Επικαιρότητα

1Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί έκοψαν τον βήχα του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Η καγκελάριος Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της προ ημερών στην Τουρκία,
απέρριψε όλες τις αιτήσεις της χώρας αυτής και κυρίως απέρριψε το αίτημα του Ερντογάν για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ. Προέτρεψε μάλιστα την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως απαράβατο όρο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης. Επίσης αρχικά είχε απορριφθεί και το αίτημα για ίδρυση σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνασίων και λυκείων) για τα παιδιά των τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, καθώς και η απλοποίηση της διαδικασίας απόκτησης της γερμανικής υπηκοότητας στους μετανάστες πρώτης γενιάς. Η Μέρκελ δεν θέλησε να κάνει δεκτό κανένα από τα αιτήματα του τούρκου πρωθυπουργού. Εκεί όπου έδειξε κάποια ελαστικότητα είναι στην ίδρυση σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δήλωσε ότι θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και να τεθούν ορισμένοι όροι στη λειτουργία των σχολείων αυτών και κυρίως το ότι δεν θα πρέπει να γίνουν εμπόδιο για την τέλεια εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας από τους τούρκους μαθητές.
Επομένως, ακόμα και αν λειτουργήσουν σχολεία για τους μετανάστες, τα μαθήματα και η εν γένει αλληλογραφία τους δεν θα γίνονται στην τουρκική γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμιά προετοιμασία πάνω στο τουρκικό αυτό αίτημα και το έχει στείλει προφανώς στις καλένδες των μελετών του υπουργείου Παιδείας. Για το αίτημα της κατάργησης της βίζας η γερμανίδα καγκελάριος δεν δέχθηκε ουδεμία συζήτηση για την ελεύθερη είσοδο τούρκων μεταναστών στη χώρα της. Μετά την ψυχρολουσία από τη Μέρκελ ο Ερντογάν έσπευσε στο Παρίσι, για συνάντηση με τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με την ελπίδα ότι από εκεί θα μπορούσε να αποκομίσει ορισμένα οφέλη. Αίτημά του στον Σαρκοζί ήταν η επίσπευση των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ. Ο Σαρκοζί του απάντησε ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμη ώριμη για να αποτελέσει μέλος της ΕΕ, ότι προς το παρόν θα παραμείνει με ειδικές σχέσεις και ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης θα παγώσουν. Βροντερό όχι και από το Παρίσι. Και τώρα ο Ερντογάν αποφάσισε να μας επισκεφτεί τον επόμενο μήνα στην Αθήνα, φαντάζομαι με αίτημα να αναλάβει ο έλληνας πρωθυπουργός πρωτοβουλία για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων.
2Στο μεταξύ, στην Τουρκία βρέθηκε αυτές τις μέρες και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας, ύστερα από πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του Α. Νταβούτογλου, γνωστού οραματιστή της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θα περίμενε κανείς ότι ο δικός μας υπουργός θα διαμαρτυρόταν έντονα για τις τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Αλλά αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι των Ελλήνων. Ο έλληνας υπουργός παγιδεύτηκε από την τουρκική διπλωματία και συζήτησε ενέργειες αμφοτέρων των χωρών για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Αν είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει εμπιστοσύνη σ’ αυτά που υπόσχονται ή υπογράφουν οι τούρκοι ιθύνοντες. Με πιέσεις του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της ΕΕ ακούμε 40 χρόνια τώρα για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Και το αποτέλεσμα είναι τα τουρκικά πολεμικά να φτάνουν μέχρι την Τζια. Χωρίς άδεια ή έστω αναγγελία της πορείας τους, λες και βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Είναι περίεργη αυτή η αφέλεια που δείχνουν οι κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και προσπαθούν να θεμελιώσουν εμπιστοσύνη με την Τουρκία. Δεν γνωρίζουμε εάν είναι μόνον αφέλεια, αλλά βλέπουμε ότι η Ελλάδα συνεχώς στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Και σε αντάλλαγμα ανέχεται παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Πάντως οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας δεν θα συνεχιστούν, καθώς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προβάλλει βέτο, το οποίο στηρίζουν η Γερμανία και η Γαλλία. Η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας. Οι έλληνες ιθύνοντες ολημερίς το κτίζουν και οι τούρκοι ιθύνοντες το βράδυ το γκρεμίζουν.


Σχολιάστε εδώ