακής Φοιτητικής Παράταξης Πρωτοπορία. Δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι η έτερη φοιτητική παράταξη Κυπρίων στην Ελλάδα, Δράσις-ΚΕΣ, στηρίζει ενεργά Κώστα Χατζή. Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ και βασικό κεντρικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Σμυρλής ανακοίνωσε ότι στηρίζει Παπαμιμίκο.
Απογοήτευση
Απογοήτευση γέμισε τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ η διαδικασία των προεγγραφών στην ΟΝΝΕΔ,
αφού για όλες τις κατηγορίες
όσων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές (Κύπριοι, ομογενείς, μαθητές) απέδωσε μόλις 1.350 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό το νούμερο είναι «επίσημη» διαρροή, σίγουρα δεν είναι πραγματικό…
Επίθεση
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και ο πρόεδρός της Γιάννης Τζούτζας έχει βρεθεί στο στόχαστρο των υποψηφίων και των παραγόντων ουκ ολίγες φορές.
Όμως η πρώτη και μόνη επίσημη ανακοίνωση με ευθεία και
οξεία επίθεση εναντίον του έγινε από τον Κώστα Ιωάννου…
Συμπτώσεις
Φίλος της στήλης μάς θυμίζει ότι ο Διονύσης Σταμενίτης, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, ήταν ο πρώτος εκλεγμένος από τη βάση πρόεδρος νεολαίας στη χώρα, το 1995. Τώρα συμμετέχει στην τριμελή επιτροπή της ΝΔ, μαζί με Δασκαλάκη και Σταμάτη, που δίνει λύσεις για τους «μικρούς» και «κρατάει» τη διαδικασία της πρώτης εκλογής προέδρου της ΟΝΝΕΔ.
Λίστες
Επειδή πολλά ειπώθηκαν για τις λίστες ψηφοφόρων και τα sms που στάλθηκαν για την ΟΝΝΕΔ, σας παραθέτουμε μια έγκυρη πληροφορία. Η λίστα επαφών «διέρρευσε» αρχικά σε έναν υποψήφιο. Έγινε γνωστό και έγινε χαμός. Ο «μεγάλος» εκνευρίστηκε και έδωσε εντολή να λυθεί το ζήτημα. Οι επιτελείς του φώναξαν και τους άλλους δύο υποψηφίους να πάρουν τη λίστα με τα στοιχεία. Ο ένας ανταποκρίθηκε αμέσως, αλλά ο άλλος όχι. Το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα, αλλά λίγο μετά έκανε χρήση της λίστας.
Παιχνίδι με τους
αριθμούς
Πάντως η γαλάζια λίστα τηλεφώνων της ΟΝΝΕΔ για sms δεν
ήταν 600.000 όπως λέχθηκε,
αλλά περίπου 60.000. Όλες οι πλευρές βέβαια είχαν, ούτως ή άλλως, χιλιάδες ονόματα επαφών, καθώς οι δύο βασικοί παίχτες είναι οργανωμένοι.
Πράσινος διάλογος
Εν όψει της 2ης Πανεθνικής Διάσκεψης της ΠΑΣΠ που προγραμματίζεται αρχές καλοκαιριού, μετά τις φοιτητικές
εκλογές, ξεκίνησε ήδη μια διαδικτυακή πρωτοβουλία διαλόγου των φοιτητών και των οργανώσεων της σοσιαλιστικής παράταξης στα πανεπιστήμια. Στο ιστολόγιο dialogos-pasp.blogspot.com μπορείτε να συμμετέχετε και να σχολιάζετε τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.
Διλήμματα
Έχουν πλέον μεγάλα διλήμματα στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ! Ηλεία εναντίον Εύβοιας. Αρχαία Ολυμπία εναντίον Αγίας Άννας. Αυτή είναι η «διαμάχη» που αφορά τον τόπο που θα διεξαχθεί το πραγματικά φιλόδοξο κάμπινγκ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι…
Ένταση στους
Βορειοηπειρώτες
Σας είπαμε ότι εκλογές σήμερα έχει και η Νεολαία Βορειοηπειρωτών. Πενήντα πέντε υποψήφιοι διεκδικούν την εκλογή τους στο ΔΣ της καλής νεολαίας. Ήδη έχουν δοθεί μάχες γραμμών και λιστών, με διαχωρισμούς όπως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, Ομόνοια-Αντιομόνοια, καλοί-κακοί και άλλα γραφικά. Ηρεμήστε παιδιά και φροντίστε να δουλέψετε για τη μειονότητα και τα δικαιώματά σας εδώ…

***


Σχολιάστε εδώ