Εκλογές στα κατεχόμενα με νικητή την Τουρκία!

Λυτοί και δεμένοι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο διεθνής παράγοντας, από την ΕΕ ως τις ΗΠΑ επιδίδονται σε μια γιγαντιαία προσπάθεια στήριξης του Ταλάτ επειδή θεωρούν ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα είναι ευκολότερη με αυτόν παρά με τον Έρογλου. Θα είναι όμως; Πάντως, ένα έτος πριν ο κ. Έρογλου προηγείτο με 13%. Τώρα τα πράγματα είναι συγκεχυμένα. Κάποιοι δίδουν τη διαφορά στο 1%, ενώ άλλες σφυγμομετρήσεις δείχνουν τον Έρογλου να κερδίζει. Η ουσία για πολλούς είναι ότι είτε ο Έρογλου εκλεγεί είτε ο Ταλάτ μικρή θα είναι η διαφορά, αφού το μεγάλο αφεντικό, αυτός που διατάζει, είναι η Τουρκία. Ούτως ή άλλως, όπως κάθε φορά, νικητής των εκλογών θα είναι η Άγκυρα…
Ο βολικός Ταλάτ
Ο Ταλάτ θεωρείται πιο βολικός επειδή είναι πιο επικοινωνιακός και θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα μια λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Ήδη, ο κ. Ταλάτ έχει καταθέσει από τον περασμένο Ιανουάριο έγγραφο με διχοτομικό χαρακτήρα, που στηρίζεται στην πρακτική της διπλής πηγής εξουσίας, δηλαδή των δυο κυριαρχιών και οδηγεί τη λύση προς τη συνομοσπονδία. Από την άλλη, ο Ντερβίς Έρογλου έχει πιο ωμό πολιτικό λόγο και επιμένει στη λύση των δύο κρατών στη λογική μιας χαλαρής συνομοσπονδίας. Είναι πιο ξεκάθαρος και γιʼ αυτό είναι πιο δύσκολο ψυχολογικά να γίνουν αποδεκτά τα όσα λέγει, παρότι επί της ουσίας δεν διαφωνεί με τον κ. Ταλάτ, αφού και οι δυο προωθούν τις αποφάσεις του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Προς διχοτόμηση
Ο Ταλάτ, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά του από τον Έρογλου, εξέδωσε αφίσα με το εξής πολιτικό μήνυμα: «Ο Ταλάτ μας ενώνει με την Τουρκία»! Επίσης έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας των εποίκων, καθώς υποστηρίζει την καθολική παραμονή τους. Ταυτοχρόνως, παρέχει πλήρη κάλυψη στην παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού τον οποίο θεωρεί ως δύναμη ειρήνης και ισχυρίζεται ότι στο θέμα του περιουσιακού δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ του ʼ74 κατάσταση. Όπως έχει εξομολογηθεί πριν από έναν χρόνο στην «Καθημερινή» της Κύπρου, όταν μιλούμε γα λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εννοούμε συνομοσπονδία!
Πιο ξεκάθαρος
Ο κ. Έρογλου είναι πιο ξεκάθαρος στις θέσεις του. Τονίζει ότι δεν πρόκειται να διαλύσει το ψευδοκράτος και ότι μόνο στη λογική του ισότιμου συνομόσπονδου συνεταιρισμού μπορεί να δεχθεί λύση. Πάντως, διευκρινίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες. Η θέση αυτή είναι απάντηση προς τις απειλές Ταλάτ ότι εάν δεν εκλεγεί ο ίδιος, αυτό θα είναι καταστροφή για τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία!
Το καρφί
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι επί συνόλου περίπου 270.000 ψηφοφόρων, η πλειοψηφία είναι έποικοι. Συνεπώς, αυτοί έχουν τον πρώτο λόγο για το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι οι υποψήφιοι φλερτάρουν μαζί τους. Η κούρσα είναι για δύο, αλλά υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων Ερτογρούλογλου, ο οποίος ήταν πρώην συνεργάτης του
Έρογλου. Λέγεται, όμως, ότι η υποψηφιότητά του ήταν αποτέλεσμα εντολών από την Άγκυρα, για να αποδυναμωθεί ο Έρογλου και να ωφεληθεί ο Ταλάτ.
Το κριτήριο
Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια και με ποια προτεραιότητα θα ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι στα κατεχόμενα. Το Κυπριακό έχει πάντοτε βαρύνουσα σημασία, όμως η πτώση Ταλάτ στις τελευταίες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές δεν οφειλόταν στην πολιτική του στο Κυπριακό, αλλά στην κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κατεχόμενα. Γιʼ αυτό, ο Ταλάτ υπόσχεται ότι θα ασχολείται πλέον περισσότερα με τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων.
Εντατικές συνομιλίες
Εάν «επανεκλεγεί» ο Ταλάτ, αναμένεται ένα νέος κύκλος εντατικών συνομιλιών με στόχο τη λύση ως τέλος του έτους. Με την «εκλογή» Έρογλου θα είναι δυσκολότερο να προβλεφθεί τι μέλλει γενέσθαι, αφού γεννάται και το ακόλουθο ζήτημα: Θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τον Πρόεδρο Χριστόφια να υπογράψει με τον Έρογλου μια κακή λύση από ό,τι θα την υπέγραφε με τον κ. Ταλάτ, για δύο λόγους: 1. Πώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα υπογράψει λύση με τον εθνικιστή Έρογλου; 2. Θα είναι δυσκολότερη η αιτιολόγηση της λύσης επικοινωνιακά –και ουσιαστικά η υπογραφή μιας κακής λύσης– με τον Έρογλου από ό,τι θα είναι με τον Ταλάτ. Αλήθεια είναι ότι όποιος και αν εκλεγεί το κλειδί της λύσης είναι η Τουρκία, η οποία επιμένει σε διχοτομική λύση. Με τη διαπίστωση αυτή συμφωνούν όλοι. Και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και έποικοι και σιωπηρώς η διεθνής κοινότητα. Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ