εδώ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ…

w Να διερευνηθεί έγκαιρα και αντικειμενικά η συμβολή των βιοκαυσίμων στην κλιματική αλλαγή ζητεί με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης. Ζητεί επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα «έγγραφα ικανά να ρίξουν φως στις αρνητικές κλιματικές επιπτώσεις των βιοκαυσίμων» που φέρεται να έχει παρακρατήσει η Επιτροπή, και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της υπό κατάρτιση έκθεσης με θέμα την «έμμεση αλλαγή χρήσης γης». Τονίζει ότι αυτήν τη φορά η έμμεση αλλαγή χρήσης γης δεν αφορά την αντικατάσταση βρώσιμων καλλιεργειών από καλλιέργειες βιοκαυσίμων, αλλά την αντικατάσταση δασικών εκτάσεων από καλλιέργειες βιοκαυσίμων, που θα οδηγήσει σε αύξηση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Ή που θα πεινάσουμε δηλαδή με τα βιοκαύσιμα, ή που δεν θα μπορούμε νʼ ανασάνουμε…
w «Η εισαγωγή παράνομης ξυλείας ισοδυναμεί με επιδότηση της παγκόσμιας αποδάσωσης και υποσκάπτει σοβαρά την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης στην πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν όψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για την ψήφιση των διατάξεων του νέου Κανονισμού για την απαγόρευση εισαγωγής παράνομης ξυλείας, που σήμερα ανέρχεται στο 16-19% των ευρωπαϊκών εισαγωγών. Κοινοβούλιο και Συμβούλιο διαφωνούν, καθώς το πρώτο να υποστηρίζει την πλήρη απαγόρευση, ενώ το δεύτερο τη μείωση του κινδύνου εισαγωγής, με την Επιτροπή να συγκλίνει μέχρι στιγμής με τη θέση του Συμβουλίου.
w «Η Eurostat δημοσιεύει μόνο τα ποσοστά ανεργίας που βασίζονται στους ορισμούς της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και τα οποία είναι πλήρως συγκρίσιμα μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Έτσι απέφυγε ο Όλι Ρεν να δώσει μια ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα του ευρωβουλευτή του
ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή αν η Ευρωπαϊκή Στατιστική υποεκτιμά τα ποσοστά ανεργίας (με βάση και τη δήλωση του έλληνα υπουργού, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 15,5% και όχι στο 9,6%, όπως είναι τα επίσημα στοιχεία) και αν η Επιτροπή σκέφτεται να υιοθετήσει εναλλακτικούς δείκτες μέτρησης, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και υπολογίζουν και τους άνεργους και μερικώς απασχολούμενους που δεν καταγράφονται στους υπάρχοντες από τη Eurostat δείκτες ανεργίας.
w Την ανάγκη βελτίωσης του κανονιστικού πλαισίου σχετικά με τα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες, περιλαμβανομένων επενδύσεων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, υπογράμμισε ο νέος Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κώστα Πουπάκη αναφορικά με την προστασία των ασφαλισμένων σε περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών όπως η Ασπίς Πρόνοια. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, η νέα νομοθεσία θα πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη νομική ασφάλεια στους κατόχους ασφαλιστήριων συμβολαίων, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να βρεθούν ακάλυπτοι όπως συνέβη στην περίπτωση της Ασπίς.


Σχολιάστε εδώ